Авторката на терапевтичните „Мъдри приказки за деца и родители“ Диана Петрова се завръща с нова книга. „Приказки за цялото семейство” излиза отново с логото на издателство „СофтПрес”, част от серията „Приказна съкровищница”. 

Точно както и в предната си книга с приказки, и тук авторката се е постарала да не повтаря класическите тропи и да не експлоатира вече познатите приказни герои, с които поколения наред са расли. Но това съвсем не е самоцелно търсене на оригиналност или пък бягство от традиционните поуки и предаваните в приказките ценности. Никой не поставя под съмнение стойността на класиката, но нейните послания са по-универсални и общочовешки. А Диана Петрова се старае да разказва нови, съвременни и актуални приказки, които адресират конкретни ситуации и проблеми от ежедневието на днешните деца.

prikazki_za_cialoto_sem_cover-1

Как успява да постигне това? С много наблюдение, набито око… и ухо! „През цялото време послушвах в метрото какво си говорят малките ученици, разпитвах майки, посещавах различни форуми за да разбера какви са новите вълнения на малчуганите.” – разказва Диана Петрова.

 

„Преди време черпех повече вдъхновение от собствените си деца, но те пораснаха.” – споделя още тя. „Затова сега се опитах да пресъздам не само новите грижи на децата, но също така и новите им радости.”

prikazki.PNG

Другото общо между двете книги е, че и двете са написани наистина с много внимание и любов. Диана Петрова използва приказкотерапията за да говори за важни, значими, но и дълбоки и често трудни теми като приятелството, любовта, ревността… Някои от приказките говорят за загубата на любим човек, други – за раждането на нов член от семейството. Но към тези въпроси не е подходено едностранчиво, от гледната точка на нравоучителния възрастен, а и с деликатност и уважение за позицията на детето във всичко това.

 

И макар, че идеите и внушенията на историите от „Приказки за цялото семейство” са пречупени през призмата на въображението, те си остават достъпни и интуитивно разбираеми както за големи, така и за малки. Книгата със сигурност ще бъде пълноценно допълнение към библиотеката на родители и педагози и ще окаже голяма помощ по трудния път на възпитанието.

Книголюба

Гледайте и видео представяне на книгата от самата авторка – https://www.facebook.com/SoftpressBooks/videos/1377615209017761/

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s