„13-а пряка” е първата книга на полската писателка Малгожата Гутовска-Адамчик, която бива издавана в България. Историята е за три млади момичета, колкото различни, толкова и еднакви, макар и без да подозират. На Агата, Клаудия и Зоша им предстоят важни житейски уроци, които превръщат романа в човеколюбива трактовка на младежките проблеми – едновременно съвременни, но и повтарящи се под различна форма у всяко поколение. Този силен тийн роман излиза под логото на издателство „ЕМАС” като част от поредицата “Европейски разказвачи на XX-XXI век”.

13-a-pryaka

Агата е депресарката на класа. Сещате се за картинката – изцяло в черно, с празен поглед и слушалки в ушите, на пръв поглед ипичното готик-емо. Клаудия е онази, след чиято пола тичат момчетата. Тя компенсира разбитото си семейство и липсата на внимание вкъщи с внимание от страна на всички останали, за което й помагат модните дрешки, разходките по моловете и… лекото поведение. Зоша пък е пълната противоположност и на двете – „читанката” и „зубъра” на класа, прилежното добро момиче, но дори и добрите момичета имат своите проблеми.

 

А проблемите и за трите започват, когато една училищна екскурзия не протича особено гладко и в резултат класната им възлага задача, с която да изкупят провинението си. Зоша, Клаудия и Агата трябва да посещават ежедневно своята съученичка Магда и да й четат. А Магда е в кома.

13pryaka

Сблъсъкът с човешкото нещастие кара момичетата да погледнат на собствения си живот и на собствените си проблеми под нов ъгъл. А времето, което прекарват заедно и грижата за Магда лека-полека ги сближават. Макар и привидно да нямат нищо общо помежду си, трите съученички осъзнават колко много допирни точки имат всъщност.

Несъмнено и доста читатели ще открият допирни точки между себе си и героите на Малгожата Гутовска-Адамчик. А ако пък вече възрастово не се вписвате в аудиторията на Young Adult литературата, то тогава „13-а пряка” ще ви опресни паметта за трудния период на съзряването, когато светът ти се тресе от емоции, за които повечето възрастни пренебрежително махват с ръка и чакат „да израстеш”.

13 pryaka.PNG

„13-а пряка” е реалистичен YA роман, който учи без да е нравоучителен и успява да говори за личното израстване и правилния избор без да го вкарва в контекста на фантастични конфликти между доброто и злото.

Книголюба

13-a-pryaka_1.jpg

Малгожата Гутовска-Адамчик завършва театрознание в Театралната академия във Варшава. Автор е на над десет повести за възрастни и деца. Популярност й донася тритомната поредица “Сладкарница „При амурчето“. По нейната микроповест „Как да убием тийнейджърката (в себе си)?“ е поставен театрален спектакъл. За книгата си “13-а пряка“ авторката получава наградата на полската секция на Международния съвет за детско-юношеска литература (IBBY) в категорията „Книга на годината 2008”.

Агата, Клаудия и Зоша, три съученички, три съдби и три различни характера. С пълна нетърпимост една към друга. Зоша е зубрачката на класа, винаги изрядна, винаги знаеща, винаги съвестна. Клаудия е мацката, в главата ѝ само молове и момчета. Агата пък е черната овца – недоволна от живота, винаги и навсякъде, обличаща се само в черно, скарана с всички.

Но след непристойно държане по време на една екскурзия трите момичета получават необичайна задача – да четат на своя връстничка, изпаднала в кома – на Магда. С времето Агата, Клаудия и Зоша осъзнават каква ценност притежават – здраве и живот, които е тъпо да пропиляват в безсмислени дрязги и терзания. Макар и безучастна, Магда ги сближава и ги научава да преодоляват собствените си проблеми и да разбират другите. А накрая лекарите все пак се оказват прави и момичето в кома дава признаци на живот…

 Една история за трудния път към приятелството и към съзряването, удостоена с наградата Книга на годината на Полша от Международния съвет за детско-юношеска литература и включена в каталога на най-добрите детски книги „Бели гарвани“, издаван от библиотеката за детско-юношеска литература на ЮНЕСКО.

 Книгата се издава с помощта на Програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия.

 

Представяне на книгата по БНТ: https://www.bnt.bg/bg/a/13-a-pryaka-ot-malzhovata-gutovska-adamchik

Интервю с Малгожата Гутовска-Адамчик по БНР: http://bnr.bg/post/100610090

Повече за книгата и авторката тук: http://www.dnes.bg/knigi/2015/10/06/13-a-priaka-za-problemite-na-problemnite-deca.278729

Ревю на сайта „Детски книги”: http://detskiknigi.com/momichetata-ot-13-ta-pryaka/

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s