Миналата година от „Егмонт България” ни зарибиха с един от най-нестандартно разказаните YA романи – уникално оформеният „Илумине” на Джей Кристоф и Ейми Кауфман. И докато всички тръпнем в очакване на продължението („Гемина” излиза по-късно този месец!), ето ви удобен случай да се запознаете с работата на Кристоф по една друга младежка поредица! Авторът, който упорито се труди за челните места на сензациите в тийн литературата отново ни е приготвил една красиво изглеждаща тухличка, пълна с мрачни приключения. Но този път жанрът е фентъзи. Навлизаме в „Нивганощ”! 

NIVGANOSHT.PNG

В свят с три слънца, където мрак настъпва веднъж на няколко години, Мия Корвeрe се присъединява към училище за убийци, решена да отмъсти за смъртта на семейството си.

След като става свидетел на екзекуцията на баща си на съвсем крехка възраст, Мия се крие в продължение на години – сама и без приятели. Но дарбата ѝ да говори със сенки я отвежда пред вратата на отдавна оттеглил се асасин, който ѝ предлага друго бъдеще в един напълно непознат свят.

Вече шестнадесетгодишна, Мия е чирак в най-голямата и смъртоносна група убийци в Червената църква. Там тя ще трябва да се справи с предателство и да се бори за живота си, защото да се провали означава да умре…

 97895427193041493981756-3665

За разлика от сокорстрелния и лаконичен стил на „Илумине”, тук изказът на Кристоф е богат, на места доста декоративен, изпълнен с метафори. Всъщност на места стилът изненадващо натежава, предвид че става дума за YA фентъзи. Пригответе се за потоци от прилагателни! 🙂

nivga

Историята е тъй мрачна, че да ти се прииска да си сложиш някоя яка високоватова крушка на лампата за четене. Горната анотация дава най-обща представа за това, което ви очаква в „Нивганощ”. Мия е една на десет, когато става свидетел на екзекуцията на собствения си баща, изпаднал в немилост владетел, който бива обявен за предател. Иска ли питане, че момичето ще поеме по пътя на Хамлет и ще търси отмъщение!

Какво следва ли? Амиии…Брутални битки, хладнокръвни убийства, подмолни кроежи, и… цветисти диалози (хм-кхммм!) и не-чак-дотам-загатнати еротични сцени (двойно хм-кхммм!).

nivga2

Мдааа, освен, че се обучава във всякакви бойни техники, боравене с оръжия, забъркване на различни отрови, коя от коя по-смъртоносни, контрол над сенките… нашата убийствено миловидна мия (с акцент на убийственото) минава и през по-различни дисциплини. Червената църква не пропускат нито едно познато средство за достигане до потенциалната жертва. Включително използването на някои природни дадености. Или иначе казано – Мия ще става веща в изкуството да съблазнява. Та, бъдете си предупредени. Този конкретен Young Adult си съдържа добра доза adult-oriented материал.

nivga3.PNG

Това, през което Мия преминава в името на отмъщението за своето разбито и погубено семейство ще изненада всички – както „съучениците й” от Червената църква, така й враговете й. А преди всичко – читателя. Сериозно, това момиче не си поплюва. Ще се лее много кръв, в графични описания и много негодници ще има да се каят, че изобщо са се забъркали с рода Корвере… и че не са си свършили работата докрай, още когато момичето е било на десет.

 

„Нивганощ” се чете бързо. Доста бързо! Ако има нещо, което спъва темпото, то това са бележките под линия от страна на автора. Идват в повече. Ясно, че е похват, в който да разясниш на читателя всичките места, термини, хрумки, предистория и пр. детайли от въображаемия си свят. Но на мене ми действаха някак разсейващо, защото не са дело на преводача, не са изискване заради някаква културна бариера или нещо от сорта… Чисто и просто, вместо да получавате информация, вплетена в историята, мислите или диалога на героите, получавате я като извадка в долния край на страницата. Не е болка за умиране, и очевидно е нарочно. И да, оригинално е, не всяка книга го прави… но може би и има защо да е така, нали?

Все пак, ако си падате по ръководства за ролеви игри, енциклопедични речници на измислени вселени и пр. може пък и бележките на Кристоф също да ви се понравят, знам ли. А и нещо, което открих с напредването на романа – дори да НЕ четете бележките, не е като да губите нишката на историята. Тъй че, можете просто да изберете да игнорирате дребните подробности, да оставите повечко на собственото си въображение и да летите по-бързо напред.

nivga1

Финални думи за „Нивганощ”? Това е кървава и динамична приказка, развиваща се в интересен и добре развит свят, който при все трите си слънца успява да удави героите си в непрогледен мрак. Заразителната атмосфера и провокативния сюжет ще се хареса на феновете на Сара Дж. Маас и Джордж Р. Р. Мартин.

 

StarКнижар

nevernight_1_cover_bg20copy1493981756-4764

 

Advertisements

One thought on “„Нивганощ” от Джей Кристоф

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s