Името Робърт Бийти не ми говори абсолютно нищо. За това пък жанрът детско фентъзи, корицата, излъчваща призрачна тайнственост и заглавието „Серафина и черният плащ” са повече от добро обещание за приятно прекарано време в компанията на смела героиня, мистерии и магии!

Охотно грабвам новото издание на „СофтПрес”! Бърза проверка сочи, че това е дебютен роман за Робърт Бийти (та нищо чудно, че авторът ми е непознат), както и първа част на трилогия, чиято трета книга се очаква през юли тази година. Очакванията са завишени от факта, че на английски книгата излиза от едни от най-големите световни издателства на англоезична литература, начело с Disney Books.

„Серафина и черният плащ” си има и интригуващ трейлър:

 

И така, разгръщам запасен „Серафина и черният плащ” с новичка лампа за четене, високи очаквания и… пакетче желирани бонбони. (Какво пък сега, никога не се знае – може да потрябва по време на предстоящото приключение!)

serafina_01_1200x628-e1496748220744

Озовавам се в Билтмор – необятно имение, чиито неизброими стаи и коридори крият редица тайни и опасности. Имението е дом на младата Серафина, въпреки, че тя не е родена там. И въпреки, че господарите на Билтмор дори не подозират за съществуването на момичето. Серафина се слива със сенките, тя е неоткриваема и се движи ловко из мрака. Това е важно за задължението й да се бори с вредителите (официалната титла на момичето е „Главен Ловец на Плъхове”, но има още хляб да изяде докато стигне висш ранг и погне злите духове). Но тайнствеността е още по-важна за бащата на Серафина, който настоява, че светът не бива да научава за момичето. Около произхода на Серафина витае тайна и тя инстинктивно усеща, че не е като другите и хората там, горе трудно ще я приемат…

279

Но тогава се случва нещо, което подтиква героинята да стисне зъби и да поеме риска. Богатите господари на имението често уреждат разточителни балове, на които присъстват само отбрани гости. Но сега от имението едно по едно започват да изчезват невинни деца, а причината за това е зловеща фигура, скрита зад черен плащ.

 

Приключенията в „Серафина и черният плащ” са едновременно приятни, забавни и леки за четене, но и примесени с точното количество мрачна викторианска атмосфера и зловещи обстоятелства, за да поддържат напрежението. Робърт Бийти пише много приятно, успявайки да сближи максимално читателя до своите герои, без да използва първо лице и да ни представя непосредствено гледната им точка.

207522_b

Със своя баща спец по механизмите и уменията си да се прокрадва и държи присъствието си в тайна Серафина ми напомни на Хюго Кабре от „Изобретението на Хюго”. Също като при него, за героинята на Бийти търсенето на отговорите е едновременно и търсенето на собствената си същност. Серафина не е безразсъдно смела, налага й се да открие куража в себе си, и при все цялата си изобретателност и находчивост, момичето не е всесилно пред предизвикателствата, а се бори и със вътрешните си съмнения и несигурност.

serafina-silhouette-website-1

„Серафина и черният плащ” наистина ме спечели. Романът наистина забавлява страхотно, но освен това успява да бъде и трогателен, зареден с емоции, и да засегне теми като личен дълг, приятелство, откриването на вярата в себе си, търсенето и отстояването на своята същност и предназначение.

 

Силно се надявам скоро да видим на български и другите две книги, „Serafina and the Twisted Staff” и „Serafina and the Splintered Heart”. Серафина има потенциал да се превърне в любимка на много млади (че и не-чак-толкова-млади) читатели. Не пропускайте да се запознаете с нея 🙂

Книголет

Serafina_01_1110x280.jpg

Ревю на „Книголандия”: http://knigolandia.info/book-review/serafina-i-cherniyat-plasht/

Ревю от Деница Райкова: https://www.soft-press.com/blog/wp/?p=518

Ревю на LadyBug’s Page: https://ladybugspage.wordpress.com/2017/06/05/serafina-and-the-black-cloak/

6209768_back__b

 

Advertisements

One thought on “„Серафина и черният плащ” от Робърт Бийти

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s