Краят е близо! „Дясната ръка на Бога”, последната книга от трилогията на Ръсел Къркпатрик „Небесен огън” (изд. MBG Books) разказва за бремето на отговорността, силата на волята и борбата със злото дори и тогава, когато всичко изглежда безнадеждно изгубено. Пригответе се за епична война в духа и традициите на класическото фентъзи!

Членовете на Компанията са разпръснати, разхвърляни в борба с предателите и в дирене на Стрелата. Инвазията е само въпрос на време. Всичко изглежда изгубено. До момента на завръщането на Лийт в Инструър.

Легендарният огън на Джугом Арк вдъхва увереност за победа над врага. Хиляди хора се стичат след младежа, за да се сражават в настъпващата война. На юношата от Лулеа му предстои тежка битка – сблъсъкът с Брудуо за него бива предшестван от тежката и внезапна отговорност, стоварила се отгоре му. Угнетен, отчужден от близките си, Лийт започва да подозира, че всички следват не него, а Стрелата…

А подобни колебания не са подходящи за предводителя на армия, изправяща се срещу хилядолетен враг…

 172670_b

И тук няма да се мине без бродене из знайни и незнайни приказни земи и без търсенето на изгубени магически артефакти. Авторът не бърза да се впуска с главата напред в екшъна, но след „През лицето на света” и „В земята пламък се крие” аз вече съм му свикнал. С ръка на сърцето си признавам, че дори на мен ми се иска действието да се развиваше една идея по-бързо, макар че нямах нищо против да прекарам повече страници в компанията на главните герои, към които вече съм се привързал в третата книга.

Те пък от своя страна са достатъчно различни един от друг, за да предоставят вариации на характери, с които да не ви доскучее по време на странстванията.

2135181

Тъкмо вече бях започнал да се чудя откъде у Къркпатрик тази страст към пътешественическите пасажи, към неспирното шляене на отделните членове на Компанията из света… Това бе сякаш сте се заиграли с някое хубавко RPG от доброто старо време и ви е пипнала крастата да приемате всяка странична мисия и да си приказвате с всяко възможно NPC и така чак докато не обходите нивото надлъж и нашир и не разкриете цялата карта.

Оказа се обаче, че ключът от бараката бил другаде. Видите ли, от Уикипедия научавам, че Къркпатрик има докторат по география и е автор на камара трудове по темата, в това число и исторически атлас на родната му Нова Зеландия. Та явно и без да е запален геймър, картографията си му е страст и това е намерило израз в трилогията „Небесен огън” и в изграждането на нейния фентъзи свят.

x298

Лийт търпи развитие, но може би не точно такова, каквото бихте очаквали. Протагонистът продължава да е някак прекалено самонадеян на моменти, някак непохватен в общуването си с другите. У него се забелязват горделивост, на моменти опърничавост, както и други младежки слабости, които може би си мислим, че нямат място у „Главния Добър” в книгата, но именно тази несъвършеност на образа го прави така необичаен. В „Дясната ръка на Бога” Лийт трябва да се превърне в пълководец, който да поведе армия срещу злите сили, но читателят не спира да се пита дали младежът всъщност притежава необходимите качества или пък чисто и просто пръстът на съдбата случайно го е посочил като избраник за тази роля. А по време на самата война пък се пригответе за няколко по-резки обрата, които може и да ви сварят неподготвени!

„Дясната ръка на Бога” е достоен завършек, който ще остави феновете на предишните две книги удовлетворени. Тя предоставя и мащабни конфликти в стила на Толкин, и религиозни нишки и теологически въпроси, подобно на творчеството на К. С. Луис. Разбира се, в никакъв случай не казвам, че Ръсел Къркпатрик е от класата на тези класици, но пък и немного автори изобщо могат да се мерят с тях и техния принос за фентъзи жанра. Серията „Небесен огън” е своеобразен носталгичен реверанс към тази ера в литературата, неподвластна на модни течения и бестселър шаблони.

Книгандалф

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s