Наследниците на Дисни отново са тук! Децата на емблематичните злодеи се забъркват в ново, още по-опасно приключение от преди. Дали новото поколение ще издържи на изпитанията? Предстои да разберем в „Завръщане на Острова на изгубените” (изд.”Егмонт България”)!

 

Когато Мал и приятелите ѝ започват да получават заплашителни писма с настояване незабавно да се завърнат у дома, децата на легендарни злодеи не могат да повярват, че някой е достатъчно наивен да ги предизвиква по този начин. Подозират, че не друг, а самите им родители имат пръст в тази работа и когато Иви поглежда в магическото си огледало, това, което вижда, само затвърждава най-големите им страхове. След сблъсъка си с Мал, Злодеида е само един малък гущер, но продължава да носи прозвището „най-ужасният злодей на света“… Възможно ли е да е открила начин да избяга? Мал, Иви, Карлос и Джей знаят, че трябва да се промъкнат обратно на Острова и да разнищят тази история. 

 

Усещам, че у част от вас вече настъпва известно объркване. Чакай сега, нали когато се разделихме с Мал, Иви, Карлос и Джей в предната книга те тъкмо триумфираха и… сега трябва да се ЗАВЪРНАТ на Острова на изгубените? А Злодеида е ГУЩЕРЧЕ?!?

 

Спокойно! Обясняваме веднага. „Завръщане на Острова на изгубените” се развива след филма „Наследниците”, докато „Островът на изгубените” е неговата предистория. Т.е. ако четете книгите без да сте гледали филма, то ще усетите скок в историята. Не е лоша идея да изгледате преди да започнете втората книга и така да си запълните промеждутъка между „Островът на изгубените” и „Завръщане на Острова на изгубените”. Но не е задължително, разбира се, защото пишейки Мелиса Де Ла Круз явно си е имала едно на ум и се е погрижила да не се изгубите.

97895427170411462793850

Какви други разлики има между двете книги до тук? Ами в „Завръщане на Острова на изгубените” повечето читатели най-вероятно вече са пределно наясно с героите и техните злодейски родословни дървета. Произходът на Мал, Иви, Карлос и Джей вече не е забулен в тайнственост и съвсем логично тук е отделено по-малко време на корените и вътрешните конфликти на героите.

 

На какво е наблегнато повече тогава? Динамика, екшън и здравословна доза позитивни послания. Да, липсва ми по-тъмния тон и по-високите залози на предната книга, тук интригата като че ли не е така голяма… Но подозирам, че си има и добра причина за това. Този път Мелиса Де Ла Круз явно е имала далеч по-малко свобода на действие, защото все пак „Завръщане на Острова на изгубените” служи като мост между двата филма „Наследниците”. Затова и авторката не може да си позволи да води героите в посоки, различни от предопределените в сценария, а не може да развихри и нещо по-епично, което да засенчи по мащаб сюжета на филмите, които все пак са водещата медия във франчайза.

zavryshtane20na20ostrova_cv_bg_back1462793858

Макар, че „Островът на изгубените” ме заинтригува повече, това все пак не значи, че и „Завръщане на Острова на изгубените” не си струва четенето. Вече знаем, че Де Ла Круз умее да пише по начин, по който историята се чете лесно и гладко, а и не й липсва въображение да разшири света на Наследниците и да поднесе на феновете им препратки и намигвания към Дисни класиката при всеки удобен момент. А и ако вече си падате по героите за вас ще е истинско удоволствие да ги видите отново в действие, този път далеч по-уверени и допълващи се един друг от преди.

 

„Завръщане на Острова на изгубените” е приятно подгряване за предстоящата премиера на „Наследниците 2” и задължително четиво преди по книжарниците да се появи и третата книга – „Възход на Острова на изгубените”!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s