Честит Рожден Ден на Петя Александрова! Нека ни е жива и здрава и да продължава да радва малките си по-читатели и най-читатели със своите приказки и стихотворения! И както си му е реда, на рожден ден рожденикът черпи! А да видите само каква бонбониера ни е подготвила Петя! Разтворете я и си изберете нещо по ваш вкус – цели 22 приказки и 46 стихотворения са се събрали в „Чадърче от коприна” (ик. „Хермес”). И ако някой иска допълнително, авторката обещава, че за десерт ще получите и по едно захаросано парченце от Северното сияние.

Част от серията „Златното перо”, „Чадърче от коприна” се нарежда до не една и две класики на родната и световна детска литература. И с право! Петя Александрова за пореден път се е доказала като достойна наследница на сладкодумните разказвачи от миналото. И въпреки, че следва приказните традиции на фантастични ситуации, позитивни послания и мъдри поуки, нейните герои често пъти са нови-новенички!

koprina_hrm

При все, че всички сме чели и фантасмагориите на Джани Родари, и небивалиците на Доналд Бисет, изобретателността и въображението на Петя Александрова не спират да ни изненадват. Вие за колко приказки се сещате, в които да имате бенка за главен герой, хм? Или пък сълзичка? Или пък локвичка? А за „Вироглавата кихавица” да сте чували? Наздраве!

Capture.PNG

Ще се запознаете и с една смела кокошка-алпинист, която иска да покори Еверест. Но на планина всеки е ходил, ще кажете вие. И на море също. Но какво става когато Планината отиде на море? Беше вкусно удоволствие да се срещнем отново и с „Кифлата, която не се качи на влака”, с която се познаваме още от „Ламята с белите чорапки”! А ако ви завали „Дъждът, които пострада от своята любезност”, то непременно се скрийте под някое „Чадърче от коприна”!

Capture1.PNG

Колкото до стихотворенията, ние вече сме ревюирали и книжки със стихчета от Петя Александрова и отдавна знаем, че и римите й се отдават не по-малко от приказките! Куплетите са колкото забавни, толкова и поучителни, но по онзи лек и приятен начин, който не оставя у децата усещането, че възрастните пак се опитват да им пробутат лекарство покрай сладостите. Макар, че ако страдате от „Моята кашлица” може би ще ви е от полза и малко „Сироп без лъжица”!

Capture2.PNG

И така, Петя, вярваме, че днес ще угасиш всички свещички с едно духване, но пък дори и циклон няма да успее да угаси вдъхновението ти да пишеш за децата!

Ненко Генов

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s