Ревюто на втората част от епичната фентъзи сага „ Небесен огън“ на Ръсел Къркпатрик май се позабави, но това е защото имах нужда да понаваксам с първата част, чието ревю е дело на колегата Книголет. Той с право сравнява „През лицето на света“ със стилистиката на Толкин, а аз като негов заклет фен реших да се убедя в тези думи. А след прочита на книгата вече нямаше никакво съмнение, че веднага продължавам с „В земята пламък се крие” (изд. MBG Books)

Двамата с колегата единодушно решихме аз да продължа с ревюирането на серията, тъй като май на мене творчеството на Къркпатрик ми се понрави сравнително повече. Да, и аз също си имам някои забележки към темпото, с което историята се разгръща, но точно както и при Толкин търпението на читателя остава възнаградено.

Класическите фентъзи тропи са винаги приятно и носталгично завръщане към корените на жанра, стига да са добре написани и поднесени с любов, а не с меркантилна шаблонност. А четейки Ръсел Къркпатрик нещо интуитивно ми подсказва, че авторът е писал със сърце, стараейки се да отдаде почит към класиката.

Във втората книга заварваме нашата група от смели приключенци на нов етап от техния тежък поход…

168448_b

Ранени и изморени, понесли значителни загуби, членовете на Компанията се озовават зад величествения град Инструър. Трябва да предупредят Съвета на Фалта за надвисналата заплаха на Рушителя, но дори не подозират колко дълбоко предателство ги очаква. Брудуонските пипала са обхванали Фалта далеч по-здраво, отколкото приключенците са подозирали. Ще открият, че Инструър е разяждан от вътрешни дрязги, а от Часовоите няма и следа.

Появата на смущаващ странник разпалва необратимо политическите и религиозни дрязги. Само едно нещо е в състояние да обедини земя, раздирана от подобно недоверие. Но може ли да бъде открито?

Или Джугом Арк е просто легенда

 

Допада ми, че авторът е внесъл мотива за вярата, както в нещо духовно и висше, така и в личните способности и вътрешната сила. Харесва ми също така, че Къркпатрик смесва мащабното фентъзи приключение с историята за възмъжаването на едно уж обикновено момче, което трябва да се вземе в ръце и да посрещне голямата съдба, която го очаква. Може и да съм старомоден, но този сюжет май никога не ми омръзва.

В това отношение „В земята пламък се крие” е и своеобразна coming of age история. Лийт определено е порастнал доста от началото на първата книга до момента, и макар че често действа като герой, понякога има и чисто хлапашко поведение, което те кара да се запиташ дали е порастнал равномерно на години и на акъл.

Той обаче далеч не е единствения, на когото ще ви се прииска да креснете „Абе, какви ги вършиш!”. Спътниците на младежа също не са някакви богоподобни хиперболи. Всеки един от тях си има и своите недостатъци и слабости, което ги прави по-реални и земни, пък било то и обитатели на фентъзи свят. Къркпатрик не се опитва да превръща персонажите си в супергерои и по този начин им позволява да бъдат характери, към които читателя изпитва симпатии и с които може да се асоциира.

61oqp7zlbnl-_ac_ul320_sr192320_

Съвета на Фалта си прави оглушки за предупрежденията, които нашите авантюристи доставят, и то след като са преминали през толкова много премеждия, само и само да съобщят за надигащото се зло. Но дали властите подценяват заплахата? Или пък приятелите са подценили заплахата? Може би вече е твърде късно и конспирацията се е разпростряла дори и на най-висше ниво?

Има много въпроси без отговор. Задругата, пардон, Компанията се разделя на две отделни групи, което е добре дошло за темпото на книгата. Сега, когато авторът може да прехвърля действието между едните герои и другите всичко е доста по-плавно, от колкото беше в първата част. Все пак, не очаквайте мълниеносно действие, защото както всеки манияк на ролевите игри ще ви каже, за да достигнете до крайната си цел най-напред трябва да преминете през не едно и две странични приключения, които да ви подготвят за големия сблъсък.

А той предстои тепърва в „Дясната ръка на Бога”. Очаквайте ревюто на третата и последна книга от поредицата утре!

Книгандалф

Advertisements

One thought on “„В земята пламък се крие” – книга 2 от поредицата „Небесен огън“ на Ръсел Къркпатрик

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s