„Откъде идва храната” е заглавието на първия том от новата поредица „Енциклопедия Любознайко” на издателство „СофтПрес”. Авторката Виктория Иванова е успяла да събере близо сто страници с разнообразна, интересна и не на последно място полезна информация за произхода на храната, но и не само. Че ябълките растат на дърво, а морковите в земята, че пчелите дават мед, а кравата мляко – това го знае всяко дете. Но от тази енциклопедия можете да научите много повече! А за да е полезното и приятно, страниците са богато илюстрирани с чудесни, пъстри картинки, дело на художничката Стелияна Донева.

otkade_idva_hranata-cover.jpg

Истината е, че когато говорим с децата за храна най-често става дума за плодовете и зеленчуците, за хляба, месото, млякото и яйцата. Подробна информация за всичко това ще откриете и тук. Но „Откъде идва храната” е доста по-обширна и изчерпателна от това. Не са забравени ядките, гъбите, морските дарове… Тук са дори и подправките и захарта! Отделени са няколко страници и за водата и нейния кръговрат в природата. А за къде бихме били и без любимите на децата сладости и шоколад?

otkade1

Книжката обаче далеч не прилича на меню в ресторант. Това не е списък със съставки и хранителни, нито пък съдържа готварски рецепти. Ценното тук е обяснението за произхода и хранителните свойства на всяка част от нашата диета. Например, децата ще проследят живота на растенията от семе до плод, ще научат устройството и частите на растението, какви условия са нужни за неговото развитие и т.н. Ще разберете от кои части на света произхождат различните ядливи растения. Ще прочетете за пътя на хляба, отглеждането на ориза, обработката на месото, производството на всевъзможни млечни продукти… А покрай знанията не са пропуснати и съвети за здравословно хранене.

otkade2

Но това не е типичната енциклопедия, защото заедно с фактите вървят и игрите! Със всяка тема има и различни задачки за решаване и попълване, картинки за оцветяване, лабиринти, свързване на точки и т.н. А илюстрациите, както споменахме и по-рано, са ярки, весели и много симпатични.

otkade3

След всичко, казано до тук съвсем не е чудно, че вече нямаме търпение да видим какви ли интересни теми ще покрият следващите томове от „Енциклопедия Любознайко”!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s