Железният човек се приземява на родна територия! В пряк и преносен смисъл! Първите пет от общо седем броя на поредицата „International Iron Man” на Marvel Comics са издадени на български от „Студио Арт Лайн”. А първи брой започва с епичен панел на две страници, в който героят е сразен от група заплашителни човекодроиди, а в емблематичната червено-жълта броня се валя пред… Паметника на съветската армия! „София. България. Сега” И ако тези три думи не стигат на родния комикс-фен да заръча на Фарадей веднага да изчисли курс към най-близката книжарница, то името Алекс Малеев със сигурност ще постигне това! Така де, не всеки ден у нас излизат приключенията на световно известен супергерой, нарисувани от български художник, нали? А между другото, сценарист е Браян Майкъл Бендис.

09_01

Повечето от вас вероятно са спрели да четат още на увода и са хукнали да си набавят броевете на „International Iron Man”. Останалите от вас или вече са го чели и искат да си сверят мнението с моето, или не знам и аз… Във всеки случай, благодаря, че четете тези редове.

product_447

Излизането на какъвто и да било нов комикс в България продължава да бъде събитие, но в този случай събитието е с главно С. За Алекс Малеев сме говорили вече нееднократно, ревюирали сме неговата работа по „N” на Стивън Кинг, както и по поредицата „Star Wars: Lando”… А за феновете по света и у нас художникът наистина не се нуждае от представяне. За читателите на комикси у нас Малеев си е чиста проба национална гордост и е истинско удоволствие да видим отново нещо негово издадено у нас.

product_465

Но да минем конкретно на съдържанието. „International Iron Man” не е твоя типичен супергеройски екшън. И слава Богу! Отдавна ми е минало времето, в което се впечатлявах от мускулести типове в шарено трико, които се млатят като животни и се стрелят с разноцветни енергийни лъчи. На истински добрия комикс му е нужна история, драма, не само юмручни, но и вътрешни, емоционални битки… И тук има от това.

product_479

Не, че „International Iron Man” ще ви разчувства и разплаче, но просто това е една по-лична, по-камерна и по-вглъбена история за Тони Старк. Милиардерът-изобретател търси истината за своето минало, след като е разбрал, че е бил осиновен. Следите го довеждат до България, където пътищата му се пресичат със стара, но голяма любов от студентските му години – Касандра Гилеспи, която в момента е от другата страна на барикадата и една от големите риби на черния пазар за високотехнологични оръжия.

product_493

Историята започва по-бавно и след първия брой може би ще се чудите къде е интригата тук, но ви обещавам, че с напредването на поредицата всичко става доста по-увлекателно. Панелите са наситени с познатия фотореализъм на Малеев, а Пол Маунтс, който се е погрижил за оцветяването, е напипал много приятна цветова гама, която придава по-мрачна атмосфера, но без реално да потапя рисунките в мрак.

Всичко тук е много умерено, няма ги нито преувеличените тупаници, нито високопарните речи, които отдавна са се превърнали в абсолютно комикс клише. Това си е една странична история от вселената на Marvel, която изследва по-човешките измерения на героите.

product_502

Разбира се, на серията не й липсва нищо, за да бъде част от Marvel вселената, като за това особено допринася и леко подадената доза умерен, но много приятен хумор. И тук не говоря просто за сравнението на Отмъстителите с българската полиция. Има препратка към Патока Хауърд, намигване към Хълк…

 

Със своите ретроспекции, няколко международни локации и фаталната жена с тъмно минало „International Iron Man” се чете и леко като шпионски трилър. За това допринасят и част от кориците – все силни и драматични изображения, пресъздаващи ключови моменти или пък съдържащи доза символизъм.

international_iron_man_1_preview_4

Любимата ми корица обаче си остава тази, в която Малеев прави поклон към художника Робърт Макгинис (Robert McGinnis), един от най-големите и влиятелни художници на филмови плакати и корици на книги, илюстрирал Джеймс Бонд, „Закуска в Тифани” и стотици други. Алтернативната корица е истинска радост за окото и е включена като плакат на две страници към четвърти брой. Апропо, всеки от броевете съдържа две корици от различни художници, на по две страници под формата на двулицев плакат.

international_iron_man_cov

И сега, болната тема. Какво става с останалите броеве? Уви, Marvel са спрели поредицата още след седмия брой. Дали шести и седми брой ще излязат у нас? Не зная, но ще ви кажа едно: Щом световен комиксов гигант си позволява да прекъсва добри поредици, които не отиват на печалба, или пък просто не се продават достатъчно, то не можем да се сърдим и на родните издателства ако те се окажат в подобно положение, нали? Но това не бива да ви отказва от „International Iron Man”! Защо? Защото макар и да не е завършена, последният издаден у нас пети брой завършва по начин, който спокойно би могъл да бъде краят на историята. Да, не получаваме еднозначен, праволинеен отговор на въпроса кои са всъщност биологичните родители на Тони Старк, но оставяме героя в момента, в който…

 

(ВНИМАНИЕ, СПОЙЛЕР!!!)

 

но оставяме героя в момента, в който той се запознава с жената, която по всичко изглежда ще се окаже неговата родна майка. И това е един такъв личен момент, в който си е напълно в реда на нещата „камерата да се отдръпне”, „екранът да се затъмни” и публиката (или читателя) да даде на главния герой подобаващото уединение.

Разбира се, ще се радвам да видим и шести и седми брой на български, но дори и това да не се случи, смятам че пети брой спокойно би могъл да бъде емоционалния отворен финал на серията.

 

(КРАЙ НА СПОЛЕРИТЕ!!!)

international_iron_man_vol_1_3_skan_variant_textless

„International Iron Man” е една по-нетипична история на Marvel, която показва по-голяма дълбочина и е изненадваща глътка свеж въздух в океана от шаблонни супергеройски комикси. Може би именно заради смелостта и бягството от очакванията на читателите серията не се е продавала така добре в САЩ, но аз приветствам смелостта на нейните създатели.

Ненко Генов

повече за комиксите, както и възможност за пърочка: http://www.artline-store.net/categories.php?CategoryID=33

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s