Клуб „Лазарус”. Колекция „Дракус”. Познавачите вече си знаят. И фактът, че „Градът на скелетите” е дебют не само, че няма да ги уплаши (я пробвай изобщо да уплашиш фен на хоръра!), ами и ще ги настърви с любопитство да открият на какво е способна Анна Гюрова. Особено за такива като мен, които все още не са наваксали с разказите на авторката от предни издания като „ПО крилете на гарвана” и „451 градуса по Бредбъри”, изненадата е пълна и повече от приятна!

anna-22

Макар и окачествяван като дебют, в сборника не се усеща нищо, ама нищичко дебютантско. Анна Гюрова демонстрира не само обигран стил и завидни заложби, но и си личи, че освен добър писател и ерудиран читател, който познава тънкостите и тропите на жанровото и се отнася към тях с необходимите любов и уважение.

Първата част на антологията, „Неслучени легенди”, е упражнение по народно творчество. Само дето народите, сътворили тези легенди не съществуват извън въображението на Анна. „Истории за необикновените” обединява истории, в които фантастичното върви ръка за ръка с горчив коментар – кратки разкази, провокиращи дълги размисли. „Мистични истории” пък ще ви обвият в призрачна готика, едновременно изискана, но и караща очите ви да свикнат по-бързо с тъмното, а слухът ви да се изостри, докато собственото ви въображение си играе с вас.

Открих в „Градът на скелетите” доста повече нежност и фин, носещ атмосфера изказ, от колкото очаквах. Освен с гарвановочерно мастило, страниците са пропити от мрачна омая и мекота на черна котешка козина.

cover-anna-dracus-22-small

Заключението:

Ако харесвате кратките фантастични форми, то купете си билет за „Градът на скелетите”. Пригответе две монети върху очите си и чакайте лодкаря. Или пък се вържете с Анна Гюрова за своето копие от книгата тук: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009067408099

StarКнижар

 

2 thoughts on “„Градът на скелетите” от Анна Гюрова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s