Ах, къде беше тая книга по време на моите ученически години?! За пореден път ревюирам заглавие, което ме кара да завиждам на днешните малки читатели! „Как да пишем страхотни истории!” на Кристофър Едж е една от любимите ми нови книги на пазара. „Топ трикове и писателски тайни от експертите на Оксфорд” може и да ви звучи гръмко, но съдържанието на книгата оправдава обещанието на корицата.

kdp1.PNG

Всеки велик (пък и не-чак-толкова-велик) писател някога е бил дете. А цял куп деца в даден момент се пробват и като писатели. Родителите ми все още пазят комикси, датиращи от около 1 година пр. п. кл. (т.е. преди първи клас). Някъде из чекмеджетата у дома лежат и тетрадките с кратки книги-игри от по 20-30 епизода. А и пишещата машина на леля ми доста изстрада, помагайки ми да излея вдъхновението си върху белия лист.

kdp2.PNG

Дали тласнати от някакъв естествен, вътрешен порив, дали на принципа на имитацията, много от нас имат подобни творчески опити в детството си. И макар, че някои по-прагматични родители биха предупредили отрочето си, че „в тая работа няма хляб”, все си мисля, че децата заслужават подкрепа, помощ и насърчаване в такива начинания.

И както си личи от самото заглавие „Как да пишем страхотни истории!” е именно книга за всички тия деца. И далеч не само!

kdp3.PNG

Преди да пристъпя към самото съдържание, искам още да вметна следното: тази книга ще е от полза на детето дори и то ни най-малко да не се вълнува от пътя на перото. Защото дори и да не започнеш да пишеш свои собствени страхотни истории, книгата ще ти помогне да пообогатиш речника си, да подобриш пунктуацията си… И не на последно място – ще схванеш някои основи на писането, което от своя страна пък ще ти помогне с анализирането на литература в по-горните класове.

kdp4.PNG

„Как да пишем страхотни истории!” ще ви преведе в процеса от търсенето на вдъхновение, през „кристализирането” на идеята и до прилагането на различни жанрови трикове в нейното реализиране. И като става дума за жанрове, книгата далеч не се концентрира само на традиционните понятия като „трилър”, „комедия”, „приключения” и т.н., а споменава и отделя внимание и на някои други (вероятно далеч по-вълнуващи за днешните деца) типове като киносценарии, дневник, комикс… и смело съветва децата да си изберат повече от една категория! Не са пропуснати и някои мисли и напътствия, дадени лично от известни писатели. Направо от кухнята, така да се каже!

kdp5.PNG

Всичко това е поднесено с много привлекателно художествено оформление. Забавни и шарени илюстрации съпътстват текста и помагат за неговото онагледяване.

От издателство „СофтПрес” са поверили превода на книгата на детската писателка Юлия Спиридонова – Юлка, която се е постарала всичко да бъде предадено не просто гладко и красноречиво, но на достъпен език.

kdp6.PNG

„Как да пишем страхотни истории!” е книга, която ще помогне и ще насърчи всеки малък читател с амбиции за бъдещ разказвач. Заглавието е отлично допълнение и за училищни библиотеки и класни стаи, като със сигурност би се оказало много полезно за предаването на част от редовния материал, както и за провеждането на кръжоци, часове по извънкласно четене, СИП и др.

Ненко Генов

kdp7.PNG

Разгледайте на сайта „Как да пишем страхотни истории!“ на издателството: https://www.soft-press.com/book/1229/

Още за книгата на АзЧета: http://azcheta.com/kak-da-pishem-strahotni-istorii-kristofar-edzh/

И OffNews: https://offnews.bg/kultura/kak-da-pishem-strahotni-istorii-narachnik-s-trikove-i-pisatelski-t-653427.html

Istorii_1110x280.jpg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s