И така, изпълнената със странни фотографии сага за чудатите деца на Мис Перигрин е към своя край… Кулминацията предстои в свежоиздадената „Библиотеката на душите” (изд. „Бард”), в която Рансъм Ригс ни е подготвил много свръхестествени приключения, приковаващи погледа фотографии и изненадващи обрати! 

biblio2.PNG

Авторът е отделил и малко време за кратко напомняне кой кой е в света на чудатите деца. В началото на книгата е поместен речник с наименования, в случай, че сте имали по-дългичка пауза между томовете. Е, аз може и едва наскоро да се запознах с нашумялата поредица, но затова пък си изчетох книгите кажи речи една след друга, със съвсем кратко прекъсване преди третата, така че всичко ми е съвсем свежо в главата. Ако обаче сте сред първите, които са се докопали до прекрасните издания на „Бард” с твърди корици, то тогава „Речник на чудатите термини“ съвсем няма да ви е излишен.

 

Обсебващите черно-бели фотографии отново присъстват и няма как иначе. Все пак, те са послужили като основно вдъхновение на Рансъм Ригс и са задължителна част и отличителен знак на трилогията. Подбраните изображения излъчват мрачен магнетизъм и правят историята още по-наситена със тая специфична, тъмно-чудато-призрачна (или защо не я наречем направо „тимбъртънска”) атмосфера, която така ми допадна още в първата книга.

biblio1.PNG

Това обаче съвсем не значи, че Ригс се придържа към формулата „още от същото”. Което, принципно, не е толкова лесно. „Домът на мис Перигрин за чудати деца” беше грабващото въведение, в което всеки завой на историята, всяка нова среща с тепърва появил се герой беше откритие за читателя. „Градът на гладните” беше достойно и логично (пък макар и по-сдържано и леко) продължение. „Библиотеката на душите” може и да се придържа към формата, но не повтаря сюжетните линии. Тук няма предвидимо ехо от оригинала, няма носталгични препратки към началото… Няма и милост! Нито към героите, нито към читателите!

 

Рансъм Ригс твърдо е решил да ви закове за страниците докато не прочетете и последната от тях. Книгата започва направо от края на предната. Ако сте очаквали Джейкъб да развие паранормални способности, то познали сте. Посятата в „Градът на гладните” подозрителна информация ни е отвела в правилната посока. Но това е кажи-речи единственото по-предвидимо нещо в сюжета на „Библиотеката на душите”.

 

Младежът наистина е наследил това-онова от дядо си, и толкова по-добре за него, защото всякаква помощ, преднина или скрит коз ще са му нужни за това, пред което му предстои да се изправи. Рамо до рамо с него са и момичето с огнена дарба Ема, както и кучето Адисън Макхенри, което бързо се превръща в един от любимите ми герои от трилогията.

 

Фентъзито отново е на ниво, Ригс ще ви представи още цяла сюрия оригинални и тайнствени персонажи и мистични създания. А действието се вихри около търсенето на легендарната Библиотека на душите, която (ако всичко, което се говори за мястото е вярно) притежава невероятен потенциал – власт над историята… и не само. Сещате ли се за оня път, когато лошите в Х-мен опитаха да използват Церебро за да локализират най-силните мутанти по света? Е, Каул точи зъби да се сдобие с отбор от най-мощните сред чудатите с помощта на Библиотеката! Ако планът му успее резултатът ще бъде пагубен!

2986691_back__b

„Библиотеката на душите” е наистина чудесен финал на историята. Героите се озовават там, където трябва да бъдат, всичко се подрежда по логичен, реалистичен, но и приятно изненадващ начин и това носи невероятно удовлетворение за читателя. Ригс не се е поддал на меркантилни течения за „издояване” на успешната идея и разтегляне на поредицата до безкрай (т.е. докато интересът към нея тотално не умре), и се е отнесъл с уважение както към собствения си труд, така и към почитателите си. Достоен завършек на една от най-свежите фентъзи серии от години насам!

Книгокрил

 

Още ревюта:

Книжен Петър – https://knijenpetar.wordpress.com/2017/04/14/bibliotekata-na-dushite-ransum-rigs/

Аз Чета – http://azcheta.com/bibliotekata-na-dushite-ransam-rigs/

Серията на сайта на „Бард” – https://www.bard.bg/authors/?id=715

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s