Казват, че противоположностите се привличат. В случая с новия Young Adult роман на Лия Томас „Защото никога няма да се срещнем” (изд. „Enthusiast“) това привличане може да бъде фатално ако героите се съберат на едно място. И не, макар, че и тук има фантастичен елемент, съвсем не става въпрос за поредната нещастна любов между тийнейджъри от враждуващи касти, нито пък за разни вампири, мутанти или пък въоръжени със свръх-сили избраници на съдбата. Оли и Мориц са две момчета, различни като деня и нощта, но свързани чрез необикновено приятелство. Писмата, които двамата си разменят служат като епистоларен наратив на романа. Но по ирония на съдбата озоват ли се един до друг срещата би завършила със смърт.

Оли и Мориц са най-добри приятели, но никога няма да се срещнат. Оли страда от опасна за живота алергия към електричеството, а слабото сърце на Мориц изисква пейсмейкър. Ако някога се срещнат, и двамата могат да умрат. Двете момчета живеят като изгнаници от обществото, но чрез писмата, които си разменят, помежду им се установява силна връзка – спасително въже в мрачни времена: когато единствената приятелка на Оли, Лиз, го изоставя, а Мориц се бори с грубиян, решен да го унищожи. Но когато Мориц разкрива ключа към общото им, зловещо минало, започнало преди години в загадъчна германска лаборатория, приятелството им е изправено пред изпитание, което нито единият, нито другият е очаквал.

 370_book_photo_image_1

Представете си нещо като Х-мен сюжет, минус епичността и комиксовия екшън, плюс много откровения и лична изповед.

 

Американецът Оли живее като своеобразен изгнаник „вдън гори тилилейски”, заради необичайната си алергия към електричеството. В тон със своето обкръжение, момчето расте в покой, изпълнен с оптимизъм и вродено любопитство. Немското гражданче Мориц пък е черноглед циник… макар, че думата „черноглед” може би не е много подходяща, когато става дума за момче, родено без очи. (Не, не сляп, просто… върху лицето му очите напълно липсват!) Странната природа на Мориц, която го прави различен от връстниците му е и причина за хиляди неволи, включая и систематичен тормоз.

8dbe3a79f0e7ca40130242d6a83a072c

Общото между двете момчета е самотата. И те започват да я борят чрез серия писма, които си разменят. Епистоларният формат на романа е много приятен, тъй като не само получаваме два отделни гласа, всеки от които с ясно изразена индивидуалност, но и постепенно опознаваме героите по отделно, докато и те самите се опознават взаимно. С течение на времето Оли и Мориц изграждат не просто приятелство, но и силно доверие и уважение помежду си, а заедно с него и писмата им стават все по-лични, откровени и дълбоки.

 

Не щеш ли, оказва се, че и двамата държат различни парчета от пъзела на своето минало. Без да подозират, двамата всъщност достигат до една по-пълна картина и решават да разгадаят тайната до край…

 

Но не оставайте с погрешни впечатления. Това не е книга, в която историята се върти около разгадаване на мистерии, тайни лаборатории, забранени експерименти и луди учени. „Защото никога няма да се срещнем” е история за приятелството и саможертвата, за подадената ръка в преодоляването на страха, за спътниците, които са ни нужни в нашето израстване.

http3a2f2fimages-foyles-co-uk2fxlarge2fbooks2fimg2f12f42f02f9781408862629

Лия Томас се е постарала да напипа златната среда. „Защото никога няма да се срещнем” опитва да бъде една от ония редки истории, които се харесват едновременно и на онези от нас, търсещи невероятното, въображаемото, фантастичното, както и на читателите, които очакват реалистични, пълнокръвни герои и завладяваща лична драма. И въпреки това, книгата не е за всеки, нито пък е типичната история за израстването. Изисква специална нагласа, както и доза разбиране и толерантност.

За себе си смятам, че резултатът е наистина добър, особено имайки предвид че става въпрос за дебют. Благодарение на красиво описаното приятелство и вплетения в историята хумор, след последната страница у мен остана едно топло и приятно чувство, което не всяка книга успява да ми даде.

Но все пак, прочетете и проверете за себе си! А аз ще очаквам да прочета продължението – „Nowhere Near You”!

 

Книголина

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s