Tя e peaлиcт, тoй – мeчтaтeл.

Tя cмятa, чe любoвтa e пpocтo cъвĸyпнocт oт взaимoдeйcтвaщи cи xимичecĸи вeщecтвa, ĸoитo cъздaвaт вpeмeнни чyвcтвa.

Тoй вяpвa в cъдбaтa и e yбeдeн, чe xopaтa (нaй-вeчe тe двaмaтa) ca пpeдoпpeдeлeни eдин зa дpyг.

 

Haтaшa: Aз cъм мoмичe, ĸoeтo вяpвa в нayĸaтa и фaĸтитe. He в cъдбaтa. He в пpeдoпpeдeлeнocттa. Hитo в мeчти, ĸoитo ниĸoгa нe ce cбъдвaт. Oпpeдeлeнo нe cъм мoмичe, ĸoeтo cpeщa cлaдĸo мoмчe нa няĸoя пpeтъпĸaнa yлицa в Hю Йopĸ и ce влюбвa в нeгo. He и ĸoгaтo ceмeйcтвoтo ми щe бъдe дeпopтиpaнo в Ямaйĸa caмo cлeд двaнaйceт чaca. Дa ce влюбя в нeгo, нямa дa бъдe мoятa иcтopия.

 

Дeйниъл: Bинaги cъм бил дoбъp cин, дoбъp yчeниĸ, винaги cъм oпpaвдaвaл oчaĸвaниятa нa poдитeлитe ми. Hиĸoгa нe cъм бил пoeт или мeчтaтeл. Aлa ĸoгaтo я виждaм, зaбpaвям вcичĸo тoвa. Heщo в Haтaшa мe ĸapa дa миcля, чe cъдбaтa ми e oтpeдилa нeщo дaлeч пo-нeoбичaйнo… oтpeдилa гo e и нa двaмa ни.

 207381_b

Първа моя среща с Никола Юн, вече нашумяла с романа си „Всичко, всичко”. Веднага казвам, че „Слънцето също е звезда” (изд. „Ибис”) има много какво да предложи на младежката аудитория и в историята, която разказва, и в тематиката, която засяга. Привличане на противоположности, момче и момиче от два различни свята, това не е никаква новост, особено в Young Adult литературата, но Юн е взела този шаблон и го е изпълнила с адски актуален, съвременен контекст, който предоставя интересни и провокативни гледни точки и ни дава храна за размисъл. И да, звучи като оксиморон, но авторката говори за тежки теми по един лек, ангажиращ и четивен начин.

 

Събитията в романа се развиват буквално в едно денонощие и точно толкова ще ви е нужно за да прочетете жадно книгата до последната страница. Макар и комерсиален успех, „Слънцето също е звезда” всъщност е един доста личен роман. Наташа е дете на имигранти от Ямайка, търсещи по-добър живот в Ню Йорк, а Дейниъл е американец с корейски корени. В действителност Никола Юн е родена в Ямайка, а съпругът й Дейвид е корейски американец.

32811620

И докато книгата не е автобиографична, авторката признава, че голяма част от вдъхновението за историята идва от личния й живот и взаимоотношенията й със своя съпруг. Тя разказва, че двамата често изпадат във философски дискусии за смисъла на живота, за конфликта между изкуство и наука, съществуването на Бог, съдбата, ролята на случайността и личния избор… Все въпроси, които книгата повтига!

28763485

Темата за имиграцията в романа ми допадна особено много, въпреки че тя бе само една от допълнителните сюжетни линии. Във време, в което медиите се опитват да създават сензации, насявайки страх на базата на невежество и разпалвана етническа нетърпимост, добре е някой да покаже на младите хора другата страна на медала. Хареса ми показването на имигрантско семейство като хора, търсещи нова възможност и по-добро бъдеще, но заплашени от депортиране. Хареса ми и посланието за любовта, която прекрачва всякакви културни бариери.

34696998

Наистина добре написана книга, макар че вероятно леко съм надраснала таргет аудиторията. Чисто и просто защото на моменти романтиката ми дойде леко наивна, но отдавам това на факта, че „тийн”, уви, вече не е определение, в което мога да се впиша. Но това няма особено значение. Книгата е лъч оптимизъм в свят, необходим за борбата със сивотата и цинизма, с които често се опитва да ни залива ежедневието. „Слънцето също е звезда” си е заслужила дългия списък с награди и постижения. А Никола Юн е писателка, която със сигурност ще следя за в бъдеще!

Книголина

6754792_back__b

Реклами

One thought on “„Слънцето също е звезда” от Никола Юн

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s