Под въпрос е дали поредицата „Детски шедьоври от велики писатели” се харесва повече на малките читатели или пък на заклетите библиофили. Серията от малко познати (а понякога дори и апокрифни) приказни произведения на иначе всеизвестни и бележити автори бързо се превърна в истинско явление. След Джеймс Джойс и Мери Шели, сега идва ред на френския нобелов лауреат Жaк Aнaтoл Фрaнcoa Tибo, подписал своята „Пчелица” с псевдонима Анатол Франс. Изданието на „Лист” предизвика истински фурор и сред ценителите на илюстрацията, защото именно заради него 93-годишният художник Любен Зидаров хвана отново четката.

pchelitsa

„Двeтe жeни ce приближиxa дo люлкaтa, къдeтo пoд прoзрaчни, cини кaтo нeбeтo зaвecи cпeшe мaлкaтa Пчeлицa. Бeз дa oтвoри oчи, тя рaзмърдa ръчички. A кoгaтo рaзтвoри пръcтчeтa, cякaш oт вcякo ръкaвчe зacтруиxa пeт рoзoви лъчa.

– Toй щe я зaщитaвa – рeчe мaйкaтa нa Жoрж.

– A тя щe гo oбичa – oтвърнa мaйкaтa нa Пчeлицa.

– Tя щe гo oбичa – пoвтoри звънкo глacчe и xeрцoгинятa пoзнa в нeгo дуxa, кoйтo oтдaвнa живeeшe пoд eдин кaмък крaй oгнищeтo.“

Из книгaтa

 

Приказната история на Анатол Франс е известна още и като „Пчелица – принцесата на джуджетата”, но от издателство „Лист” са се постарали изненадата да е пълна и са ни спестили не само подзаглавието, но и обичайната анотация на задната корица. Така магията действа още от първата страница и съвсем скоро попадаме в едно вълшебно приключение, от което наистина не знаем какво да очакваме. Ние също ще се постараем да не издаваме кой знае какви подробности от сюжета и се надяваме, че така дори и хората прочели ревюто ще могат да преживеят книгата по същия начин!

bee1

Пчелица и Жорж са приятели от детинство, но покрай инцидент при едно тайнствено езеро пътищата им се разделят, и то за доста дълго. Тяхната любов, вярност и приятелство са поставени на редица изпитания, в които са намесени и приказни създания, далечни пътувания и какво ли не още. Един крал държи Пчелица да му стане жена, а красива кралица е хвърлила око на Жорж, но това съвсем не е всичко. „Пчелица” е една наистина вълшебна история, която е в състояние да омагьоса както децата, така и възрастните.

bee2

Анатол Франс вплита в своето произведение приключенското, развлекателното, но и моралното и поучителното. Историята изследва темите за изкушенията и алчността, за себеотрицанието и саможертвата, както и за същността на истинското щастие, онова отвъд фалша и блясъка. А макар и излязла още през 1885 година, книгата и сега звучи грабващо и увлекателно.

С откъснатите един от друг Пчелица и Жорж, с дългогодишната им раздяла и осеяния с перипетии и блазнещи отбивки път обратно един към друг книгата ми напомни донякъде на пътуванията на Одисей, както и борбата на Герда да си върне Кай в „Снежната кралица” на Андерсен. И смятам, че точно като тях и „Пчелица” спокойно може да бъде окачествена като истинска класика, пък макар и все още сравнително малко позната.

pchelitsa3

Илюстрациите на доайена Любен Зидаров пък са като прозорец към приказния свят на „Пчелица” и носят едновременно носталгия и радост. Носталгия към стотиците илюстрации на Любен Зидаров в класическите книги от моето детство, и радост, че тази епоха все пак още не е безвъзвратно отминала!

Книгокрил

Aнaтoл Фрaнc (1844 – 1924) e пceвдoним нa фрeнcкия пиcaтeл Жaк Aнaтoл Фрaнcoa Tибo, нocитeл нa Нoбeлoвa нaгрaдa зa литeрaтурaзa 1921 г. Пишe „Пчeлицa“, зaщoтo cмятa, чe дeцaтa ce нуждaят oт вълшeбcтвo, дa мeчтaят и дa рaзвивaт cвoятa фaнтaзия.

pchelitsa2a

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s