Мечето Падингтън е един от най-емблематичните герои на британската детска литература! Рунтавият любител на сандвичите с мармалад, създаден от писателя Майкъл Бонд, днес е един от символите на Великобритания, наред с Биг Бен, кралските гвардейци и червените автобуси. По популярност му съперничи единствено Мечо Пух! Макар и вече на близо 60 години, Падингтън винаги запазва присъщата си детска невинност и вродено любопитство. Именно благодарение на тях мечето от Тъмно Перу винаги успява да се забърка в цял куп приключения (често лепкави!) и някак си да въвлече в тях и иначе съвсем порядъчното лондонско семейство Браун.

6681-max

Тъкмо семейство Браун решават да подслонят мечето в дома си и се грижат за него като за истинско малко момче. Сърце не им дава да оставят малкия пътешественик, дошъл отвъд океана в търсене на нов дом. Самотен и изгубен, Падингтън е открит в едноименната станция на метрото с бележка, гласяща „Моля, погрижете се за това мече”. И при все множеството бели, които неволно извършва, Падингтън моментално става любимец на всички… освен може би на дребнавия и заядлив съсед на семейство Браун.

padingtan-v-chuzhbina

Самата история около раждането на любимия герой е не по-малко топла и вдъхновяваща. На Бъдни вечер 1956 година Майкъл Бонд забелязва на витрината на един магазин самотно плюшено мече. Той купува играчката като коледен подарък за съпругата си и същият този подарък го вдъхновява да напише нещичко, в което мечето да бъде главен герой. Името му Падингтън, точно както и в книгата, идва от една от станциите на лондонското метро. Магазинът, от който Майкъл Бонд купил мечето се намирал съвсем близо до спирката. Днес метро станцията е дори още по-известна, благодарение на намиращата се там статуя, изобразяваща малкото мече Падингтън, с любимата си шапка и куфар и етикетчето „Моля, погрижете се за това мече”.

padingtan-pobedonosni

От няколко години насам издателство „Агата-А” пускат и у нас книгите на Майкъл Бонд. Историите за мечето Падингтън излизат в две поредици. Едната е съставена от класическите романи, а другата – от кратки, цветно илюстровани разказчета. ( http://www.agata-a.com/index.php?page=catalogue&genre=3 )

 

Всеки един от романите (известни още като „Класическите приключения на мечето от Тъмно Перу”) съдържа множество кратки глави, всяка една от които съвсем спокойно би могла да бъде и отделна приказка. Главите обикновено са обединени от един и същи мотив, като Майкъл Бонд съвсем леко навързва събитията в тях и създава своеборазен тематичен цикъл във всяка една от книгите. Заглавията често сами подсказват каква е главната тема на съответната книга. Оригиналните илюстрации на Пеги Фортнъм също са включени, както подобава – все пак те са неминуема част от преживяването и вида на книгите!

padingtan-se-razvihrya

До момента у нас са издадени първите шест от общо четиринадесет романа. Повече за тях можете да научите тук: http://www.paddington.com/global/books/novels/

 

Малките книжки пък са идеалното четиво преди лягане! До момента са издадени четири от тях – „Падингтън в двореца”, „Падингтън в зоопарка”, „Падингтън художник” и „Падингтън и мармаладеният лабиринт”.

 

Какво ли няма тук! Среща с кралска особа, снимки с екзотични животни (всяко едно от които май си е харесало сладките сандвичи на Падингтън), откровения поглед на едно мече към изобразителното изкуство (включително някои по-абстрактни и авангардни произведения), и разбира се… МНОГО МАРМАЛАД!

padingtan-i-marmaladeniyat-labirint

Цветните илюстрации Р. У. Али заемат по-голямата част от страниците и са истинска радост за окото. Благодарение на тях детето ще може само да преразкаже историята на книжката, дори и още да не може да си я прочете само.

 

Историите са написани с много любов и внимание, от тях струи топлота и добронамерен хумор. Стилът е достъпен дори за най-малките читатели, но и ангажиращ дори за възрастен. Майкъл Бонд постепенно изгражда картината на цял един малък свят, който заобикаля неговото мече. Списъкът с героите се разширява и доста извън семейния кръг на семейство Браун.

padingtan-hudozhnik

Един от любимите ми герои е приятелят на мечето, господин Грубер. Той е собственик на антикварен маказин, който редовно гощава Падингтън с какао и кифлички и се обръща към него с уважителното „господин Браун”. Отношенията между двамата са като едно идеализирано общуване между възрастен и дете. Господин Грубер е интелигентен и образован човек, който с нескрит интерес слуша историите на мечето за далечната му родина и с готовност споделя с него собствените си знания, а често предприема и различни пътувания с Падингтън, нищо, че рискува да се забърка в някоя и друга неприятност.

padingtan-v-zooparka

А патилата на Падингтън са изключително забавни! Те често са ме карали да се смея на глас, особено когато Падингтън проявява своята мечешка изобретателност и пресметливост. И въпреки това, не в тях е най-голямата сила на Майкъл Бонд.

 

Това, което ме кара така да обичам книгите му всъщност е трогателната човечност, с която са заредени историите. Има нещо невероятно красиво, в историята за едно семейство, което решава да осинови самотно мече и да го приеме като един от тях, въпреки всички неприятности, които си навличат, и въпреки културните бариери, с които се сблъсква малкият, рунтав имигрант. Знам, че прозорливите родители ще открият в книжките за Падингтън не само закачлив хумор, но и урок по търпение, грижовност и толерантност.

Ненко Генов

padingtan-v-dvoretsa

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s