Ето, че стигнахме и до третата и последна книга в трилогията „Левиатан” на Скот Уестърфийлд! В „Голиат” (изд. „Студио Арт Лайн“) младият наследник на Хапсбургите и неговата дегизирана като момче-пилот приятелка отново ще се понесат и този път пътешествието ще е околосветско! 

Aлек и Дилан отново са на борда на Левиатан. На кораба са дадени заповеди да вземат от Русия изобретателя Тесла, който твърди, че е създал машина, която може да унищожи половината свят. Неговата цел е да я използва като заплаха, за да постигне мир. Алек иска да сложи край на войната и решава да подкрепи Тесла политически, както са го направили Дарвинистите. Междувременно Дилан продължава да се преструва на момче, получавайки от Алек обещанието да пази в тайна нейната истинска самоличност. Спирайки в Ню Йорк, Калифорния и Мексико, Алек и Дилан се сблъскват с приключения на всяка крачка. Но когато таен германски план за саботаж на машината на Тесла принуждава изобретателя да задейства своето оръжие, спасението на света ще зависи единствено от Алек и Дилан…

 product_237

Забелязвате ли как анотацията упорито се придържа към „Дилан”, а не „Дерин”? Сякаш е тайна! Ха! След като „далновидният” Алек най-накрая „прозира” истинската самоличност на своята спътница… Е, няма пък да кажа! На всички ни е ясно, че в последната книга най-накрая ще дойде и време да се поразгърнат и романтичните взаимоотношения между двамата главни герои, но хайде, стига спойлери! Ще кажа само, че всичко е много приятно поднесено – реалистично, сдържано, без лигави лирични отклонения, и не ме остави разочарован. „Голиат” не го обръща на любовен роман, но пък и емоционален заряд не липсва.

9918083-_uy475_ss475_

Всъщност, трябва да призная, че в „Голиат” повече от всякога усетих привкус от сериала „Приключенията на младия Индиана Джоунс”. И това адски ми харесва! Не, че Уестърфийлд копира Лукас. Приликите са в самата атмосфера на действието – пътешествията на младите герои до различни интересни кътчета на света от началото на ХХ век и намесата на бележити исторически личности… Освен споменатите в анотацията на книгата Ню Йорк, Калифорния и Мексико, романът ме разходи и из необятната снежна пустош на Русия, както и екзотиката на Токио. Никола Тесла пък е един от поддържащите герои в историята. Няма как да не си паднете по тия неща!

ch03_full_a

Но докато сериалът за Инди винаги се е старал да бъде образователен и що годе достоверен, а в „Голиат” образът на Тесла е доста преувеличен и „стиймпънкаризиран” – ученият е доста хахав и ексцентричен, както повеляват жанровите клишета.

 

Въпреки това, в „Голиат” също не липсва и известна достоверност. Все пак, за основа на трилогията са послужили немалко реални исторически събития, които макар и пречупени през фантастичния стиймпънк калейдоскоп на автора могат да дадат на читателя известна обща представа за страните и съюзите в конфликта около Първата световна война и техните интереси. А ако любопитството ви се разпали – енциклопедии и учебници по история дал Господ!

43f07bb66d1c6b854309924d0346b84f

За мене един от големите плюсове на поредицата е, че не се опитва на сила да си придава важност и да нагазва в тъмните и мрачни води на „зрялата” литература. Уестърфийлд пише всичко по начин, който прави книгите подходящи дори за читатели, които са все още в пред-юношеска възраст. Да, наоколо бушува световна война, но баталните сцени и насилието са предадени по начин, който можете да очаквате примерно от „Междузвездни войни” – динамично и вълнуващо, но без да съдържа нищо прекалено кърваво или разтърсващо, което да ви разтърси или ужаси.

 

Както и в предните два романа, спокойно можете да посегнете към „Голиат” дори и просто заради красивите илюстрации на Кийт Томпсън. Ако към края на трилогията разказваческия стил на Уестърфийлд вече не тайна за никого, то илюстрациите все още продължават да спират дъха!

966403c731baa7ea20ec7e1f5c0108d3

И разбира се, опре ли до world-building, авторът на „Голиат” е наистина във вихъра си. Светът на романа е майсторски създаден и веднага те кара да се потопиш в събитията. Нещо повече – трилогията на Скот Уестърфийлд би била перфектен материал за екранна адаптация. Или поне аниме сериал. Илюстрациите са неоспоримо свидетелство за това. Такъв пищен спектакъл просто си плаче за кино! Самата история е грабваща и богата, съчетание от младежки екшън с приключенски дух и зашеметяващ алтернативен свят, изграден с много въображение.

product_246

Малко офтопик: Сетих се, че вече има един анимационен дизелпънк филм със заглавие „Голиат”, но той няма общо с трилогията „Левиатан”, а е опит за своеобразно продължение на „Война на световете” на Хърбърт Уелс.

 

Но тъй като за сега филм не се очертава, оказвам се в едно доста кофти положение. Хем не искам да напускам все още света на „Левиатан”, „Бегемот” и „Голиат”, хем ще са ми нужни няколко години да ги позабравя, ако реша да ги препрочитам отново и да са ми отново все така интересни. Решението? Има още една книга! „The Manual of Aeronautics: An Illustrated Guide to the Leviathan Series” е илюстриран пътеводител за населения с аеронавти, чудновати кораби и още по-чудновати зверове свят на Скот Уестърфийлд! Заглавието все още не е издавано у нас, но май ще взема да си го поръчам и да го оставя гордо на рафта до една от любимите си Young Adult трилогии!

13391158

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s