Не ми трябва да чета представянето му на задната корица, за да ви гарантирам, че Благой Д. Иванов е идеалният човек, който да спретне книга, посветена на жанровото кино. Кинознанието в НАТФИЗ, пиперливия блог на Узумаки от едно време… Благой ми е в полезрението от едно 15 години, през които си е изградил имиджа на един от най-големите кино капацитети, които познавам. При това, за разлика от доста други хора из тия среди, освен за Аббас Киаростами, Уонг Карвай и Аки Каурисмеки с него спокойно можете да се отпуснете и да си говорите на високо ниво за всякакъв род guilty pleasure. С него можете да въздишате с обожание по някой апокрифен ъндърграунд експлойтейшън, да разнищите всичките B-movie референции, скрити в някой блокбастър или да се впуснете в разпалена дискусия за социалната критика на кървав зомби епос. Изобщо, авторът на „Добрите, лошите и грозните” (изд. „Ибис”) си знае работата! Една книга, написана от Бла, в която няма бла-бла.

„Добрите, лошите и грозните” е нужно четиво, защото т.нар. „жанрово кино” най-често е пренебрегвано с погнуса от т.нар. „критици”. А аз съм абсолютно убеден, че нищо не е вдъхновило повече кино творци от фантастиката, ужасите, уестърните и приключенските филми, които всички сме гледали като деца. Това са филмите, които често забавляват най-много, но и оставят най-силен отпечатък върху впечатлителното детско съзнание и разпалват въображението.

dobrite-loshite-i-groznite

Е, съдържанието на доста от тия филми съвсем не е за деца, нооо… да вървят по дяволите възрастовите ограничения. Едни от най-милите ми детски спомени са как хирурзите отварят черепната кутия на разстреляния полицай Мърфи, за да го превърнат в киберченгето Робокоп, как тиранозаврите на Спилбърг разчленяват първата си жертва, как ранената плът се свлича от металния ендоскелет на Терминатора, как Кралят на гоблините Дейвид Бауи си подхвърля отвлечено пеленаче, как… абе, схващате картинката! Не ще и дума, че сме сродни души с човекът, започнал книгата си с посвещението „В памет на баща ми, който ме зариби по филмовите чудовища.”

8190486_back__b

Стига носталгични дрънканици обаче, дай да кажа нещо и за самата книга. „Добрите, лошите и грозните” е колекция от двайсетина текста на Бла, които обхващат всичко, което нърдската ти киноманска душа може да желае. Гореспоменатите зомбита, една от любимите теми на Благой, серийните убийци от безконечните слашър поредици, извънземни нашественици, роботи и киберпънкария, динозаври, човекоядни акули, супергерои от комиксови екранизации, Кинг Конг, Годзила и колегите им с всичкте си кайджу култовини, гумена гротеска и стоп моушън разкош…

4f886c4fb0c3259fc2ff6a2e84a81e02

Детайли от сюжета, символи, внушения, влияния, сравнения, анализи… Книгата е пълна с тях и това я прави адски информативна, и разбира се – провокираща допълнително гледане и четене. Статиите са качествено написани (и то не по оня претенциозно-артси начин, който ви кара да се чудите колко пъти авторът е ровил из речника). „Добрите, лошите и грозните” наистина става за всеки, който се интересува поне малко от кино. Темите са систематизирани, обзорите са доста изчерпателни, а и не съм и очаквал по-малко от ходеща енциклопедия като Бла. А за всички, които тепърва нагазват в жанровото (или пък чувстват, че имат пропуски) да си приготвят жълтия маркер, да си отбелязват списък със заглавия и да си водят бележки! 😉

Ненко Генов

 

Чуйте повече за книгата направо от автора:

Advertisements

2 thoughts on “„Добрите, лошите и грозните” от Благой Д. Иванов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s