Обикновено човек получава подаръци за рождения си ден. В случая е обратното. Днес празнува нашият колега и приятел Мартин Янков и всички ние от сърце му пожелаваме много здраве, щастие и фантастични приключения, както по страниците на книгите, така и извън тях! А  подаръкът, който Мартин ни е приготвил е едни прекрасен материал за срещата му с неговия любим писател – небезизвестния Брандън Сандерсън!

Брандън Сандерсън – авторът, читателят, човекът

Преди малко повече от два месеца Брандън Сандерсън – един от най-популярните и успешни съвременни автори на фентъзи – посети България. Все още ми е трудно да го повярвам. Макар че в последните години ни гостуват все повече световноизвестни писатели – Майкъл Ондатджи, Фредерик Бегбеде, Патрик Нес – никога не съм допускал, че ще имам честта лично да се запозная с може би любимият ми жив писател. Подозирам, че не съм единственият човек, изпитал неземна радост от новината за посещението на Сандерсън – стотици почитатели дойдоха да се срещнат с него на подписването на книги в Bulgaria Mall, много други пък успяха да присъстват на отворената му лекция по творческо писане.

Но освен тези две невероятни срещи, аз имах възможността да се включа в още едно събитие с участието на Сандерсън – кръглата маса за блогъри, специално организира от издателство „Студио Арт Лайн”. Там авторът проведе по-лична и неформална дискусия с представили на няколко популярни блога за книги и литература, като аз лично имах шанса да присъствам благодарение на сърдечната покана на „Книжни криле”. Именно за това събитие искам да ви разкажа.

18518513_10213092710130560_1492045333_n

Това, което ме порази най-силно у Сандерсън, беше изключителната скромност, струяща от този човек. Тя се усещаше във всичко – думите, стойката, жестовете му. Нямаше да го осъдя, ако бях забелязал в него някаква лека надменност или арогантност – все пак на един световноизвестен писател му е позволено да бъде малко превзет и надут. Но при Сандерсън нямаше нищо такова. Той се държеше изключително любезно, обръщаше се към всички присъстващи с уважение и сърдечност, като към равни, говореше за романите и успеха си по невероятно земен начин, не пропускаше да благодари всеки път, когато някой му направеше комплимент.

Срещата продължи над час и за това време авторът отговори на най-различни въпроси, зададени от блогърите. Ще споделя нещата, които ми направиха най-силно впечатление.

Сандерсън разказа, че като дете не е бил запален читател. Посегнал е към книгите чак на четиринайсет, благодарение на една от учителките му, която му е дала фентъзи роман за дракони. Малкият Брандън е изпаднал във възторг от потапянето в този необятен свят и още тогава е решил, че иска да стане писател. Но е осъзнавал, че е доста назад в сравнение с повечето си пишещи връстници, просто защото до онзи момент бил прочел много по-малко книги от тях. Затова седнал да чете усилено, вземал книга след книга от библиотеката, искал да опознае всичко. Близо година по-късно започнал да пише, но не е бил никак добър. Но след няколко години в крайна сметка се е научил да пише добре.

18554456_10213092709970556_742841430_n

Говорейки за писателското си кариера, Сандерсън каза „Обожавам това, което правя. Всъщност аз просто се забавлявам, никога не съм имал истинска работа.” Това ме изненада и без да се усетя възкликнах шокирано „Никога?!”. Сандерсън се засмя и отговори „Добре де, не чак никога.” После разказа, че преди да се захване с писането професионално, се е занимавал с няколко други неща, но не е имал истинска професия. В продължение на няколко години е бил рецепционист в хотел, като винаги е взимал нощните смени. Било му много удобно, защото можел да настани последните гости и след това по цяла нощ да пише. Така имал шанса да прави това, което обича, като междувременно печели. „Щях да бъда ужасен служител за доста други работодатели. Но за хотела бях перфектен – те искаха просто някой да е буден, в случай че има спешен случай или нещо такова.“

Относно работния си режим, Сандерсън каза, че всъщност спазва „много прост” график. Не се смята за особено бърз, но се стреми да е изключително последователен. Работи всеки ден. Твърди, че когато е започнал писателската си кариера, му е било много трудно да се научи да спазва режим, но в последствие се е усъвършенствал и е развил полезни навици. Споделя, че е благодарен за това – именно ранната му неспособност да бъде последователен му е помогнала да се развие като личност. Подчерта, че е написал тринайсет романа, преди да успее да продаде един, и че в ранните години е проклинал този факт, но сега е истински благодарен за трудностите, които се е научил да преодолява. Обясни, че има много стриктен график и винаги работи по десет часа на ден. „Десет часа не е толкова много – в САЩ повечето хора работят по толкова, а те освен това губят време за път до работното място, а аз имам предимството, че работя от вкъщи.“ Просто се е научил да разграфява деня си – десет часа работа, осем часа сън, четири часа със семейството и два часа разпускане, което често представлява четене на книги и комикси или играене на видеоигри.

brandon-sanderson-way-of-kings

Когато говореше за процеса на генериране на идеи, Сандерсън разказа, че качествения роман обикновено е комбинация от три неща – интересна идея за персонаж, интересна идея за свят и готина идея за сюжет. Често тези идеи не се появявали в главата му самостоятелно, затова понякога му отнемало известно време докато успее да ги съедини и да направи нещо истински интересно. В известен смисъл имал определен набор от измислени светове, но ги оставял настрана, докато не му хрумнела интересна история. Като пример за това, Сандерсън посочи поредицата „Мъглороден”, появила се в резултат на няколко отделни идеи. Първата била – какво би станало, ако героят, който е предопределен да спаси света, се е провалил. Но после се появила и втората идея – концепцията за банда крадци и историята за техния най-велик обир. А третата идея касаела образа на Келсайър –  голям мошеник, който решава да се промени и да направи нещо добро. Всички тези идеи били самостоятелни. Аломантията и ферохимията били самостоятелни идеи. Писателят започнал да ги комбинира в общ план и така се появил първият роман от „Мъглороден”.

sanderson

Сандерсън разказа как се справя с писането на различни поредици. Обясни, че всеки път, когато завърши нещо, се захваща с нещо съвсем различно. Но всеки от отделните светове е много ясен в главата му, така че рядко му се случва да се обърка или да забрави някой детайл. Освен това имал много подробни планове за всеки от световете, над които работи, така че винаги можел да направи справка. Но имало случаи, в които Сандерсън въвеждал промени в плана точно преди да седне да пише и това създавало проблеми, тъй като съзнанието му все още помнело стария вариант на идеята. Затова и асистентът му Питър редовно трябвало да чете книгите внимателно. Сандерсън даде пример с „Мъглороден“ и среброто – в началния вариант на плана на романа, среброто било метал с аломантични свойства, но тази концепция в крайна сметка отпаднала. И все пак Сандерсън често забравял това и вкарвал среброто в романа, а асистентът му му звънял да му се кара.

Говорейки за електронните книги, Сандерсън каза, че това е едно от нещата, по които силно се различават пазарите в САЩ и Европа. „Знам, че в Европа електронните книги не са особено популярни, но в САЩ всъщност те са ми основния източник на доходи. Над 66% – близо две трети от всичките ми продажби в САЩ, са от електронни книги.“ Писателят сподели, че това му дава голяма свобода, защото така може да публикува неща без да се съобразява с условията на издателствата.

 

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ… 🙂

Advertisements

2 thoughts on “Брандън Сандерсън – авторът, читателят, човекът (част 1)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s