Най-новото предложение на издателство „Бард” в поредицата „Велики майстори на фентъзи и фантастика” е един съблазнителен омнибус на едно истинско величие – Филип К. Дик. Твърди корици, пазещи 704 страници първокласна киберпънкария от един от основоположниците на жанра. Осем знакови произведения, всяко от които има поне по една хитова екранизация от Холивуд.

206063_b

Когато разбрах, за предстоящото издаване на този сборник направо пощурях! Поради ред причини. Филип К. Дик е адски интересен като личност, а на творчеството му се преписват какви ли не свойства, от психиделични до пророчески. Темите, които засяга са адски разнообразни, а посланията му предоставят не просто поле за богата интерпретация но и провокират размисъл и задълбочени анализи от всякакъв сорт. Дик повдига въпроси за технологии, развитие, еволюция, психология, морал, политика (не само държавна, но и корпоративна), границите на реалността…

blade-runner-art-cover-1

И не на последно място – по произведения, включени в този сборник са създадени едни от най-големите шедьоври на научнофантастичното кино. (Подробно описание на съдържанието – в края на ревюто.)

Казано най-простичко – „Филип Дик – Омнибус” е стопроцентова култовиня!

3173928_back__b

Как така се е събрало толкова много материал в 700 страници? Една от характерните черти на творбите на Дик и филмите по тях е, че обикновено Дик скицира даден аспект на мрачното бъдеще, предоставя ти провокативна концепция и храна за размисъл, а кинаджиите се трудят над визията и детайлите. Доста от филмите по Дик са интерпретация и вариация на тема, така че дори да знаете наизуст „Блейд Рънър” или „Зов за завръщане”, определено няма да скучаете и с историите, послужили като отправна точка за екранните версии.

 

Е, хайде сега, нали няма да се разочароваш ако в книгата няма тригърди проститутки и изхвърчащите очни ябълки на Арнолд Шварценегер? 😉

 

Иначе чистосърдечно си признавам, че преди да подхвана сборника бях гледал всичките осем филма (някои от тях – многократно), но не бях чел и половината от разказите и новелите, включени в него.

omnibus-filip-k-dik-tvarda-koritsa

Потопих се в свят на параноични приключения, обитаван от андроиди и мутанти, в който системата се опитва да се сдобие с тотален контрол и да ограби индивида от правото му на избор. Макар и с известно усещане за седемдесетарско ретро, историите на Филип К. Дик продължават да са болезнено актуални. Мислещият читател ще открие редица паралели между случващото се в книгата и събитията от света извън нея. Наблюдателните пък ще забележат отпечатъка на автора, ехото на неговата работа, което се долавя у толкова много фантастични истории до ден днешен.

 

Сигурен съм, че никой фен на фантастиката не би подминал тази книга! Гарантирано ще останете доволни, особено ако си падате по футуристични технократски общества, постапокалиптични визии, конспирации и антиутопии.

blade-runner-art-syd

За почитателите на Филип К. Дик горещо препоръчвам епизода от поредицата „Prophets of Science Fiction”, посветен на автора. А тази година очакваме и още екранизации по негови произведения. Това са „Блейд Рънър 2049“, нов сезон на „Човекът във високия замък“, както и най-вълнуващото за мен – премиерата на сериала-антология „Philip K. Dick’s Electric Dreams“.

Capture.PNG

Филип К. Дик (1928–1982) е автор на 44 научнофантастични романа и над 120 разказа, в които изследва същността на човечността и опасностите от централизираната власт. Към края на живота си той се насочва към дълбоко лични, метафизични въпроси. Живее почти бедно, а след смъртта му по единайсет негови творби са заснети филми, които стават световноизвестни. Дик е любимец на литературната критика и носител на множество награди. Романите му са превеждани на над двайсет и пет езика.

ТОЙ СТАРАТЕЛНО ИЗБЯГВАШЕ ХОЛИВУД, НО ЛЕГЕНДИ КАТО СТИВЪН СПИЛБЪРГ, РИДЛИ СКОТ, ПОЛ ВЕРХОВЕН, ДЖОН ВУ ГО ПОКАЗАХА НА СВЕТА

 За първи път в България най-известните филмирани творби на Филип К. Дик в един том!

  

*  Спомени на едро

Дъглас Куейл мечтае да посети Марс, само че не може да си го позволи – затова избира виртуална почивка. Но неочаквани и зловещи събития го принуждават да отиде наистина на тази планета… или пък не?

Съзнателните му спомени за пътуването са изтрити, но бавно се връщат. Дъглас разбира, че е изпълнявал тайна мисия. Внезапно той става най-важният човек на земята…

По романа е заснет филмът „Зов за завръщане“ (1990 г.), режисьор Пол Верховен.

  

*  Вариант две

Третата световна война опустошава Земята, но разпръснатите останки от човечеството продължават да воюват. Западните сили, прогонени на Луната, изпращат на Земята самовъзпроизвеждащи се роботи, които да унищожат противника. Но те излизат извън контрол и се обръщат срещу всички живи същества.

По разказа е заснет филмът „Писъци“ (1995 г.), режисьор Кристиян Дюгей.

  

*  Специален доклад

Можем ли да променим бъдещето?

Андертън е основател на полицейски отдел, който арестува престъпници, преди да успеят да извършат престъплението. Системата работи чудесно… докато един ден в доклада се посочва, че самият Андертън ще извърши убийство.

Но самият факт, че той може да вижда в бъдещето, го променя и създава друго бъдеще…

По мотиви от разказа е заснет едноименният филм от 2002 г. с режисьор Стивън Спилбърг.

  

*  Заплащането

Прочутият компютърен специалист Майкъл Дженингс се събужда и разбира, че паметта му е заличена от съображения за сигурност заради секретен проект.Самият той се е съгласил да замени цялото си заплащане с плик с различни предмети. Това са единствените насоки, с които разполага, за да открие предишната си самоличност…

По разказа е заснет едноименният филм от 2003 г. с режисьор Джон Ву.

 

 *  Камера потъмняла

Боб Арктър – ченге под прикритие, взема и продава опасен наркотик. Субстанция D не просто променя съзнанието, а го разделя на две части… и нито едната не знае за съществуването на другата.

Двете личности на Боб са обзети от нарастваща параноя. Ченгета и престъпници се оказват две страни на една и съща монета.

По романа е заснет едноименният филм (2006 г.) с режисьор Ричард Линклейтър.

  

*  Златният човек

В постапокалиптичното бъдеще съществуват опасни мутанти, които хората преследват до смърт. Един от тях – златокожият Крис, е заловен от правителството и му предстои екзекуция. Но способността му да вижда в бъдещето му помага да избяга…

По новелата е заснет филмът „Следващ“ (2007 г.), режисьор Лий Тамахори.

  

*  Агенти на съдбата

 Дали сами контролираме съдбата си, или ни манипулират невидими сили?

Един ден Ед Флечър си тръгва по-рано от работа и попада в ужасяващ сив свят. Изпаднал в паника, той влиза в една телефонна кабина, за да се обади в полицията… а кабината внезапно започва да се издига към небето.

По разказа е заснет едноименният филм от 2011 г., режисьор Джордж Нолфи.

  

*  Сънуват ли андроидите електроовце

След световна война човечеството е на ръба на изчезване. Сред хората живеят тайно репликанти –усъвършенствани андроиди, неразличими от тях.

Рик Декард трябва да залови и унищожи четирима репликанти, отвлекли космическа совалка, които се връщат на Земята, за да открият своя създател…

По романа е заснет филмът „Блейд Рънър“ (1982 г.), режисьор Ридли Скот.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s