Ето една машина, между чиито зъбни колела се хвърлям с най-голямо удоволствие. Оставям се да бъда притиснат, смачкан, смазан… Само че вместо да строши съзнанието ми, „Машина за истории” прави на парчета всички очаквания, схеми, шаблони и клишета! Нито един от наградените разкази, включени в тази научнофантастична антология не идва от поточната линия. Нито една от десетките истории тук не е дело на студени алгоритми и бездушни калкулации. Напротив! Ще се потопите в истинска мултивселена на неограничени възможности и безбрежно въображение.

Издадена от Litus, „Машина за истории” включва всички награждавани творби от първите пет години на конкурса за фантастични творби „Агоп Мелконян”. За периода 2012-2016 година са се натрупали немалко миниатюри във всевъзможните поджанрове на фантастичното, които сега съвсем заслужено стигат до нас и на хартия, в прекрасно аранжиран сборник.

mashina-za-istorii

Посреща ни елегантна и стилна корица от художника Петър Станимиров, уловила перфектно квинтесенцията на конкурса и цялостното усещане на антологията. Александър Карапанчев ни запознава със същността и правилата на конкурса, хвърля светлина върху обстоятелствата около неговото възникване и представя някои любопитни цифри (примерно, събраните в „Машина за истории” разкази са селектирани измежду общо 228!). После Ана Хелс дава тон за богатото тематично и жанрово разнообразие, което ни очаква…

 

Самите разкази пък обхващат едва ли не целия спектър на фантастичното и превръщат „Машина за истории” в един уникален омнибус на съвременната жанрова литература у нас. Авторите демонстрират различни стилове, подходи и похвати, различни изразни средства и чувствителност. Безспорно някои ще ви харесат повече, други по-малко, но нито един от разказите няма да ви остави безразлични. Кратката форма е колкото ограничаваща, толкова и освобождаваща и дори окриляваща. Разказите успяват да предадат и развият някои спиращи дъха концепции в изключително стегната форма. Има го усещането за изследователското, експерименталното, за търсенето на нови хоризонти.

mashina_za_istorii

Допълнително след всеки разказ си има и кратка справка за неговия автор, като никак не е забравен и патрона на конкурса. Агоп Мелконян е почетен с включеното в сборника интервю, както и с мемоарите за срещите и работата с него на някои от авторите, имали щастие да го срещнат и опознаят. Плюс послеслов от Едуард Мелконян. Като за капак, имаме също така и много приятни вътрешни илюстрации, абстрактни и гъделичкащи ума, дело на Калин Николов.

 

Книгата си е истински медец за сърцето на всеки роден почитател на фантастиката, но и прекрасна отправна точка за някой, който тепърва започва да чете подобен тип литература. Нещо повече, „Машина за истории” има какво да предложи на онези, които търсят бягство от калъпа на предвидимото и комерсиалното.

StarКнижар

 

„Тази Машина за истории е произвела една фантастично пъстра бонбониера за читателя – с класическа, дори научна фантастика; с вездесъщото фентъзи – със здрави етнокорени или посадено в наднебесни светове; страхотийки – ужасийки; разходки във или в покрайнините на виртуалната реалност; мистерии и всякакви спойки от поджанровете на Супержанра.

Понякога машината е печатала философски сериозни визии за Вселената или за модерното общество, за човека и природата, за човека и машината (както и за природата или машината без човека); понякога, като за собствено удоволствие, е писала просто заради играта.

Програмистите на машината са от кръга на електронното списание „Сборище на трубадури“, които от пет години (2012–2016) провеждат конкурси за кратък фантастичен разказ в памет на Агоп Мелконян – изумително многолик творец, а познат все пак най-вече като автор и издател на фантастика. На него са посветени няколко текста в книгата, но по-дълбоката връзка е в жанровата пъстрота на трубадурските литературни надпревари и конкурсите за разказ в Агоповото списание „Зона F“, както и в участието на млади, дори прохождащи автори. Най-вероятно много от имената в тази антология няма да са ви познати, но честито за срещата с тях.”

 Велко Милоев

За допълнителна информация и възможност за поръчка:

Изток-Запад

Litus

Прочетете встъплението и подробна информация за изданието и неговото съдържание на сайта на „Сборище на трубадури”: http://trubadurs.com/2017/03/02/antologiyata-machina-za-istorii-20170302/

 

 

Още ревюта:

Книголандия – http://knigolandia.info/book-review/mashina-za-istorii/

Приумици – https://knigoman.wordpress.com/2017/04/28/mashina_istorii/

Още един блог за книги – http://oshteedinblogzaknigi.com/2017/02/18/mashinazaistorii/

BloodyRoseRed – https://bloodyrosered.wordpress.com/2017/07/27/da-popadnesh-v-rodnata-mashina-za-istorii/

Книгоядец -http://knigoqdec.blogspot.bg/2017/04/blog-post_24.html

Books are magic – https://bookishipster.wordpress.com/2017/04/15/%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8-%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%82-%D1%84%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0/

Дневникът на един книжен тигър – https://the-book-tigers-diary-reviews2.alle.bg/reviews/mashina-za-istorii/

 

 

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s