Сагата „Карибски пирати”, която покори не само седемте морета, но и боксофис класациите отново е тук! И далеч не говорим само за петата серия от филмовия франчайз! Тъкмо за премиерата на „Отмъщението на Салазар” от „Егмонт България” щурмуваха книжарниците с няколко книги. Една от тях, „Най-ярката звезда на Севера”, е своеобразен пролог към новата лента. Нея вече ви представихме. Останалите пък са романизациите по петте филма „Карибски пирати”. Ето ви перфектен начин да си „преговорите” сюжета на предните глави в шеметните морски приключения на Джак Спароу и компания. Започваме, разбира се, с Проклятието на „Черната перла”

97895444698871492769811.4057

Преди много, много време се носело предание за призрачен черен кораб, който понякога, при гъста мъгла, изниквал в морето. Платната му били големи и черни, сякаш били изрязани от мрак и съшити с грях. Корпусът му бил на черни петна – от кръвта на невинните души, имали нещастието да се изпречат на пътя му. Екипажът бил само от пирати, прокълнати да кръстосват вечно моретата, тласкани от злокобния вятър на убийствата и злодеянията.

 Но се оказва, че преданието си е съвсем достоверно! Сега храбрият млад ковач Уил Търнър трябва да се съюзи с прочутия пират Джак Спароу, за да спаси своето любимо момиче от хватката на един зъл капитан на пиратски кораб и на моряците му главорези!

 potc11

Дело на Айрини Тримбъл, писателка с дългогодишен опит при Дисни, отговорна за литературните преразкази на двуцифрено число техни филми, Карибски пирати 1: Проклятието на „Черната перла“ е точно това, което бихте очаквали от насочено към децата четиво по хитов филм. Разбирайте, лек и увлекателен стил, бързо предадено действие, лишено от разточителни описания.

Съобразено с аудиторията на романа, бих казал, защото първо – заглавието се цели в аудиторията 7+… И второ – все пак, очаква се, че щом сте си купили книгата вече сте фен и на филма, така че наистина не ви трябва много, за да извикате отново в съзнанието си видяното на екрана, нали?

potc1

А именно оригиналът е това, което е изиграло ключовата роля за това и книгата да е така приятна за четене. Мисля, че специално първата част от поредицата спокойно може да бъде окачествена като съвременна класика на приключенското кино. И когато чета, неволно се усмихвам на всеки лаф на ексцентричния Джак Спароу.

Книжката действително ще ви освежи паметта относно действието в първата част на филма, а ако сте някой млад сухоземен плъх, който тепърва нагазва в пиратски води, кой знае, може би ще продължите плаването с някоя приключенска класика от Емилио Салгари или Рафаел Сабатини?

potc111

Върнете се на „Книжни Криле” и утре, когато поемаме курс към втора част, „Съндъкът на мъртвеца”.

Zedd

Cover_Black_Pearl copy1492769811.864

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s