„Малкият принц”, класическата история на Екзюпери за малкото русокосо момче от астероид Б-612 отново е тук, но този път – пременена! Луксозното издание с твърди корици на издателство „Хермес” ни представя една нова, смайваща визия чрез красивите, детайлни илюстрации на художника Борис Стоилов.

Christmas_02

Представи си, че си се изгубил в необятната африканска пустиня. И че изведнъж пред теб се появява момченце със златни коси, което настоява да му нарисуваш овца. Това е малкият принц, който идва от далечна планета с размерите на къща. Той задава много въпроси и се опитва да разбере странния свят на възрастните. Заедно ще се впуснете в необикновено приключение. За да научите тайната на живота: че „…най-хубавото се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите“.

 d0bcd0b0d0bbd0bad0b8d18fd18220d0bfd180d0b8d0bdd186-3

Работата на Борис Стоилов е добре позната на читателите, особено ако следите детските издания на „Хермес”. Добре си спомням, че за първи път работата му ми направи впечатление с поредицата „Магьосничества” през 90-те – известните книги-игри на Стийв Джаксън. А с годините техниката на художника само се е подобрила и развила още повече. И илюстрациите му за „Малкият принц” свидетелстват за това.

640_ea0ef7af86a2f14fac827ed0c64f07f7

Общо 47 цветни илюстрации красят това издание. Изображенията са верни на всяка дума от текста, но са коренно различни от популярната визия от рисунките на Екзюпери, която всеки, който е чел книгата неизменно свързва с нея. При Екзюпери всичко е семпло, схематично и загатнато, ненатрапчиво допълващо текста. Илюстрациите на Борис Стоилов пък са в противоположната посока – ясни, конкретни, осезаеми, изпълнени с грабващи окото детайли, съчетаващи фантазното с фотореалистичното.

02ccd3a3f50ebbe5abe43d089488b7be

Стоилов ни представя един изключително любопитен образ на историята. Неговите илюстрации запазват усещането за мечта, за сън, за носталгия и меланхолия дори. Но носят и полъха на приключенския дух, и магията от филмите на Жорж Мелиес. Една романтична, стиймпънк стилистика, изпълнена с пилотски очила, зъбни колела и декоративни машинни елементи.

 

Някои може би ще сметнат за кощунство да се публикува текста без оригиналните илюстрации на Екзюпери. За мен обаче това е повече от добре дошло, когато става дума за такава нова, интересна и майсторска интерпретация. Все пак, това съвсем не е първата вариация на Малкия принц, нали?

ekz2

Самият аз съм гледал историята като игрален филм (1974), японски анимационен сериал (1978), а през 2015 (съвсем скоро след като изтекоха авторските права над книгата) се появи и нов анимационен филм, доразвиващ историята по интересен начин. Да не забравя и страхотната куклена постановка, която често се играе на сцената на Държавен Куклен Театър – Пловдив.

 

Съществува и анимационен сериал от 2010 година, който заема образите, създадени от Екзюпери и си позволява волността да ги представи в нов контекст – Малкият принц и неговият приятел Лисицата са двама космически пътешественици, отправили се със своя самолет по следите на Змията, която заплашва да потопи вселената в мрак. Принцът и Лисицата се срещат с най-различни култури, всяка от които е заплашена от манипулациите, лъжите и изкушенията на Змията. Това съчетание на приказна притча и научна фантастика служи и за основата на прекрасна комикс поредица от цели 24 тома, базирани на сериала. (Може би някой ден ще поговорим повече и за нея!)

Capture

Позволявам си това дълго отклонение чисто и просто за да докажа, че изборът на издателство „Хермес” да даде нова визия на „Малкият принц” далеч не е прецедент. Оригиналът, разбира се, е само един. Но новите начини, по които се разказва историята е само едно голямо доказателство, че Антоан дьо Сент Екзюпери продължава все така да вълнува и вдъхновява.

Zedd

malkiat-princ5-645x435

Чуйте повече от Борис Стоилов по БНР: http://bnr.bg/post/100674305/malkiat-princ-s-novi-ilustracii

 

Борис Стоилов е роден през 1962 г. в Пловдив. През 1989 г. завършва Националната художествена академия – София със специалност графика. Работи като художник на свободна практика. Участва в общи художествени изложби, както и няколко самостоятелни. Негови графични творби се намират в частни колекции в България, Германия, Канада, Полша и Швеция.

 

В началото на 90-те години започва сътрудничеството си с пловдивското издателство „Христо Г. Данов“. От 1991 г работата му като оформител и илюстратор на книги е изцяло свързана с издателска  къща „Хермес“, от самото създаване на издателството до днес. Резултат от тази съвместна дейност са повече от хиляда заглавия за възрастни и деца покриващи целия спектър на книгоиздателската дейност – художествена литература, справочници и речници, учебници и учебни помагала, детска литература.

Advertisements

2 thoughts on “„Малкият принц” на Антоан дьо Сент Екзюпери с илюстрации от Борис Стоилов

  1. Страхотно ревю, това е една от любимите ми книги. Била ми е другарче през тежки и хубави моменти. Хубавото на Малкият Принц е, че всеки път когато я препрочиташ откриваш нещо ново, отварят си нови възгледи и мнения.

    Невероятна е! ^.^

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s