Съвсем наскоро ви запознахме с топлите и уютни истории за кучето Джак и котето Ема на издателство „Дъбови листа“. Е, днес пък ще ви срещнем и с тяхната авторка и илюстраторка, Нуша Роянова.

aa8b6f0e3c61ae7f619dba6dc0038d7f
Нуша Роянова  снимка: БНР

За мен книгите са „нещото“ без което не мога.

Първата книга, която си спомням че прочетох сама беше за „Вл. Ленин“, бях на 4 и половина, майка ми твърдеше, че сама съм се научила да чета.

dubovi lista1

Като малка най-много обичах да чета всичко, ама наистина четях наред от „Пипи Дългото чорапче“ до „ Осъдени души“ (някои думи от последната дори не разбирах, но четях).

Разбрах, че искам да пиша, когато се роди дъщеря ми, започнах да съчинявам истории, после продължих да ги разказвам и на децата в школата ми по рисуване. Идеята да започна да пиша е по предложение на едно от дечицата, опасяваше се, че ще забравя историите и аз взех, че го послушах! Оказа се по-лесно отколкото очаквах. Май по-честичко трябва да се вслушваме в съветите на децата?

dubovi lista

Най-много ме привличат герои и истории… Всякакви герои и истории са ми интересни, измислени или реални, приказни или житейски, Мевлют (Елиф Шафак) или Манюня (Нарине Абгарян), добре ли е написано – привлича ме.

Най-голямото предизвикателство за един автор е истински да развълнува читателя.

Най-голямата разлика между децата от моето и сегашното поколение е… Голяма разлика според мен няма, децата са си деца – чисти, открити, изпълнени с любопитство, възторг, мечти и любов!

Най-голямата ми мечта за бъдещето е да сме все по-положително настроени, по-малко да критикуваме, а повече да действаме.

dubovi lista2

Чуйте и интервю с Нуша Роянова по БНТ: http://bnr.bg/starazagora/post/100682808/nusha-roanova-pri-sreshtite-si-s-decata-gi-nasochvam-da-obrashtat-vnimanie-na-malkite-neshta-ot-jivota

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s