Когато започнах трилогията „Островът на изгубените” на Мелиса де ла Круз всъщност си нямах и идея, че в хронологията на събитията ще има такъв скок между първата и втората книга. Причината за това, разбира се, е съвсем проста и разбираема – оказа се, че събитията от филма „Наследниците” се развиват в промеждутъка между двата романа. Беше нужно да си поосвежа спомените от хита на Disney Channel от 2015, в който отрочетата на класически злодеи се опитват да излязат от сянката на своите родители и междувременно преживяват какви ли не приключения. Но се оказа, че въпросното освежаване на спомените спокойно може да стане и без да следите програмата на Disney Channel за повторения на филма. Достатъчно е да разгърнете романизацията на „Егмонт България”!

97895427160681444977680

„Наследниците: Историята от филма” е една от онези бързи четива за деца и младежи, които преразказват екранни произведения и на запад са познати като „junior novelization”.

logo_descendants

Мал, Иви, Джей и Карлос са потомци на едни от най-жестоките злодеи на всички времена – Злодеида, Злата кралица, Джафар и Круела де Вил, щом ще назоваваме имена.

 Те са прекарали целия си живот на Острова на изгубените – изоставено място, населявано от най-лошите от най-лошите злодеи, зверове и аутсайдери. Но когато принц Бен, синът на Бел и Звяра, обявява, че на „невинните“ деца на Острова на изгубените трябва да бъде даден втори шанс, те са отведени в Аурадон, където ще си съжителстват с всички „добри“ герои. Само че Бен дори не подозира, че Мал и приятелите й имат зловещ план да щурмуват кралството му!.

111

Ако сте фен на „Островът на изгубените” спокойно можете да считате тази книга за част 1.5 от трилогията и да си я четете между първите две книги. Тази новелизация е една идея по-неангажиращо и леко четиво от поредицата на Мелиса де ла Круз, така че ще усетите осезаема разлика в стила ако карате книгите в тази поредност, но все пак това е много добър начин да карате приключенията на Наследниците наред.

222

Адаптацията на филма е леко над 150 страници, с подобаващо кратки глави и едър шрифт, така че можете да се преборите с нея буквално за един следобед. „Наследниците: Историята от филма” има малко по-разчупена форма от обичайните издания от подобен тип, защото тук действието сякаш е предадено чрез разказа на главната героиня Мал, дъщеря на страховитата и отмъстителна Злодеида. Частта, в която лично Мал разказва е написана в първо лице и лесно се откроява, тъй като думите й са отпечатани с различен шрифт, напомнящ ръкописни записки. Така „Наследниците: Историята от филма” донякъде се доближава и до романите-дневници, които са така модерни сред младите читатели през последните години.

333

След увода обикновено думите на Мал са представени като хапливи коментари преди и/или след края на всяка глава. Така няма съмнение, че Мал е водещия образ в „Наследниците” дори и когато действието се прехвърля върху някой от останалите герои.

444

Препоръчвам четивото на феновете на поредицата на Дисни, както и на всички, които по една или друга причина са пропуснали филма. Това е чудесна малка книжка, с която да отморите някъде на сянка докато се криете от летните горещини. Но внимавайте, защото и в „Наследниците: Историята от филма” понякога също става доста напечено!

555

 

Филмът

 Дов Камерън, София Карсън, Камерън Бойс и Бубу Стюарт влизат в ролите на децата на най-прочутите злодеи в пълнометражния игрален филм „Наследниците” на „Дисни”. С намигване към добре познатите приказни истории и преплитайки замъци с класни стаи, лентата е забавна, съвременна и изпълнена с много музика история.

Действието се развива в идиаличното кралство Аурадон и представя неочакваните възможности, които се разкриват след „и заживели щастливо”. Бен, синът на Краля и Кралицата (Звяра и Бел от “Красавицата и Звяра”), e на път да заеме трона и първото му решение е да предостави възможност за изкупление на децата на четирима от най-изявените злодеи – Мал, Иви, Карлос и Джей. Заточени на Острова на изгубените заедно с родителите си, те за първи път са допуснати в Аурадон, където ще посещават училище заедно с наследниците на Феята кръстница, Пепеляшка, Спящата красавица и Мулан. Само времето може да покаже дали „злите” тийнейджъри ще последват стъпките на своите родители.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s