Странно как въображаемите герои от „Междузвездни войни” израстват заедно с нас, превръщат се от поредния колоритен персонаж в наши приятели, с които сякаш ни свързва обща история, общи спомени. Още си спомням първата среща с Асока Тано. Беше преди близо цяло десетилетие!

През 2008 година, три години след „Епизод ІІІ: Отмъщението на Ситите” феновете бяха зажаднели за завръщане в кината… и в галактиката на Джордж Лукас. Знаехме, че от Лукасфилм работят по нов ТВ сериал, но бяхме изключително приятно изненадани, когато разбрахме, че вместо пилотен епизод по телевизията, за първи път ще се срещнем с компютърно анимираните си любимци в кино салоните! Ето ги! Оби-Уан Кеноби, Анакин Скайуокър, Йода, клонингите и… Асока?! Тази пък коя е?

Падауанът на Анакин Скайуокър! Не бях сигурен дали наистина я харесах от самото начало. Хилавото момиче тогрута определено беше симпатяга, на Анакин наистина му се падаше да получи някой нахакан и самонадеян падауан, който да му вгорчава живота, докато Оби-Уан се подсмихва отстрани… Но прякорите „Снипс” и „Скай-гай” леко ми лазеха по нервите…

Но първите стъпки винаги са трудни. С течение на времето обаче „Star Wars: Войните на клонираните” се разви във всяко едно отношение. Лукас, Филони и компания превърнаха сериала в истински наследник на филмите и пълноправно попълнение в хронологията на вселената. Сценариите ставаха все по-силни, качеството на анимацията се подобри неимоверно, а героите сякаш придобиха плът и кръв и заживяха свой собствен живот. И това важи особено за Асока Тано (и озвучаващата я Ашли Екстайн). Днес Асока е сред любимите ми персонажи и си е извоювала тази позиция благодарение на своето развитие, дълбочина и емоционален диапазон.

92ba22a552f2f0df1cc615f32ec05774

Финалът на пети сезон на „Войните на клонираните”, в който Асока и Анакин се разделят е все така сърцераздирателен и драматичен, завръщането на Асока в „Бунтовниците” и особено срещата й с нейния бивш учител са все сцени, от които ме побиват тръпки. Но какво се случва с Асока между двата сериала? Къде е тя след като напуска джедайския храм на Корусант и преди да се разкрие като агент Фулкрум?

ahsoka-tano-book-03302016

Дългоочакваният отговор на този въпрос най-сетне е тук под формата на завладяващия роман „Star Wars: Асока” на Е. К. Джонстън, издаден наскоро и у нас от „Егмонт България”.

97895427191201495892456.1062

От дълго време феновете се питат какво се случва с Асока след като към края на войната на клонираните напуска ордена на джедаите и преди отново да се появи като мистериозен бунтовник. Най-накрая нейната история ще бъде разказана.

 Оцеляла след Заповед 66, Асока не е сигурна, че иска да бъде част от нещо голямо отново. Но желанието й да се бори с Империята и да защитава тези, които имат нужда, ще я отведе право при Бейл Органа и Бунтовническия съюз….

„Star Wars: Асока” беше за мен най-очакваната книга от вселената на „Междузвездни войни” от много време насам и искрено се радвам, че получи и български превод. (Сега само стискайте палци да видим и „Траун” на Тимъти Зан по родните книжарници!) Ще е грехота да ви издавам каквото и да било от сюжета, но наистина ми е трудно да се стърпя… Старая се в ревютата си да не пускам никакви значими спойлери, но все пак се чувствам длъжен да спомена някои неща от историята на романа.

asoka

След Заповед 66 Асока се укрива под името Ащла, а заклетите фенове веднага ще разпознаят тук референция към понятията Ашла и Боген – Светлата и Тъмната страна на Силата.

Освен с главната героиня от заглавието ще се срещнете отново и с още много други важни персонажи от „Междузвездни войни”. Къде из основния сюжет на романа, къде из спомените на Асока (имаме доста важни ретроспекции пръснати из главите!) ще се появят отново Анакин и Оби-Уан, Рекс, Дарт Мол, R2-D2, Бейл Органа… В книгата има такива подробности и сцени, такава сочна история, че направо лигите ви да потекат! Наистина, рядко се случва роман да предостави отговори на толкова много въпроси, на които създателите на сериалите „Войните на клонираните” и „Бунтовниците” не са могли да отговорят до момента.

asoka2

Всичко това обаче съвсем не значи, че книгата не става за всеки. Спокойно можете да се насладите на историята дори да нямате задълбочени познания за хронологията на галактиката на „Междузвездни войни”. Просто ако сте фен на анимационните сериали удоволствието ще е несравнимо по-голямо!

Ashoka_Cover copy1495892456.1856.jpg

В интерес на истината, макар и да не е рекламирана като прикуъл на „Бунтовниците”, „Star Wars: Асока” е И това, и то в доста по-голяма степен дори от „Star Wars: Нова зора” и „Ezra’s Gamble”. Едно значимо допълнение в канона, което повярвайте ми, не искате да пропускате.

Ненко Генов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s