Луната иска да те убие. И има хиляда начина да го направи. Жестокият студ на вакуума. Смъртоносните дъждове на радиацията. Задушаващият прах, по-стар от Земята. Все по-крехките ти кости. А може и да не ти останат пари за вода. Или въздух. Или просто да застанеш на пътя на един от Петте Дракона – корпорациите, които властват над Луната и управляват изобилието ù от ресурси и възможности. Но ти ще останеш – защото Луната може да те направи по-богат, отколкото някога си си представял.

 Адриана Корта е на осемдесет години. Семейството ù управлява Корта Хелио. Заедно са оцелели през кървавите корпоративни войни и опасния период на мир, който ги е последвал. Но сега този мир се разпада. Адриана може да умре, но няма да се остави да я убият – нито съперниците ù, нито Луната. И каквото и да се случи с нея, Корта Хелио няма да загине. Новият роман на Иън Макдоналд е един вълнуващ, кървав епос  – фантастика, на чиято сцена мерят сили коварни магнати, влиятелни матриарси и космически Кръстници. Оставете се на тази изпълнена с живот картина да ви пренесе в един опасен свят, където между живота и смъртта винаги има само една крачка.

 luna-novolunie

Чакайки финала на трилогията „Евърнес” на Иън Макдоналд подхващам втора трилогия от същия автор и същото издателство. „Студио Арт Лайн” отново са на линия, за да ми начешат сай-фай крастата! Да, осъзнавам, че ако серията „Луна” е също толкова зарибяваща, колкото приключенията на Еверет Синг и компания, то след финала на „Луна: Новолуние” ще трябва да си гриза ноктите и за това продължение, но… Въпреки всичко, слагам си главата в торбата и започвам. Не, не съм мазохист, просто при името на Макдоналд върху предната корица и тази анотация върху задната, просто не мога да се стърпя.

9781466847637_p0_v3_s1200x630

Недалечното бъдеще, икономиката на Земята се е срутила тотално. Тоталната автоматизация на (почти) всички услуги и индустриални сектори е довело до вълни, не, направо до цунамита от безработица. Измежду всички нещастници, останали на улицата, най-коравите се превръщат в пионерите на новия свят. Примамлива и сурова, Луната очаква своите колонизатори с ледена прегръдка.

mcdonald-luna1-newmoonrom-666x1024

Добре дошли в новия Див запад. Една безвъздушна, бледа прерия, в която властват организирана престъпност и безскрупулни магнати. Но вместо прокарване на железопътни линии през земите на бедни фермери или златна треска като в Клондайк, на Луната имаме Петте Дракона.

mcdonald-luna1-newmoonfr-703x1024

Пет могъщи фамилии, се борят за надмощие с всички средства, които можете да си представите. Всички хванати в кръстосания огън са просто косвени жертви. Освен ако нямат подходящата разменна монета, за да преговарят за съдбата си. Но не монетите са важ

ни тук. Борбата за насъщния се превръща в борба за въздух, вода, информация, нови ценни суровини…

luna-2015-uk-cover

Тонът на „Луна: Новолуние” е чувствително по-зрял и дори бих казал суров в сравнение с този на книгите от поредицата „Евърнес”. Тук Иън Макдоналд е използвал спекулативната ситуация с колонизирането на луната за изследване на теми като властта на корпорациите, тъмната страна на капитализма, кървавия път нагоре по стълбицата на властта… всичко това примесено с усещането за студ и вакуум и брутален екшън. Резултатът е интересна смесица от мафиотска драма, политически трилър, уестърн и научна фантастика. Ето един роман, с който няма да имате нужда от истинско новолуние за да седите будни цяла нощ!

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s