Винаги съм си знаел, че Марк Твен е чешит, и все пак неговия „Съвет към малките момичета” успя да ме хване неподготвен. И да, верно, че нито съм малък, нито пък съм момиченце, но не можах да устоя на новото заглавие на издателство „Лист” от серията „Детски шедьоври на велики писатели”. Пригответе се за зевзеклък от класа!

saveti-kam-malkite-momicheta

Съвети има, но не очаквайте от тях сухи нравоучения и строго размахан пръст. Такива съвети бих очаквал от някой Дръндьо, Загубенячка или друг модерен ученически идол, който ръси безпардонна мъдрост из подривните страници на своето „скъпо тъпо дневниче”. Кой да предположи, че всепризнат класик като Марк Твен ще ни завещае съвети от рода на:

„Ако майка ви иска да направите нещо, не бива да й отговаряте, че няма да го направите. По-добре и по-подобаващо е да я уверите, че ще изпълните точно заръката й, а след това тихо и кротко да си продължите каквото ви е угодно.”

 reka

Оу да, таткото на Том Сойер и Хък Фин съвсем не пада по-долу от палавите си отрочета! Явно децата са си деца, във всяка ера и на всяка възраст! „Съвет към малките момичета” си е един мини-наръчник по непослушание, който ще накара малчуганите да се кикотят, а родителите да се припознаят с дяволита усмивка. А дали просто да се позабавляваме с четенето, или после действително да вкараме наученото в употреба? Хммм… спорен въпрос! 😉

presidenti_klas

Това е най-бързата за четене книжка от поредицата до момента, но и вероятно тази, в чиито илюстрации ще се взирате най-дълго, защото Капка Кънева е превърнала кратката проза на Марк Твен в истински изрезков спектакъл! С много хартиена хитрост и внимателно, динамично осветяване художничката е допринесла неимоверно много за оформлението и атрактивността на книжката.

kafez

„Съвет към малките момичета” е поредното, но не и последното силно попадение на издателство „Лист”. Очаквайте скоро ревюта и на други заглавия от серията „Детски шедьоври на велики писатели”!

Книгокрил

чуйте повече по БНР: http://bnr.bg/post/100855125/za-prav-pat-izliza-edna-ot-rannite-tvorbi-na-mark-tven-savet-kam-malkite-momicheta

прочетете и интервю с Капка Кънева тук: https://jasmin.bg/2017/lubopitno/interview/kapka-kneva-igrata-kato-kniga-ima-bezbroj-litsa-intervyu/

juliette_d

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s