„Приказка за Кити в ботушки” (изд. „Труд”) е книжка-събитие за всички почитатели на Биатрикс Потър! Издадена за първи път през 2016 (не само в България, а и изобщо), това е една непозната и нова за читателите приказка от любимата британска детска писателка и илюстраторка. Ръкописът, датиращ от 1914 година, е открит през 2015 из необятните архиви на лондонския музей на изкуството „Victoria and Albert Museum”. И сега, повече от век след написването на приказката, „Кити в ботушки” най-накрая достига до читателите!

Но ръкописът не е илюстрован! Преди смъртта си през 1943 година, Потър така и не е завършила книгата и е оставила към ръкописа една единствена завършена акварелна илюстрация на Кити. Ами сега? Приказка без картинки не върви. Но на кого да се пореви такава отговорна задача?

kitty-in-boots---image-courtesy-frederick-warne-co.-the-va-museum

Талантът на Биатрикс Потър е ненадминат и с годините стилът й се е превърнал в илюстративен еталон за приказките за животни. Има не една и две страхотни детски поредици, издържани в традициите на мис Потър. Такива са например книжките Foxwood Tales на Синтия и Брайън Петерсън, както и серията Brambly Hedge на Джил Барклъм. Създателите на тези поредици определено биха били удачен избор за илюстрирането на приказка от Биатрикс Потър, но вместо това издателите са поели в една изненадваща и нетипична посока!

kitty-in-boots-c-private-collection_1c5a1846abf705a537ce685df7ee3f33

„Приказка за Кити в ботушки” е илюстрирана от Куентин Блейк, дежурния илюстратор на книгите на Роалд Дал и един от най-известните британски карикатуристи и художници за детската литература. Разликата между изящните, нежни детайли в рисунките на Потър и криволичещата закачливост на Блейк е като разстоянието от Земята до Луната.

prikazka-za-kiti-v-botushi

На пръв поглед изборът на Блейк може и да ни се стори малко странен. Между уютната визия на приказките на Биатрикс Потър, с която всички сме свикнали и резките, палави щрихи на Куентин Блейк има наистина голям контраст. Ако се замислим обаче, това е една свежа трактовка на прозата на Потър.

 

Нещо повече – илюстрациите на Блейк поставят ясна граница в новата книжка къде точно свършва творчеството на Биатрикс Потър и къде започва съвременното доразвиване на открития ръкопис. Няма опит за имитация или подправяне на нейния стил и художнически талант.

1118

Илюстрациите са готови навреме, за да може книгата да излезе точно за 150-тата годишнина от рождението на Биатрикс Потър! Какъв по-прекрасен начин да се ознаменува такъв кръгъл юбилей!

 

И ето я историята за Кити – „добро котенце, което мечтае за приключения и опасности.” В нея участват също така и някои от вече познатите ни любими герои на Потър, на чело с негово височество Зайчето Питър.

00086068-700x506

Единствената ми критика в случая е към превода на заглавието. Оригиналът „The Tale of Kitty-in-Boots” е очевадна препратка към „Котаракът в чизми” (Puss in Boots), която се е изгубила при българския вариант.

3206

Надявам се, че тази малка книжка ще послужи като оправна точка към богатата библиография на Биатрикс Потър за онези читатели, които все още не са се докоснали до него. Тя е и хубав повод да си припомним и да споменем отново една извънредно напредничава и необичайна жена, чиито творчество, възгледи и дела са изпреварили времето си.

Книгокрил

 

Advertisements

One thought on “„Приказка за Кити в ботушки” от Биатрикс Потър, с илюстрации от Куентин Блейк

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s