Сенките надвисват все по-ниско над Деми-монд. И докато войската на Хайдрих и ГосподАрие победоносно навлиза в Париж, а отколешното зло на име Лилит се пробужда, на Норма Уилямс е отредено да поведе съпротивата. Изгубена във виртуалния кошмар, наречен Деми-монд, тя трябва да се примири с тази непосилна отговорност и с мисълта, че онези, които е смятала за приятели, сега са нейни врагове. За да успее в този сюрреалистичен виртуален свят, тя трябва да даде повече, отколкото някога е смятала, че притежава… или да загине.

В „Деми-монд: Пролет” Род Рийс продължава да мачка! Мачка като валяк. Не! Като два валяка. Не! Като два валяка, които тиранозавър използва за ролкови кънки! Ей така мачка! Как да не се кефи човек на издателските избори на „Студио Арт Лайн”?

product_413

Горките главни герои, бедната Норма, нещастната Ела. Рийс упорито превръща главните си герои в жертви на собственото му болно въображение, оставяйки читателя да си гледа сеира. Деми-монд, виртуален и смъртоносен, продължава да крие неприятни изненади и да хвърля нови предизвикателства срещу всички, имали куража, глупостта или чисто и просто лошия късмет да се озоват там.

9781849165020

Ако си мислите, че след първата книга садистичната тренировъчна програма на американските военни вече няма с какво да ви изненада, то жестоко се лъжете. Този път ще обходим мрачните еквиваленти на Париж и Венеция – такива, каквито могат да съществуват единствено и само в границите на „Деми-монд”.

9781849165044

„Пролет” продължава историята директно от там, където завърши „Зима”, но тук Род Рийс доста разширява списъка на действащите лица. Предупреждавам, ако не сте от концентрираните и паметливи читатели, може би няма да е зле направо да си водите кратки бележки кой кой е.

 

Част от новите попълнения се намират отвъд пределите на Деми-монд, но както може да се очаква – дори и извън милитаристичния ад на изкуствената реалност нещата не са розови. Сега сюжетът следи все повече и случващото се „навън”, където се разиграват всякакви машинации и политически интриги.

 

Наистина не зная кое ме забавлява най-много. Дали това са свежите идеи и страхотния world-building от страна на автора, дали това са интригуващите взаимоотношения и химията между героите или пък може би чистата проба екшън приключение? Няма значение! Важното е, че „Деми-монд: Пролет” е достойно продължение, което не само не влачи и не разтегля действието, но и доказва, че Род Рийс планува внимтелно развитието на всичко и то няколко хода пред читателите си.

product_414

Романът хем ще задоволи глада ви за увлекателен сай-фай, хем ще ви остави жадни за още! Не зная през какъв интервал излизат книгите. Възможно е да отнема повечко време, тъй като материята е такава, че преводът със сигурност е истинско предизвикателство. Браво за Десислава Сивилова, че така добре се е преборила с него в първите два романа, а сега – давайте насам и третия! Ваканцията може и да е към своя край, но аз ще си чакам моето „Деми-монд: Лято”.

StarКнижар

През целия си живот Род Рийс е пътувал из Африка, Близкия Изток, Бангладеш и Русия. Живял е известно време в Катар, Техеран и Москва. Строил е фармацевтични заводи в Дака, изграждал е сателитна комуникационна мрежа в Москва и е замислил и проектирал хотел с джаз тематика във Великобритания.

Вече изцяло отдаден на писането, Род живее близо до Дърби, Англия, със съпругата си Нели и двете им деца.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s