Пригответе се да опознаете автора на „Коломбър”, „Наркоза” и „Татарската пустиня” Дино Будзати в едно по-различно амплоа. Италианският сюрреалист отново дава воля на нестандартното си мислене в една разчупваща клишетата история, която този път е насочена малко повече към децата, от колкото към техните родители, но и двете групи ще открият тук по нещичко за себе си. „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия” (изд. „Точица”) е проницателен поглед към мечешките и людски нрави, със всичките им качества и недостатъци, а и е илюстрирана от самия Будзати. 

В една особено гладна година мечките от подножието на Етна нападат града на Великия херцог. След много премеждия и велики битки успяват да победят и дори да спасят изчезналия син на своя крал. Какво обаче се случва след щастливия край?

d0a7d183d182d0bed0b2d0bdd0bed182d0be-d0bdd0b0d188d0b5d181d182d0b2d0b8d0b5-d0bdd0b0-d0bcd0b5d187d0bad0b8d182d0b5-d0b2-d0a1d0b8d186d0b8d0

Става какво ли не. Например, оказва се, че мечешкия крал години наред е твърдял, че сина му е мъртъв, докато всъщност той е бил отвлечен още като малко мече от двама ловци на хората. Сега страха и малодушието излизат наяве, а малкото мече вече не е толкова малко. Но преди всичко, случва се това, което е най-логично да се случи ако се вгледаме в световната история. Тържествуващите мечки скоро започват да свикват с живота по човешко му, и май вече нищо човешко не им е чуждо. Включително разточителния мързел, самодоволството, пък дори и цигарения дим и алкохолните пари. И след като щастливия край се оказва така опорочен, и то далеч преди да сме прехвърлили всичките 120 страници на книжката, къде ли изобщо ще му излезе края?

mechki2.PNG

В този на пръв поглед шеговит разказ Будзати съвсем не на шега е вмъкнал алюзии към цикличните възход и падение на човешките култури. Авторът се е заиграл и с характерите на отделните индивиди (лидери, помощници, подчинени), и с масите (обществата в различни позиции, богати и бедни, бунтуващите се и стискащите властта, нападатели и отбраняващи се, победители и победени).

mechki3

Децата инстинктивно ще възприемат мечките не просто като герои на анималистична приказка, но като олицетворение на отсрещната страна в конфликта, и то не само защото Будзати ги е изобразил в илюстрациите си като крачещи на два крака, развяващи флагове и с оръжия през рамо.

mechki1.PNG

А изданието на „Точица” е наистина безупречно, както откъм художествено оформление, така и откъм превод. Не си спомням кога за последно съм попадал на така добре преведени рими в детска книга. Нева Мичева и Виктор Самуилов наистина са се потрудили както подобава. Защото „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия” е не само оригинална и забавна, но и смислена книга, притежаваща слоеве и дълбочина.

 Книгокрил

 

Прочутият писател Дино Будзати надниква в редиците на победителите и вижда, че врагът не винаги е от отсрещната страна…

Великолепен превод на Нева Мичева, веща в думите като медведа Теофил, оформление на Кирил Златков (сръчен като медун Франджипане),а стихотворенията звучат на български благодарение на Виктор Самуилов, умел в магиите като професор де Амброзис.

С рисунки на самия Дино Будзати.

 

mechki4.PNG

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s