Днес на гости ни е Десислава Йорданова от издателство „Пурко“, с която ще си говорим надълго и нашироко за комиксите за най-малките, за муминтроли и малки момиченца и за какво ли не още!

19531953_1462651013757860_1280804400_o

Здравей, Деси! Радваме се, че имаме възможност да си поговорим с теб, за теб, и разбира се, за издателство „Пурко” и детските комикси. С теб се запознахме покрай дебюта на комиксите на Туве Янсон в България. А как всъщност се роди издателство „Пурко”? И от къде идва името?

Пак ще те цитирам, мили Мечо Пух! Идеята се роди „Едно време – отдавна, много отдавна, чак около миналия петък “. За кратко време се сблъсках с много комикси, нови, стари, мечтани и най-сладкото – видях възторжената реакция на децата към тази литература! Вземането на решение да направя издателство не беше лесно. Вербализирах страховете си. Понеже съм цар на иронията и фен на хумора, то някък естествено изплува името ПУРКО. Сещате се, главният герой от филма „Господин за един ден“.

19989523_1480706985285596_8791932806260539716_n

 

Защо точно комикси? Толкова много хора твърдят, че комиксите у нас са обречена кауза, че няма пазар… А ти не само, че издаваш комикси, ами при това и не котиращите се в момента супергерои, ами заглавия за най-малките!

Комиксите не са обречена кауза! Мисля, че с добър и критичен подбор на заглавия могат да се направят малките стъпки, които ще обърнат скептичността на хората към комикса. Затова и моят фокус не са супер героите, с които обикновено се свързва този тип литература. Издавам комикси, в които се набляга на човешките взаимоотношения. Комикси, в които няма натъртващ и нагарчащ морал! Истории, в които няма полюсни персонажи на доброто и злото. Истории, които те карат да се смееш на глас и същевременно да разсъждаваш! Поради тези причини се спрях на поредиците „Мумините“ и „Ана Ана“.

1_inside_moomin_and_the_brigands-big-52_3

Какво са комиксите за теб? И защо са те важно и необходимо четиво?

Те са тиха страст за мен. Тя се подсили с порастването на синът ми, който буквално залепна за комиксите и ме гонеше из къщата с разтворена книга. Когато на улицата започна да прави паралели „Виж, тази като Зели, която…“ си дадох сметка, колко близък е този формат литература за децата. Но напрмер поредицата от нашето детство „Дарко“ му беше скучна. Не беше приета и от неговоте връстници. Изводът – трябват комикси, близки до съвремието и ежедневието на децата. Такива, които да говорят на детски „жаргон“. Започнах да чета и откривам изследвания свързани с комикса. В тях се твърдеше, че комикса стимулира децата в четенето, особено тези, които имат страх от дългите текствове т.е. всички начинаещи. Библиотеките, които имат отдели с комикси били посещавани от децата осезаемо повече, особено с подчертана разлика при тинейджърите. С помощта на комикса концентрацията на детето при работа се подобрявало. Твърдението, че комикът възпитавал мързеливи четци бива разбит тотално! Доказва се, че четенето на комикс изисква много разнородни умения. Взаимовръзката между блокове, текстът, пространствота, жесто-мимиката на героите, трябва да се обработват едновремено от четеца, така щото да изградят една единна история.

3_inside_moomins_desert_island_big-5

За мен беше извънредно интересно едно изследване, в което се разказваше как една поредица комикси става много популярна всред децата. По време на изследването учител изразява своето отрицателно мнение за поведението на един от героите от поредицата, в който едно момиче се е припознало. Тя остава силно огорчена от отрицанието на учителя. Коментрарът беше, че възрастните си позволяваме да налагаме цензура на това какво четат децата ни, а нямаме нищо против да четат например Хари Потър или Андерсеновите приказки, в които се срещат аналогични, дори по-гротескни ситуации, но сме ги приели за допустими. В същите тези изследванията се подчертава силно, че учителите, които използват комикси в учебните занятия привличат вниманието на децата и съответно постигат по-добра чуваемост от тях.

shop-big-aa_sladki_synishta_01_0

Какво намираш за важно в работата си?

За мен е важно да намирам смисъл в това, което върша. Казват, че да търсиш лично материално удволетвоерение носи умерена радост. Човек се чувства наистина щастлив, ако може да направи другите хора такива. В този смисъл съм егоист, който провокира и дебне детските усмивки! В контраст с творческото в мен, организираността ме дърпа за носа и тропа по масата какво трябва да свърша. Та симбиоза между двете намирам трудно. Опитвам се да изпипвам работата си възможно най-много. Например, не можах да намеря подходящ и достатъчно четим шрифт за балончетата на Мумините – направих такъв. Текстът от книжките за Ана Ана е писан на ръка, защото се водех от оригиналните книжки т.н. Вярвам, че отношението към детайла е нещо, което се забелязва и оценява от читателите. Когато работиш с усмивка, тя се запечатва и в крайния резултат!

anaana-purko-2

Ти самата имаш деца, но четете ли заедно комикси? Помагат ли ти децата в избора на новите заглавия за издателството?

Имам голям Рошко и малка Рошелинда. Без тяхно одобрение не мога издам книга! Такава ни е договорката. Четем различни книжки, не само комикси, макар към тях да имаме особено отношение. Рисуваме заедно. Понякога ги нахвърлям тях двамата в някоя и друга бърза картинка, но все по-малко ми остава време за това. Вечер преди лягане, ако сме позакъснели, играем на една игра. Всеки казва любим свой герой или предмет, който ще участва в измислена история. От там се редуваме, като всеки добавя по едно изречение. И така гласовете с времето намаляват, а историите стават от шантави по-шантави.

shop-big-aa_shokoladovata_eksploziq_01

А защо реши първите издания с логото на „Пурко” да са именно комиксите за Мумините на Туве Янсон?

Защото заради тези комикси не можах да спя цяла нощ! Не е възможно да се смели колко изчистен, внушителен, съдържателен, стилово силен, изпипан изказ и рисунък има Туве. Може би я оценявам като човек, който се е опитвал да рисува и пише. Туве е рядко срещан „грамадан“ в изкуството!

3_inside_moomins_desert_island_big-6

Мумините са истински хит в родната си Финландия, и като цяло в Северна и Западна Европа, в Япония са абсолютна мания… Трудно ли беше за едно тепърва прохождащо издателство от България да се сдобие с правата за Мумините?

Не. Просто се свързах с хората. Трудно и бавно беше моето решение да продължа.

 

А кой е любимият ти герой от комиксите на Янсон?

Всички! Мигар такъв избор е възможен.

m3_cover_1_big_0

Какъв беше отзвукът сред читателите, когато четирите книжки се появиха на пазара? И кой е по-запален по Мумините – децата или поотрасналите почитатели на Туве Янсон?

Мога да предам моето усещане за приемането на книгите – изключително положително! Туве има своите фенове – малки и големи. Възклицания като „Ооо! Това са Мумините!“ или „Не знаех, че има и комикси с Мумините!“ не са малко. Често се случва родители да споделят как децата им четат комиксите. Най-силната обратна връзка остава за мен, когато видя децата да посягат сами към комикса и да четат! А когато пускам шпионско ухо и чувам нечие сричане от балончетата си зареждам батериите на макс.

m4_cover_1_big_0_0

А след Мумин и компания „Пурко” ни зарадва с първите две книжки за една непозната у нас героиня, малката фурия Ана Ана. Разкажи ни повече за нея.

С „Ана Ана“ ме срещна Ася – основателят на издателство „Бяла лодка“. Да започнеш да издаваш нещо непознато у нас е много рисковано за толкова малко издателство. Вътрешният ми глас обаче крещеше – заслужава си! Една от целите ми при създаването на издателството Пурко беше да издавам комикси за най-малките, та дори за още по-малките. Осъзнах, че за да оценят хората комикса като достоен вид литература, то те трябва първо да се научат как да го „ползват“ и да изпитат удоволствие от това. А „Ана Ана“ е истинско удоволствие! Тя говори на езика на децата. Изразява емоции, които децата изпитват. Тя е откровенна и спонтанна.

aa1-preview-big_08

На кого би препоръчала комиксите за Ана Ана? Към кого са насочени те?

Ана Ана, малката фурия е за най-малките читатели. За дечица от 3г. до 7г. Безобразно весели и изпълнени с жизнерадостност книги! Нямат друг такъв аналог в България!

 

А има ли някакви твои любими комикси, които мечтаеш да видиш и на български език?

Има, разбира се – много са! Но стъпка по стъпка ще стигнем и до тях. Вярвам, че светът на комиксите тепърва се отваря в България.

One thought on “„Книжни Криле“ си чуруликат с Десислава Йорданова от издателство „Пурко“ :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s