На 18 декември 2015, паралелно с излизането на „Силата се пробужда” от Лукасфилм и Дисни пуснаха премиерно и редица Star Wars заглавия на книжния пазар. Внимание заслужават най-вече романизацията на Алан Дийн Фостър, арт албума с концептуални рисунки от създаването на филма “The Art of The Force Awakens”, както и прикуъл романа на Грег Рука “Before The Awakening”.

(внимание, ревюто съдържа съвсем леки спойлери)

Последният е доста издържан в стила на трилогията илюстровани романи от кампанията “Пътуване към Силата се пробужда”. Романите излязоха на български от Егмонт България, и можете да откриете ревютата им на StarWarsBG.com. Грег Рука е отговорен за „Бягството на разбойника”, фокусиращо се около до сега неразказани приключения на Хан Соло и Чубака между епизодите на Старата трилогия, с пролог и епилог развиващи се в ерата на Епизод VІІ.

TFA-Before-the-Awakening_DISNEY-LUCASFILM-PRESS

В “Before The Awakening” („Преди пробуждането”) Рука отново използва сходен литературен стил, а книгата е фактически три кратки новели в една корица. И както можете да се досетите от илюстрацията върху нея всяка от новелите се фокусира върху един от тримата нови (добри!) главни герои от хитовия филм. Това са съответно Фин, Рей и По. Съжалявам, всеобщият любимец BB-8 не е удостоен със собствена новела, но пък участва в историята за По Дамерон.

Хубавото е, че дори и (по някаква странна причина!) все още да не сте гледали „Силата се пробужда”, романът не пуска никакви спойлери, освен реално да ви представи характерите и същността на главните герои. Всичко, което се случва, естествено, служи за да подсили и разясни историята на филма. Илюстрациите (макар и малко на брой) отново присъстват, дело на художника Фил Ното.

В първата част проследяваме финалните дни от обучението на Фин, тогава все още познат единствено като FN-2187. Този поглед в предисторията на героя хвърля светлина върху характера му и постъпките му в Епизод VІІ, както и дава малко повече поле за изява на иначе ограничената откъм екранно време Капитан Фазма. Нещо повече – новелата ни представя и останалите членове от неговия взвод, останалите FN щурмоваци. Ще се запознаете с FN-2003 (познат още като Sleek, куцузлията, който бива убит в началото на филма, и оставя кървав отпечатък върху каската на Фин), както и с FN-2199, с който Фин се сражава на Такодана (става дума за Nines – точно така, този, който разпознава Фин като „Предател!!”, и се превърна в култово меме). Ще откриете, че всъщност акцията на Джаку е била последната капка преди вярата на Фин в Първия ред окончателно да рухне, и неговото дезертьорство е далеч по-логично и оправдано

FN

Историята за Рей е доста интересна и емоционална, макар и най-малко информативна от трите. Тук ще имате близък досег с вътрешния свят на героинята, ще надникнете в сивото й и сурово ежедневие на неприветливата пустинна планета Джаку, но няма да научите нищо ново за нея като произход или характер. Логично! Все пак, поне до премиерата на Епизод VІІІ предисторията на Рей ще бъде добре пазена тайна! Все пак, ще научите как всъщност Рей се е превърнала в такъв добър механик и от къде е придобила пилотските си умения.

За мен частта за По бе най-информативна откъм ситуацията в галактиката. Не само разбираме как, кога и защо По се е присъединил към Съпротивата, но присъстваме и на първата му среща с Генерал Лея Органа Соло, която лично го вербува за каузата! Ще научите повече за корените на самата съпротива, както и за политическата ситуация в Галактиката – отношенията между бившата Империя и Новата Република, мирния договор, подписан след Битката при Джаку и т.н. Вероятно от страх да не предизвикат критики, както се получи с Новата трилогия, когато много хора не харесаха сцените в Сената и политическите сюжетни линии, в Епизод VІІ, уви, това ни беше спестено напълно. Така и не стана ясно от къде се е пръкнал Първия ред, що за фракция точно е Съпротивата, и т.н. И въпреки, че създателите на филма ни бяха пуснали достатъчно трошички за да добием бегла представа за какво става дума, то все пак, известни разяснения и предистория на конфликта между двете организации никак няма да е излишна. Любопитен факт: звездният кръстосвач на Съпротивата се нарича „Ехо на надежда”, добра препратка към съдържанието на Епизод VІІ, който се оказа наистина ехо на събитията от „Нова надежда”.

В третата новела ще надникнете също и в детството на По, чиито родители, лейтенант Шара Бей и сержант Кес Дамерон, са ветерани от Битката при Ендор. Техните приключения пък можете да проследите в комикса на Марвел Shattered Empire, който отново е по сценарий на Грег Рука и с корици от Фил Ното! С работата по тази поредица всъщност се заформи и тандемът автор-илюстратор, стоящ зад тази книга.

“Before The Awakening” е приятно и леко приключенско-фантастично четиво, което препоръчвам на всички, гледали „Силата се пробужда”. А дали ще видим заглавието и на български? Надяваме се, че да! (*намигване към Егмонт! 😉 )

Ненко Генов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s