Чели сме камара апокалиптични истории. Астероиди, вируси, извънземни нашественици, зомбита, наноботи или пък чисто и просто природни катаклизми от библейски пропорции. Май не остана място за библейския Апокалипсис, онци с главно А, в който силите на Рая ще потърсят сметка на човечеството за натежалите грехове. Упс! Внимавай, какво си пожелаваш. „Ангелско нашествие” на Сюзън Ий (издадена у нас от „Емас”) предизвика голям отзвук сред любителите на YA литературата. Решихме и ние да не я подминаваме.

199802_b

Изминали са шест седмици, откакто ангелите на Апокалипсиса са слезли на земята, за да опустошат съвременната цивилизация. Банди от освирепели хора населяват деня, а нощта е превзета от страхове и суеверия. В една от тези нощи ангели отвличат невинно малко момиче, а сестра ѝ – 17-годишната Пенрин – е готова на всичко, за да си я върне. Дори да се съюзи с един от тях. Рафи е войн, но, след като е нападнат от своите, се оказва на улицата, тежко ранен и с отрязани крила. От незапомнени времена се е сражавал и е печелел битките си сам, а сега от тази безпомощна ситуация се налага да го спасява една изпосталяла от глад тинейджърка. Пенрин и Рафи тръгват през изпепеления, обезлюден пейзаж на Северна Калифорния и няма на кого да разчитат за оцеляването си, освен един на друг. В далечината се очертават димящите останки на Сан Франциско, където войнстващите ангели са създали своето укрепление. Там Пенрин ще рискува всичко, за да спаси сестричката си, а Рафи ще се остави на милостта на враговете си, само и само да бъде отново цял.

 Capture.PNG

Отначало концепцията за ангелите в ролята на антагонисти ми дойде леко нанагорно. Не искам да издавам от сюжета нищо, което не е включено в анотацията на книгата, но ще споделя, че има сцена, в която група ангели нападат един от своите събратя и скоро всичко се превръща в брутална улична схватка и започва да хвърчи яко перушина. И кръв!

Тези неща ми бяха леко като аниме трактовка на религиозни мотиви. Сещам се за няколко японски анимационни сериали, които вплитат ангели и библейски елементи в сюжета си и обръщат всякакви (хайде, не догми, но) традиционни представи на главата си. Сюзън Йй прави нещо подобно. При това го прави доста майсторски. „Ангелско нашествие” е една от ония книги, които приключваш неочаквано бързо и питаш за още.

27274908

Забравете всичко, което знаете или си мислите, че знаете за ангелите. Ореолите и белите роби, арфите и облачетата… Събратята на Рафи са тук да ни видят сметката, а окаяните хора се мъчат всячески да оцелеят в останките от света, който до скоро са наричали свой дом.

Самият Рафи пък е един ехиден, изпълнен с хаплив сарказъм тип, който има склонност да сипва сол в раните, масло в огъня и като цяло си пада по пиперливите лафове. И ако фактът че е ангел не ти стига, за да си паднеш по него, то Рафи е също така доста мъжествен, подобаващо арогантен, но и неизвергнат аутсайдер, ранен и нуждаещ се от закрила. Да, Сюзън Ий е забъркала точно подходящите съставки, за да въздишат всички тийнейджърки. Е, и Пенрин също ще има да въздиша. Вярно, че макар и доста изпосталяла, тя пак е мъжко момиче и борбена натура, но… сърцето не пита!

Проследявайки пътуването (и бавно разгарящия се романс) на Рафи и Пенрин изследваме и един жесток, освирепял постапокалиптичен свят, чиито жители са готови на какво ли не за да дочакат утрешния ден. А след последната страница и самият читател е готов на какво ли не за да дочака следващата част – „Ангелски свят”.

Книголина

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s