Млад наследник на престола и пламенната му спътница пилот продължават своето шеметно Young Adult стиймпънк приключение! Една дипломатическа мисия, която тотално се обърква. Военни действия, политически интриги, задкулисни игри, сблъсък на нации, култури и технологии в епични мащаби… Вече трябва да ви е ясно – говорим за „Бегемот” (изд. „Студио Арт Лайн”), книга втора от трилогията „Левиатан” на Скот Уестърфийлд!

product_157

Ключовите фигури в събитията от Първата световна война предоставят на Уестърфийлд богат избор от потенциални персонажи, които да забърка в своята фантастична версия на световната история от началото на миналия век.

Дарвинисти и Машинисти са все така вкопчени в схватка за надмощие. В разгара на войната Левиатан поема към Константинопол. Сърцето на Османската империя е машинистки град, в който нашите герои се надяват да успеят да положат основите на дипломатически взаимоотношения и да открият съюзник. Но ако всичко вървеше по мед и масло книгата щеше да е кратка и скучна, нали?

behemoth-uk

Кажи-речи всичко, което може да се обърка се обърква. Доктор Барлоу е приготвил като дар за султана яйце на изключително създание, но то става на омлет под крака на масивен автоматон. Тесла разработва смъртоносен лъч, от който враговете са на път да се възползват ако някой не ги спре… А с това предизвикателство пък се заема Дерин, която сигурно вече щеше да е в обятията на Алек, ако не беше твърде заета да се преструва на момче. Самият Алек пък също се забърква в куп неприятности, заедно с група нови съюзници, един мистериозен американски репортер и… ново момиче!

russianbehemoth

Не бърчи нос, все пак щипка романс е нужна на всяко приключение! Уверявам те, че нищо тук не излиза от границите на допустимото и няма да ти развали екшъна с разни „лиготии”.

 

И като казах екшън – тук той е в изобилие! „Бегемот” забързва темпото, установено от „Левиатан”, а Алек също си е стъпил на краката и вече не е така плах и дезориентиран, както в предната книга. А за финала, да не ти разправям – там книгата просто… гърми, трещи и кърти!

s-westerfeld-behemoth

Не мисля, че „Бегемот” успява да надскочи предшественика си, но със сигурност успява да държи нивото. А предвид колко ми хареса „Левиатан”, то това май не е никаква критика! „Бегемот” е наистина достойно продължение, което развива ако не героите, то света около тях. Главата на Уестърфийлд е родила някои наистина невъобразими идеи, които художникът Кийт Томпсън е визуализирал по уникален начин!

behemothposter

Оу да! В предното ревю споменах, че визията, която върви с текста много допринася за изживяването, но това е адски меко казано. Истината е, че илюстрациите на Томпсън са истинска радост за окото. В тях бъка от фантастични сцени, с всякаквите му там чудати бойни единици на Дарвинистите и Машинистите, но всичко е изпипано, предадено с детайлен реализъм. Визията на илюстрациите прави написаното от Уестърфийлд живо и осезаемо и придава на всичко завладяващо псевдодокументално усещане.

c2615446ca46eea8e0d2edad9a860e9a

Автор и илюстратор са просто създадени един за друг и името на Кийт Томпсън с право седи върху корицата! Ако все още не сте виждали работата на художника, то непременно разгледайте сайта му https://www.keiththompsonart.com/ и профила му в DeviantArt http://keithwormwood.deviantart.com/.

 

А сега пълен напред към кулминацията – „Голиат”! Бъдете в готовност за утрешното ревю на „Книжни Криле”!

trilogie-goliath

Левиатан пристигна в Константинопол – град, в който културата на Машинистите и принципите на Дарвинистите се сливат по невероятен начин. Доктор Барлоу и Дерин доставят ценния си товар на султана, но тяхната миротворна мисия напълно неочаквано и катастрофално се проваля. Единствената възможност за тях да се спасят от този заплетен в политически интриги град, е да предложат това, което е най-ценно – въздушен кораб. Алек бяга от своя затвор, заедно с хората си, докато граф Волгер остава на кораба, за да му пази гърба, като по този начин го принуждава да поеме нови отговорности. Междувременно тайна мисия вкарва Дерин в големи неприятности… Константинопол ще се окаже твърде малък за това, което го очаква…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s