Дългоочакваната кулминация на трилогията „Пътуване във времето” на Ева Фьолер е вече тук! От издателство „Ибис” наскоро ни зарадваха с „Тайният портал”, и аз се присъединявам към призива от задната корица: „Не пропускайте третото и последно приключение на Ана и Себастиано, където най-сетне ще намерите отговорите, за които копнеете от самото начало!”

Още в ревюто на „Гондолата на времето” бях похвалила красивите корици, които приканват читателя да поеме на пътешествие до отминали епохи и романтични кътчета. Но няма да лъжа – когато започнах поредицата нямах представа, че така ще си падна по нея. Реших да пробвам книгите, защото ми се стори интересна перспектива да добия наблюдение върху немските опити във фантастичната Young Adult литература. Надявах се да открия там нещо по-различно от повтарящите се шаблони, които англоезичните автори непрекъснато експлоатират. И май намерих това, което търсех!

207380_b

В продължение на вече три книги Ева Фьолер доста успешно жонглира с жанровете, предоставяйки на читателите си едновременно и драма, и романс и приключения, всичко това опаковано като микс от фантастика и исторически роман… и завързано с елегантна панделка!

 

В „Тайният портал” героите на Ана и Себастиано отново търпят развитие. Не само, че и двамата са вече по-опитни и отракани в опазването на потока на времето и предизвикателствата, които техните мисии им предлагат непрекъснато, но и в държанието им, репликите им, делата им, се забелязва далеч повече зрялост в сравнение с момента, когато ги срещнахме за първи път. Връзката им не е от лесните предвид непрестанния вихър от невероятни събития, в който двамата отново ще се озоват, но те все пак ще намерят начин да не занемарят и романтичния елемент в сюжета!

 15853260

Те са избрани да пътуват в миналото. Тяхната мисия е да запазят хода на историята такъв, какъвто го познаваме.

 

Този път задачата на Ана и Себастиано се очаква да е лесна – просто трябва да придружат един инженер в Лондон, в 1813 година. Но озовавайки се в миналото, мисията им се оказва повече от опасна: някой разрушава наред порталите на времето и единствено те двамата могат да го спрат. Представяйки се за несметно богати брат и сестра с благороден произход, Ана и Себастиано са приети в кръговете на висшата аристокрация. Така по време на грандиозни балове и разходки с карета в парка те трябва да се справят не само с напористи ухажори, но и да разкрият кой е истинският злосторник. А когато всички портали са разрушени и завръщането им в настоящето е възпрепятствано, играта наистина загрубява…

 

Ева Фьолер действа с размах, който не сме виждали до момента в трилогията. По значимост и епичност събитията в „Тайният портал” бият предишните премеждия на любимото ни дуо. Авторката отново си служи умело с думите, без да придава помпозност или ненужна тежест на текста, така че и романът се движи с добро темпо и не ви оставя да скучаете.

22741988

Комплименти за авторката, че при все възможността за продължаване на серията, тя все пак се е отнесла с уважение към читателите (а и към собствените си герои) и не е разтеглила ненужно събитията. Ана и Себастиано вероятно ще липсват на мнозина фенове, но начинът, по който се разделяме с тях е нежен и трогателен, чудесен финал на трилогията! Така че заделете си някой спокоен следобед, отпуснете се и се насладете на последното „Пътуване във времето”!

 Книголюба

5983421_back__b

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s