Кучето Джак, котката Ема и момиченцето Вики са героите на тези случки, точно както и членовете на всяко едно семейство, майки и бащи, деца и домашни любимци са герои на собствените си истории. Спомнете си последната си ваканция, пътуване в планината или пък престой при баба на село. Нима не са ви оставили с куп ярки впечатления, с множество спомени, топли, смешни, вълнуващи? А май често забравяме, че една „обикновена случка” не винаги значи „скучна случка”.

dubovi lista1.PNGПогледнете рафтчето с книжки в детската стая, или пък колекцията с анимационни филми на някой средностатистически малчуган. Поучаваме и приспиваме децата си с приказки за принцове и принцеси и говорещи животни. Забавляваме ги с истории за нови светове, чудновати същества и небивали пътешествия, истории в които храбри герои преодоляват смъртоносни опасности и се справят с огромни предизвикателства… И всичко това, разбира се, е прекрасно. Аз самият съм израснал с подобни истории, които са ми разпалвали въображението и са ме карали да мечтая и аз да бъда герой в някое фантастично приключение. Това се виждаше и в рисунките ми, и в игрите ми… А един ден майка ми ми каза: „Ех, как ми се иска някой път да нарисуваш някоя овчица, къщичка или градинка, вместо все космос, ракети и рицарски замъци…”. Тия думи останаха с мен и наскоро си ги припомних отново, благодарение на детските книги на Нуша Роянова.

dubovi lista.PNG

Мислех си, че паралелно на всичките ония истории, които ни запалват по далечното и приказното,  трябва да има и повечко истории, които да ни помагат да откриваме красотата в собствения си бит и обкръжение. Нещо, което да ни кара за разнообразие не да копнеем по непознатото и вълшебното, а да обикнем близкото и своето, да ни научи да обръщаме внимание на малките неща… И да им се радваме!

Ето какво е едно от нещата, които книгите на Нуша Роянова и издателство „Дъбови листа” постигат така добре!

dubovi lista.PNG

Сещате ли се за други детски книжки, чиято анотация да гласи, че в тях се разказват „обикновени случки”? Дори и да ги има, едва ли са много, и със сигурност не са достатъчно!

dubovi lista.PNG

Кучето Джак, котката Ема и момиченцето Вики са героите на тези случки, точно както и членовете на всяко едно семейство, майки и бащи, деца и домашни любимци са герои на собствените си истории. Спомнете си последната си ваканция, пътуване в планината или пък престой при баба на село. Нима не са ви оставили с куп ярки впечатления, с множество спомени, топли, смешни, вълнуващи? А май често забравяме, че една „обикновена случка” не винаги значи „скучна случка”.

dubovi lista1

Вярно е, че децата търсят действието и екшъна, а основното драматургично правило е, че всяка история се нуждае от конфликт… Но също така е вярно, че не е нужно тези конфликти да са шаблонни, очевидни и физически. Истинските чувства, емоции и преживявания не са скучни, когато са описани и разказани както трябва. Важното е да имаш око за стойностното, за анекдота, за вълнението, за малкия момент, който е предизвикал голяма промяна.

dubovi lista.PNG

Запознаваме се с Джак в книжката „Лекът на баба”. В нея кученцето има трудности с превъзмогването на своята уплаха, преживяна по време на пътуване. Джак е физически здрав, дори ветеринарят го потвърждава, но е станал тих, унил и е изгубил апетита си. Е, накрая всичко си идва на мястото, но какъв ли е „Лекът на баба”, който ще го излекува и ще го превърне отново в жизнерадостния и игрив приятел на семейството, който всички обичат?

dubovi lista1

В „Джак и Ема” компания на кучето вече прави и симпатичното коте, което ще има нужда от помощ, когато при една спирка по време на семейното пътуване решава да изскочи от колата и да се поразходи из зеления лес наоколо. Меките лапички на Ема й помагат да се отдалечи безшумно, но не успяват да намерят сами обратния път. Ще е нужен остър нюх, а и кураж няма да е излишен, защото из дъбравата бродят и различни горски обитатели…

dubovi lista

В следващите книжки от поредицата на издателство „Дъбови листа” Джак и Ема имат различни преживелици в хотел, както и на село, но нека не издаваме всичко предварително.

dubovi lista1.PNG

Това, което обаче задължително трябва да отбележим е, че Нуша Роянова наистина е постигнала целта си да разкаже увлекателно и интересно за наглед простички преживявания и ежедневни случки. И при това го е направила, улавяйки с думите си усещане за семейна любов, домашен уют… Тук е и опиянението на откритото пространство, от досега с природата, и вълнението от пътуването, и трепета от предстоящата ваканция. Тук е и неповторимата атмосфера на селския двор, с чистия въздух, с пъстрите цветя, с аромата на бабините гозби…

dubovi lista.PNG

Не може да не обърнем внимание и на илюстрациите, които също са дело на авторката. Те представляват много интересни изображения, изработени със смесена техника. Джак и Ема се разхождат из декоративните елементи на красив декупаж, в които можете да се взирате дълго.

dubovi lista

До колко това ще е интересно за днешните деца и какви реакции ще предизвикат у тях книжките за Джак и Ема? Уместен въпрос, но ето какво посочи опита ми със собствената ми дъщеричка. Тя е градско чедо, отракано с таблета, дистанционното на телевизора и всичко останало. Дете, което хем си има куче, хем иска и коте, а и коте да имаше – и това му е малко, тъй като контактът с животните никога няма да й стигне, освен ако не заживеем заедно в зоопарка или пък на Ноевия ковчег… Дете, за което да погали агънце или да нахрани кокошките е рядко събитие и истинско щастие. И за нея тия книжки бяха истински интересни. Идентифицира се с героите бързо, повярва в тях. Веднага след първата книжка пожела да чуе и втората… А веднага след втората – хукна да донесе каишката на кучето и пожела да отидем на разходка.

dubovi lista1

Какво още да кажа, освен че да разлистите книгите и да хвърлите един поглед на сайта на „Дъбови листа” ( http://dabovilista.com ) е достатъчно, за да ви убеди, че за Нуша Роянова тези истории са мисия, плод на истинско вдъхновение и опит да се предаде нещо стойностно, а не за запълване на пазарна ниша и комерсиалност.А отскоро по книжарниците е и новата й книга – „Лъки-Алеко”, в която предстои да се запознаем и с нови герои.

dubovi lista2

За финал на днешното ревю сме ви запазили думите на Неша Роянова към малките читатели:

„Мили деца, красивите моменти, които ни радват, правят щастливи и ни карат да се усмихваме, са навсякъде около нас. Търсете ги, откривайте ги, наслаждавайте им се! Направете си хубави огърлици от красиви преживявания, те ще ви топлят и помагат, дори когато пораснете. Заслужава си!”

dubovi lista2

Ненко Генов

One thought on “Пътешествайне с кучето Джак и котето Ема, героите на Нуша Роянова и издателство „Дъбови листа“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s