Съвсем неотдавна ви представихме историческата комикс поредица на Александър Въчков, издадена от „Трежър България” и „Тера Балканика”. През 2017 историческите комикси продължиха, този път под логото на фондация „Въздигане”, със съдействието на „Трежър”. Сценаристът Мирослав Петров и художникът Веселин Чакъров поемат щафетата. Опитното дуо вече ви е познато със самурайския комикс „Шино”, така че можете да бъдете сигурни, че и графичните приключения на древните български владетели също са в сигурни ръце! А ако се нуждаете от още доказателства, то просто разгърнете „Кан Крум”!

krum1.PNG

Тандемът Петров и Чакъров са свършили наистина прекрасна работа с комикс адаптацията на тази глава от родната история. От героичната корица, на която Крум вдига своята емблематична наздравица с „Никифорова кратуна” на фона на бойните знамена, до внимателния подбор на думите, съпровождащи красивите рисунки. Всичко е изпипано!

krum2.PNG

Кан Крум е показан не само като проницателен стратег и военачалник, но и като законодател. В едва 24 страници авторите са успели да сместят някои от най-значимите постижения на владетеля. Текст и рисунки са в идеален унисон. Веселин Чакъров е изпълнил панелите си с бронирани конници, военни съоръжения и батални сцени, а думите, написани от Мирослав Петров са приятно архаични, но и напълно ясни и разбираеми за днешния читател. Като опитен писател и сценарист, Петров борави с умело със словореда и лексиката, за да придаде още повече автентична историческа атмосфера на комикса.

krum3.PNG

„Кан Крум” е истинско удоволствие за четене и достойно продължение на серията. Образец за това как дори в един изключително малък формат може да се разкаже епична история! А скоро очаквайте и ревюто ни на следващия комикс от поредицата!

Ненко Генов

krum4.PNG

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s