Издателство „Сиела” продължават поредицата за „Вещерът”, която започнахме да ви представяме с „Последното желание”. Култовият герой на Анджей Сапковски се завръща за да се докаже като съвременна фентъзи класика с „Меч на съдбата”. Няколкото истории, поместени във втория том ще сблъскат Гералт с дракони, дриади, любовни неволи, тайнствени създания със подобни на хамелеон способности, вековни лесове, криещи мистерии и магия…

Завръщането в безкомпромисния свят на Сапковски е винаги приятно. Сюжетите на неговите разкази и новели не винаги отговарят на очакванията за стандартно фентъзи. И точно в това е обаянието на творчеството на полския писател. Традицията на приказния жанр се преплита с редица социални и исторически паралели от средновековната история на Европа, северната и славянската митология… Но това, което наистина прави „Вещерът” уникален (или поне доста различен и труден за сравнение с други известни поредици) е едно такова особено търсене на смисъл и път в живота, поставяне на статуквото под въпрос, борбата с една постоянна житейска неудовлетвореност у героите, емоционална дълбочина и лутане, които според мен са така близка до читателите у нас.

a5a7edeac3ccba9d0465bb9498830876

Гералт от Ривия, един от последните представители на вещерската каста – мутанти, създадени с алхимия и магия, крачи по мрачните пътеки между света на хората и чудовищата.

Професията на вещера изглежда проста – всичко, обявено за враг на човешките владения, трябва да бъде унищожено. Всяка задача трябва да бъде изпълнена. Срещу съответното заплащане, естествено.

В действителност обаче границата между хората и чудовищата често се размива, сляпата омраза и страхът взимат своя дан, а бялото и черното се смесват, за да изградят един свят на сиви тонове. Свят, в който няма правилни избори. Свят, в който никой не може да избяга от предопределението. Свят, в който единствената светлина идва от съвестта на един вещер, следващ своя кодекс.

В шест истории Анджей Сапковски продължава да рисува сложния и магнетичен образ на един от най-популярните герои на съвременната развлекателна индустрия – Гералт от Ривия, Белия вълк.

wnyzesh

Гералт продължава своето странстване, изпълнявайки вечната си мисия като ловец на чудовища. И от където мине, нещо се променя. Както в заобикалящия го свят, така и във вътрешния свят на героя. Срещите му с магьосници, разнородни чудовища и създания на мрака са негов кръст и тегоба. Пътят му лъкатуши. Размива се границата между героизъм и необходимото за оцеляването бягство от оковите на морала.

wiedzmin-tom-2-miecz-przeznaczenia-b-iext44042861

И тъкмо когато на читателя започне да му се струва, че може би и самият Гералт е на път да се превърне в едно от чудовищата, героят проявява потискани страни на своя характер, дава воля на своята съвест, състрадание, или пък чисто и просто на някой човешки недостатък. И тогава става ясно, че Гералт не е чужд. Не е просто енигматичен антигерой, белокос мутант с небивали способности, а е проекция на част от всеки от нас.

uk_sword_of_destiny_new

Четете историите една след друга като на фентъзи маратон, или пък им се наслаждавайте продължително, с паузи между отделните приключения. Изборът е ваш. И в двата случая удоволствието от произведенията на Сапковски ви е гарантирано. Аз лично попротаках привършването на книгата, чисто и просто защото ми се искаше да скъса интервала между последните страници на „Меч на съдбата” и третата книга, „Кръвта на елфите”, за която се надявам, че скоро ще се появи и под логото на „Сиела”!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s