„Пазители на галактиката: Император Куил” – първи том от поредицата “Guardians of the Galaxy: New Guard” е прецедент за родния комикс пазар! Вместо да получим отделни броеве по веднъж на месец, от „Студио Арт Лайн” сбъднаха една дългогодишна мечта на комикс феновете у нас и издадоха комикса като прекрасно сборно издание, или т.нар. trade paperback (или накракто TPB) – пет броя от общо 128 страници в една корица!

paziteli-na-galaktikata_1_

Екипът от комиксови герои, познат като „Пазители на галактиката” е старичка концепция от мултивселената на Marvel. Първоначално името на групата се появява още през далечната 1969 и тогава членовете й са доста по-различни от тези, които познаваме днес.

Както често се случва обаче, периодично Marvel вадят от нафталина нещо позабравено, връчват го на някой екип от свежи художници и сценаристи и героите им се завръщат за нов живот. През 2008 и Пазителите получиха своя втори шанс да блеснат отново на комикс сцената.

И ако някой бе посмял да не им обърне внимание под формата на комикс, то филмът от 2014 вече окончателно ги постави под светлината на прожекторите! Шантавата комбинация от комиксов екшън, гъделичкащ хумор и първокласна сай-фай визия беше супер приятна изненада! А точно бях решил, че вече комиксовите адаптации окончателно са взели да тъпчат на едно място и шаблонните Marvel блокбастъри съвсем са ми дотегнали.

„Пазители на галактиката” нямаше как да не се сдобие с продължение, което ме накара едновременно да се възхищавам на страхотен дизайн и ефекти, но и почти да не си затворя устата от смях. А след филма първата ми работа беше автоматично да грабна „Пазители на галактиката: Император Куил”.

paziteli-na-galaktikata_2_

Комиксът обаче ме завари леко неподготвен. Тъй като не следя изкъсо какво се случва в необятния свят на Marvel нямах идея, че и в „Пазители на галактиката” са настъпили някои промени, за които филмите и анимационния сериал не са разказали до сега. Къде е Питър Куил?! Няма го! Новия Звезден повелител е… Кити Прайд от Х-мен! А сприхавия енот Рокет е поел лидерството над екипа. Или поне той така претендира. Заедно с Дракс, Грут, Кити и Рокет се подвизава също така и… Венъм?! Симбиотът пък не се е лепнал за Еди Брок, ами е свързан с Флаш Томпсън. Това пък кога стана? Явно доста съм проспал… Гамора също е на линия, за къде без нея. А имаме и приятно посещение от винаги готиния Бен Грим, Нещото от Фантастичната четворка. И кратичка гост-поява на Отряда на всеникъде, барабар с любимия ми Космо, кучето с телепатични способности, руски акцент и СССР скафандър!

paziteli-na-galaktikata_4_

А къде е Питър Куил? Ами… клати си краката, измъчван от бюрократичната страна на новоприетите си задължения като върховен лидер на планетата Спартакс. Някой трябва да разчисти бъркотията след всемогъщия му татко, но ролятя на император никак не допада на Куил. Заседания, съвещания, бла-бла-бла… Хич не е в негов стил!

p12-13

Е, хайде сега, не ми казвайте, че съм напускал спойлери. За всичките тия неща, казани до тук спокойно можете и да се досетите и сами от корицата и заглавието на комикса. А какво става по-нататък? В най-общи линии, галактиката е голяма и явно е пълна със създания, които имат зъб на един или друг член на екипа. Или пък на целия екип. За отряд, наричащ себе си „Пазители на галактиката” тая пасмина наистина има проблем с намирането на мирно кътче, където никой да не ги е погнал и май им се налага да пазят преди всичко собствените си гърбове, а и по някоя и друга планета покрай това.

gotgng-v1-4

Сюжетът е схематичен, от някъде отново са се пръкнали разни мощни индивиди, които по една или друга причина са вдигнали мерника на Пазителите. И както казва Нещото – „Време е за тупаник!”. В тая огромна галактика винаги някъде е време за тупаник. И Пазителите изглежда са все на (не)подходящото място в (не)подходящото време. Сценарият е на Бендис, от който наскоро четохме и International Iron Man. Щеше ми се да има повечко хумор, малко ми липсваше своеобразната химия между героите, която присъства във филмите. Особено при факта, че имаш на едно място Дракс и Нещото, както и някакъв тип, наричащ себе си Разрушителя на разрушители – имаш неограничен потенциал за слапстик комедия, тупаник по дружески и готини лафове.

8cc764d9cdbe3e0160a98beccb5c212a-guardians-of-galaxy-guardians-of-gahoole

Артът на томчето е от Валерио Скити и супер, класически модерен Marvel, със свеж дизайн на героите, изразителни лица, ярко оцветяване на Ричард Айзъноув… Изобщо – радост за окото. А тая радост става дори още по-голяма, когато стигнем до края на албума, където ни очаква страхотна галерия със скици, дизайни и разнообразни алтернативни корици, дело на различни художници, всеки от които е подходил към Пазителите със свой стил. (Мене лично особено ме радва карикатурната версия на Скоти Янг, чиято работа по принцип много харесвам от комиксите за Оз. Негови са и илюстрациите на „За щастие, млякото” от Нийл Геймън, отново издадена от „Студио Арт Лайн”.)

tumblr_nusmi4wvgo1qes700o1_1280

И поредна похвала за комикс преводите на Йоана Гацова. Диалозите звучат естествено и леко на български, старанието прави впечатление!

 

Да чета комикс на родния си език и под формата на сборно издание беше голямо удоволствие. Надявам се, че от „Студио Арт Лайн” скоро ще продължат с TPB-комиксите и дай Боже да ги превърнат в традиция у нас!

Zedd

 

Още ревюта:

Блогът на Бирето: http://bireto.blogspot.bg/2017/06/blog-post_22.html

ShadowDance: http://www.shadowdance.info/magazine/comics/gog-emperor-quill/

 

Реклами

2 thoughts on “„Пазители на галактиката: Император Куил” от Бендис, Скити и Айзъноув

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s