Вишня Стахуляк е най-известната съвременна писателка за деца на Хърватия. Освен че е носителка на национални награди, тя е номинирана за медала „Х. Кр. Андерсен“ – най-голямото отличие в областта на детско-юношеската литература. А романът „Патилата на шарпланинеца Дон“ отдавна е станал задължително четиво за хърватските деца.

На книги в първо лице човек попада сравнително често, но тези, написани от гледната точка на животно са истинска рядкост. Редно е тук да спомена два такива романа, фаворити на екипа ни – „Боен кон” на Майкъл Морпурго и „Единственият и неповторим Айвън” на Катрин Апългейт. Днес до тях се нарежда и „Патилата на шарпланинеца Дон” на хърватската писателка Вишня Стахуляк.

patilata-na-sharplaninetsa-don

 В Далмация, при междата на три красиви планини, се родило кутрето Трап, което хората нарекли Дон от Тримеждието. Мама-кучка го захранвала не само със своето мляко, но и със съвети как да стане добър пазач, с любов към хората, които се грижат за него, и с приказки за миналото на славния род на техните деди – шарпланинците. Дон растял силен и независим пазач на стадото и верен на своите господари.

 Но господарите се сменили, и планината се сменила с град. За Дон настъпили нелеки времена. Трудно било гордият водач от планинската шир да стои затворен в тесен двор и той честичко предприемал тайно рисковани разходки. Тези забежки обаче му носели премеждие след премеждие… Спасявала го единствено голямата любов на неговите господари.

don20od20t

Много ми допадна идеята на авторката, че хората наричат кучетата по един начин, но всъщност по рождение те получават от майките си своето истинско, първо, кучешко име. И все пак, ще наричам главния герой на романа Дон (а не Трап), тъй като така е упоменат в заглавието на романа. А и защото и аз, като човек, май е редно да го назовавам с името му дадено от хората.

060170

Ако трябва да съм честна, на моменти книгата доста забавя ход. Стахуляк отделя време на детайлите, вглъбява се в мисленето, във вътрешния монолог на своя герой и ни предава една по-различна, по-философска дори ако щете история. Поредните страници без диалог могат да се окажат предизвикателство за някои читатели (спомням си, че именно поради тази причина самата аз навремето доста се измъчих с първия си прочит на „Робинзон Крузо”), но уверявам ви, наистина има защо книгата да е част от безпогрешната селекция на детско-юношеска литература, с която се слави издателство „Емас”.

DON1.PNG

Добиете ли подходящата нагласа, веднъж свикнете ли със специфичната форма на разказа, „Патилата на шарпланинеца Дон” ще ви отведе на едно незабравимо пътешествие на четири лапи. Доста читатели може би ще останат изненадани и ще получат сериозен повод за размисъл относно това, което изпитват и преживяват животните, а и как изглеждаме самите ние, хората, погледнати отстрани, през чужди очи.

DON2.PNG

Животът на хората се води от толкова много правила, сами сме си поставили неизброими ограничения, често противоречащи на логиката и на природните закони. А както ще открием чрез Дон, при кучетата не е така.

Интересно, нужно ли е да си далтонист, за да виждаш нещата в черно и бяло? Толкова ли е трудно да се разграничи доброто от злото? Нима за тази цел е нужно едно по-първично, по-необременено мислене? Дон се ръководи от ясни принципи, има непоклатим морал, вътрешно чувство за дълг, за лоялност, за приятелство, но и за самодостойнство. Отчасти вродени, отчасти възпитани от любящата му майка, тези изначални, строги правила ръководят пътя му.

visnjastahuljak
Вишня Стахуляк

„Патилата на шарпланинеца Дон” действа в две посоки. От една страна ни помага да се поставим на мястото на най-добрия приятел на човека и макар и чрез голяма доза художествена измислица, да проникнем в животинската психика. От друга ни помага да се огледаме в очите на едно куче. А отражението там е кристално ясно и съвършено честно. Дали ще ни хареса това, което ще видим? Зависи от нас самите.

Вглъбена и изпълнена с проницателно наблюдение, книгата на Вишня Стахуляк е трогателно четиво, което ще заговори далеч не само на детската аудитория.

Книголюба

patilata-na-sharplaninetsa-don_1

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s