Халандрен и Идрис са две кралства на ръба на кървав конфликт. Единственото, което може да спре назряващата война изглежда е брак, който да стабилизира напрегнатите взаимоотношения между владетелите. Но противно на очакванията, краля на Идрис решава да пощади най-голямата си дъщеря Вивена и да изпрати така младата Сири да се омъжи за краля на Хиландрен. Вивена има нужната подготовка да бъде съпруга на божеството, властващо над Хиландрен, но Сири? Участта, която е надвиснала над нея може да се окаже равносилна, ако ли не и по-лоша от смъртта.

183851_b

От доста време се канех най-накрая и аз да прочета нещо от нашумелия фантаст Брандън Сандърсън. Имах само два критерия – романът да не е поредица и да не е Young Adult. Нищо против поредиците или YA литературата, просто… Не исках да инвестирам време в многотомна епичност преди да съм се убедил, че с автора „ще си паснем”, а и търсех нещо, което да е писано без презумпцията, че е предназначено за младежка аудитория. Приятел-фен ме посъветва, че трябва да започна със „Спиращият войната” (изд. „Бард”). Не ме е излъгал!

31183456

В един-единствено том Сандърсън е успял да постигне това, което на мнозина други би отнело тройно по-голям обем страници. Тук имаме изграден един детайлен, пулсиращ от живот свят – със своя предистория, различни култури, враждуващи фракции, дворцови интриги и т.н. И както приляга на творба от подобен калибър – присъстват и грабващи вниманието религиозни и магически системи.

warbreaker_brandonsanderson

Сандърсън е изградил на света на „Спиращият войната” такива правила, които постоянно да му осигуряват не само ярък фентъзи елемент, но и непрестанна конфликтност. Може ли един завърнал се от мъртвите човек, притежаващ чудодейни дарби, но изгубил всички спомени от предишния си живот да бъде почитан като бог? Може ли един истински бог да си осигурява съществуване на гърба на тези, които му се кланят, изсмуквайки тяхната воля и същност? Ако най-ценната ти дарба може да помогне на всекиго, но би ти коствала живота, има ли изобщо някой, за когото би се пожертвал?

24230054

Тези и други въпроси изникват в непрестанно извиващия се сюжет на „Спиращият войната”. Със своите над 600 страници романът определено си тежи на мястото, но четенето му върви леко заради добрия стил плюс постоянния драматизъм и изпипаната динамика. Моята дълго отлагана първа среща с Брандън Сандърсън беше извънредно приятна и със сигурност няма да е последна.

Повече за автора четете в нашия материал „Брандън Сандърсън – авторът, читателят, човекът“

Книгандалф

8413119_back__b

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s