„Портокалови дни” на Ива Прохазкова (изд. „Емас”) е една от ония редки книги, които най-общо влизат в категорията „детска литература”, но всъщност трудно се поддават на каквито и да било етикети. И причината за това е, че романът на чешката писателка разказва чисто и просто за нещата от живота. Все едно да сложиш жанр на албум със семейни снимки. Не става.

Дарек познава Ханка отдавна, но отскоро му се струва, че я вижда едва сега, че едва сега усеща как ухае на портокал… Ханка също не е безразлична към него. И всичко внелекия му живот придобива по-светли тонове.

А вкъщи нещата се обръщат към по-добро. Баща му, останал без работа след фалита на фирмата, в която работи, е намерил прекрасно занимание, станал е съдружник във ферма за коне. Дарек обожава тези животни и се залавя да помага във фермата с цялото си сърце.

Но защо ли баща му, който винаги е обичал конете, сега не смее да ги погали? Защо ли често е така умислен? Един ден истината ще излезе наяве и Дарек ще разбере, че не всичко в живота е такова, каквото изглежда. Един ден Дарек ще се изправи пред реалността и пред явлението компромис в живота.

194126_b

Историята на Дарек е история за онзи момент, в който осъзнаваме, че детството започва да се сбогува с нас. Мигът на съзряването, в който безгрижието започва да отстъпва пред отговорностите, илюзиите за света постепенно се пропукват, а нуждата да подемеш трудни избори става част от ежедневието ти.

 

Дарек е познал смъртта, предвкусва любовта, усеща тежестта на дълга… Той е едно от онези деца, на които по една или друга причина им се е наложило да пораснат по-бързо от останалите. Изгубил е майка си, баща му се бори с ролята си на глава на семейството, а в живота на семейството навлиза нова жена… Но най-голямото предизвикателство за момчето, това са грижите за сестричката му Ема, чието умствено развитие е забавено.

16152726

Не е лесно да си зависим от другите, а може би още по-трудно е някой друг, някой, когото обичаш, да бъде така зависим от теб. Ема е зависима от Дарек и той го знае. На моменти той се чувства така, сякаш животът му вече не му принадлежи. Училището е бягство от оковите на отговорността. Общуването с конете, за които се грижи е освобождаващо. То действа като отдушник за момчето.

 

А приятелството му с това ухаещо на портокали момиче? Любовта между него и Ханка? Тя е толкова много неща! Окриляваща и объркваща, пътеводна и плашеща… но преди всичко, тя е красива. Защото е споделена.

 

Радостта и тъгата, късметът и нещастието, любовта и разочарованието – всички те често вървят ръка за ръка и ни водят по пътя към израстването и съзряването. Всеки рано или късно научава по някой и друг по-тежичък урок от живота. Тези от нас, които пък са препатили повече обикновено се опитват да предадат опита си, да поучат, да предпазят, да подготвят по-младите, за които ударите на съдбата все още предстоят.

19185147

Но аз не съм ти, ти не си аз. Наистина е трудно да говориш за тези неща без да звучиш нравоучително, порицателно, без да поставиш граница между себе си (възрастния), и поучавания (детето). Не е лесно да си очи в очи с онези, към които са насочени твоите послания. А именно с тази нелека задача се е справила прекрасно Ива Прохазкова.

 

Да, животът и детството ни наистина не се поддават на жанрови определения. Но писатели като Ива Прохазкова успяват да уловят миговете някак си като истински, без преструвка, без захаросана мелодрама, клиширани обрати и шаблонни, едноизмерни герои. „Портокалови дни” е трогателна история, която звучи реалистично като не губи нито капка от красотата на художественото. Това е книга чудесно написана книга, която стопля и вълнува.

 

 

Ива Прохазкова е най-четената чешка авторка на книги за подрастващите. Носителка е на над 20 награди, сред които Наградата на Австрия и Наградата на Германия за детско-юношеска литература, престижната литературна награда „Магнезия Литера“, номинирана е за най-престижното отличие за детско-юношеска литература в света – медала „Х. Кр. Андерсен“, както и за наградата „Астрид Линдгрен“. А книгата „Портокалови дни“ взе чешката награда за детско-юношеска литература „Златната лента“.

 

Ревю на АзЧета: http://azcheta.com/portokalovi-dni-iva-prohazkova/

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s