Едно заглавие, което съвсем буквално ще ви скрие шапката! Особено ако сте мечка! „Къде ми е шапката?” е дебют на Джон Класен и поредното класно предложение в каталога детски книги на издателство „Рибка”. Малка книжка, голям майтап!

1

Един мечок си е загубил шапката. Лисицата, костенурката, заекът, еленът, жабата, къртицата – никой не знае къде е тя. Дали мечокът ще види шапката си пак някога? Чакай малко! Ама той не я ли видя току-що…

 

Четиридесетте страници на „Къде ми е шапката?” се четат съвсем бързичко, текстът е малко, с едър шрифт и с чести повторения, така че малчуганът спокойно може да го наизусти или пък да го използва като упражнение по сричане.

3

Това, което започва като търсене на изгубената мечова шапка съвсем скоро се превръща в тренировка по добри маниери („Да Ви помогна ли?”, „Да, моля.”, „Благодаря все пак.”…). По време на безуспешното разследване децата със сигурност ще проявят достатъчно наблюдателност и ще забележат липсващата шапка у едно от животните, които мечката среща по пътя си… А когато мечо „загрява” и се втурва обратно нещата изведнъж придобиват неочакван обрат, зареден с доза (леко черен) хумор.

2

Илюстрациите в спокойни, по-земни и приглушени тонове отлично допълват минималистичния текст на тази анималистична приказка, и така чак до нейния (шокиращ) финал със завоалирано намигване. А втренчените погледи на героите а-ла „ни лук ял, ни лук мирисал” допълнително допринасят за ефекта на вица в „Къде ми е шапката?”.

В крайна сметка ни става ясно, че добрите маниери не винаги са равносилни и на добър характер, а поуката е… не е здравословно да крадете шапки от бродещи наоколо мечки!

size500_prints_jonk_whereismyhatcast_main

„Къде ми е шапката?“ е първата детска книга на Джон Класен, на която той е автор и на текста, и на илюстрациите. Джон Класен е носител на престижните Caldecott Medal и Kate Greenaway Medal.

 Джон Класен е работил е като илюстратор и по анимационните филми „Коралайн и тайната на огледалото“ и „Кунг-фу панда“. Роден в Канада, сега той живее и твори в Лос Анджелис.

 Още едно книжно великолепие, долетяло директно от челните места на световните класации за съвременни детски книги. Добавете в детската библиотека едно от най-известните произведения! „Къде ми е шапката?“ е сред най-препоръчваните книги от блогърите по света. Любима както на много деца, така и на много илюстратори! Съвсем вярно – колегите на Джон Класен също много се радват на труда му. В книгата има хумор, има виц, има забавни артистични рисунки. Всичко това е поднесено по един достъпен за децата начин, за да могат да се насладят истински на тази невероятна книжка!

 

One thought on “„Къде ми е шапката?” от Джон Класен

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s