Едно пухкаво бяло котенце на черни петна гостува на баба и дядо. Ах, че кой не обича да се отбие при баба и дядо? Дом на уют и вкуснотии! Аз, например, си умирам за бабиния тутманик и компот от малини. Малкият Зейтин пък (това е котенцето!) си пада по питките с дроб. Но и двамата си падаме по приказките! А с „Къде ми е петнистото мишле?” (изд. „Емас”) Феридун Орал, един от любимите ми приказни илюстратори и разказвачи, ни е подготвил нещо наистина специално!

Зейтин неусетно заспива. И как да не заспи? Прегърнал любимото си петнисто мищле-играчка, сгушен у баба и заслушан в гласа на дядо, който му чете приказки от една дебела стара книга… Това са идеалните условия за сладък сън!

 

Но този път сънят на Зейтин не е от сладките. На котето му се присънва, че мишлето му се е изгубило! При това – в света на приказките!

202816_b

Зейтин, естествено, хуква по следите на мишленцето си. Котето смело прескача от приказка в приказка и се среща с кой ли не – все известни приказни герои. Търсенето на любимата играчка отвежда Зейтин до приказки като „Хензел и Гретел”, „Червената шапчица”, „Пинокио”… Котето се сблъсква още с лисицата и враната, чудния свирач, седемте джуджета…

 

Има нещо невероятно пленително в това, едно чисто ново приказно геройче, при това такова пухкаво и невинно, да се срещне с големите персонажи от класиката. Дали малчуганите ще разпознаят всички герои от приказките? Или пък може би „Къде ми е петнистото мишле?” ще се окаже добър повод за малкия читател да последва препратките до някой дебел том с приказки, подобен на този на дядото на Зейтин?

petnisto1.PNG

За пореден път Феридун Орал е развихрил въображението! И то без да се повтаря ни най-малко. Създателят на „Къде ми е петнистото мишле?” не само открива нови и свежи сюжети, с които да омайва децата, но и успява да илюстрира всяка поредна своя творба с по-различен стил от предната. Общото между книгите му обаче е това, че неговите акварели винаги носят висока детайлност и създават истинска магия!

 

„Къде ми е петнистото мишле?” съвсем не прави изключение в това отношение. И е истинско удоволствие да видим в рисунките на турския художник не само поредното симпатично създание с главна роля в неговите истории, но и интерпретацията му върху вечната детска класика.

 

2672177_back__b

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s