Вече имахме голямото удоволствие да ви представим комикс албума „Четвърт безкрайност”, нарисуван от Веселин Чакъров. Още тогава бяхме споменали, че художникът е обединил сили с Мирослав Петров и двамата упорито се трудят над предстоящото излизане на нов комикс – самурайското приключение „Шино”! Днес вече комиксът е в ръцете ми, което си е истинска чест и привилегия.

Думата „комикс” винаги е будила голям ентусиазъм у мен. А когато пред нея добавим и думата „български” ентусиазмът ми нараства още повече! Винаги се радвам да прочета някой „разказ в картинки”, но в сравнение с всички останали издания на книжния пазар, процентът на комиксите е направо нищожен. Надали ще намерите достатъчно комикси и графични романи, за да напълните с тях дори и едно рафтче в книжарницата. За щастие, в последно време се забелязва леко раздвижване! И все пак, май като изключим „Мики Маус”, у нас май не успява да излезе дори двучислено число комикси на година.

 

Ето защо искрено се възхищавам на енергията и упоритостта на хората, които се занимават с комикси у нас. Да не пропускаме и финансовия риск покрай тяхното издаване. Всеки може да се пише фен и радетел за каузата, но наистина не всеки е готов да си сложи главата в торбата. А едни от най-дейните хора в това отношение са дуото Веселин Чакъров (художник) и Мирослав Петров (писател и сценарист). Тепърва имаме да ви представим няколко техни общи комикс проекта, но днес е ред на…

shino

Вече имахме голямото удоволствие да ви представим комикс албума „Четвърт безкрайност”, нарисуван от Веселин Чакъров.

Още тогава бяхме споменали предстоящото излизане на „Шино” (или по-точно – на неговото второ, подобрено издание). Днес вече комиксът е в ръцете ми, което си е истинска чест и привилегия. И „Шино“, и „Четвърт безкрайност“ излизат благодарение на Тера Балканика, а Александър Въчков споделя, че според класификатора на Националната библиотека издателството е обнародвало най-много издания на комикси през миналата 2016 година.

33403361._UY630_SR1200,630_

Не е тайна, че родният читател изтръпва от ужас при надписи от рода на „Брой първи” и „Очаквайте продължение”, чисто и просто защото при такъв несигурен пазар никога не е ясно дали въпросната следваща част изобщо ще види бял свят. Тук няма от какво да се боите!

 

„Шино” не страда от нито един от синдромите на всички онези български комикси, които така и не успяха да се наложат през годините. Не са правени компромиси нито с качеството на изданието, нито с неговото съдържание. Цялата история е събрана в един албум от 96 страници, формат А4, който ще ви позволи наистина да се насладите на детайлите във всеки един от черно-белите панели, майсторски нарисувани от Веселин Чакъров.

1185641_711940882164690_589637636_n

Историята е изградена върху архетипния сюжет за самотен войн, поел по пътя на отмъщението, чувство за дълг и чест, погубен лидер и наследник в изгнание… „Шино” е родната трактовка на тези вечни теми. Разказът е бърз и динамичен, има изобилие от екшън и движение и няма текстово претрупване. Мирослав Петров и Веселин Чакъров са се справили прекрасно! В техния комикс се усеща познаване на материята, уважение към японската култура и реверанс към класиките като “Lone Wolf and Cub” на Казуо Коике и Госеи Коджима. Разбира се, с тази разлика, че „Шино” не се мъчи да подражава нито на манга техниките, нито на някакви модни западни стилове и визуално си носи усещането за роден комикс.

1102564_711483122210466_1508062998_o

Допълнителни комплименти за красивата корица, както и за включения речник с пояснения на думите от японски език, включени в комикса.

 

Изпитвам съжаление към всички онези комикс-фенове, които принципно биха грабнали „Шино” на мига, но просто така и не са разбрали за неговото издаване или пък не са успели да си го набавят по една или друга причина. Между другото, за малко и аз да съм един от тия клетници. Горещи благодарности на Веско Чакъров, че ме сдоби с това копие, защото тиражът буквално се разграби като топъл хляб. И то при положение, че го нямаше по книжарниците и будките. А би трябвало да го има, дявол да го вземе, би трябвало! Защото така се прави комикс!

1149387_712561738769271_2023477014_o

Ако се интересувате от комикса, най-добре е лично да се обърнете към създателите с надеждата, че все още да са им останали някакви бройки. (Или че скоро ще излезе и новия тираж!)

 

Веселин Чакъров – https://www.facebook.com/vesselin.chakarov

Мирослав Петров – https://www.facebook.com/miroslav.petrov.372

 

А сега давам думата на самия Мирослав Петров, който отдели време да ни разкаже повече подробности около вдъхновението и създаването на комикса и дългия път на „Шино” до читателите!

 

Няколко думи за ШИНО

Графичната комикс-новела „Шино” не без преувеличение може да нарече един от най-мащабните комикс-проекти правен през последните години от български автори, и в същото време произведение, появило се на бял свят в един цял албум, а не пускано на части тук там или на отделни книжки, както беше поръвоначалната идея.

Но как се появи идеята за „Шино”?

Всичко започна  много отдавна, някъде през 2006, когато аз като начинаещ сценарист на комикси пишех сценарии и давах идеи за различни произведения към съществувалото тогава издателство ИЕЕК. То имаше много хубави идеи и успя да постави началото на няколко отделни тематични линии, където се появяваха различни разкази в стил  фентъзи, мистика, хорър , дори детски истории се правеха.

Тъй като харесвам Япония, историческата тематика и сюжети, един ден съвсем случайно реших да предложа да се направи самурайска история. Няколко години преди това изд. „Студио Арт Лайн” бяха пуснали на пазара у нас комикса „Самурай” (бел. ред. Става дума за мини-поредицата от 5 броя „Samurai: Heaven and Earth” на Dark Horse Comics. Струва си да я потърсите! Както и продължението й, озаглавено по същия начин с добавено volume 2). Историята макар и увлекателна, за мен стоеше някак не на място – самурай и мускетари. И двете си звучаха яко поотделно, но заедно… Някак не можех да ги възприема.

В духа на класическите японски филми и истории се роди Шино. За млад самурай, чиито клан е унищожен, той бива спасен от един от телохранителите на баща си, обучен в планината и после се връща да си отмъсти на узурпатора. Дотук нищо непознато – подобни сюжети бол накъдето и да се обърнеш – Европа, Азия, Америка. Въпросът беше как ще се представи всичко.

Тук е редно преди да продължа да благодаря от все сърце на Симеон Асенов от ИЕЕК, който по него време беше един от директорите там и отговаряше за художествената част. Той много хареса набързо нахвърлената идея и ми каза, напиши ако можеш сценарий, че тук съм намерил един много добър художник, да не го изпусна. Този художник беше Веселин Чакъров, както сигурно се досещате.

И така седнах и понаписах сценария за първата книжка. Докато го правех Симо ми препрати типажите, които Веско Чакъров беше скицирал. Като ги видях разбрах, че определено с него ще се разбираме много добре. Беше уловил духа на историята и онова, което се опитвах да опиша с думи. После много бързо взех координатите му, свързахме се и така започна работата. С всяка страница на Шино историята ставаше все по хубава и по-хубава. Правехме го с голямо желание, въпреки започналите да се проявяват проблеми в ИЕЕК. Постепенно с времето издателството приключи дейността си, но Шино, който беше нарисуван и написан остана. И така си стоя няколко години прибран в папки и файлове, докато Александър Въчков – много добър приятел, не реши да подаде ръка на проекта, за да види бял свят. И така през 2013 година най-накрая ШИНО излезе от печат в бутиково издание за първата Национална комикс-изложба у нас. По същото време някъде с излизането на книгата на Антон Стайков „Кратка история на Българския комикс” на него му беше отделено специално място вътре, което си беше признание за книжката и проекта.

Онова, което обаче човъркаше Веско и мен след това така да се каже първо издание беше вида и формата. „Шино” е и си остава епично произведение, с много батални сцени, красиво нарисувани картини. А в формата, А5, в който излезе тези неща малко се губеха. В края на 2016 за Коледа ние взехме решение да извадим поредното бутиково издание като го предоставим на цена от печатница на феновете, и хората, които харесват комикса в България. Това беше нашият подарък за тях. И книжката излезе както трябва – голям формат, гланцирана корица, въобще един прекрасен албум.

Дали по-нататъшната съдба на ШИНО ще се изчерпи с още няколко бутикови тиража и с участия тук там по различни комикс форуми, или все пак ще се намери българско издателство, което ще реши да заложи на готов и много добър продукт, това не знам. Опитите в тази посока засега са свързани с учтиви отговори от рода „произведението е много хубаво, но не може да се ангажираме да го издадем”. Наскоро, къде на шега, къде на сериозно, споделих на художника Веселин Чакъров, че май е дошло времето да си направим собствено издателство, за да реализираме прекрасните комикс-книжки и продукти, които правим. Може би то ще реши съдбата на „Шино”, на „Катана и пиратите от лунното езеро”, на мистичното комикс приключение „Урфен – флейта и лък”.

Друго интересно, което мога да споделя покрай „Шино” е факт, който самия узнах едва миналата година от Веско. В пръвия момент като видял сценария на комикса го оставил настрани и казал, че няма да го рисува заради многото батални сцени, герои и прочее. Но радвам се, че все пак накрая комикс-тръпката и предизвикателството са надделели у него и той се захвана с тази история. Тя стана наистина много епична и вълнуваща. Това е разказ за приключения и битки правен със сърце и душа, и надявам се искрено един ден той да достигне до повече хора.

One thought on “„ШИНО“ от Мирослав Петров и Веселин Чакъров

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s