Сядайки да пиша този текс се замислям кога съм се докоснал за първи път до алтернативната история като жанр? Стигам до заключението, че май това е една кратка, но изключително паметна за мен сцена от анимационния филм „Флаш Гордън: Най-великото приключение” (1982, Filmation). Минг Безпощадния, тиранинът от планетата Монго, разкрива пред героите, че всъщност той е снабдил Адолф Хитлер с напреднала военна технология! Детското ми въображение експлодира при мисълта, че извънземен узурпатор е предоставил ракетите V2 на нацистите. (Десетилетия по-късно тази едва застъпена във филма сюжетна линия бива доразвита от Dynamite Comics в серията Flash Gordon: Zeitgeist.) Явно още от тогава ми е останало увлечението по спекулативната фантастика и алтернативната история. И тъй като от доста време насам май не съм чесал точно тази си краста, решавам да го направя с не една, а цели три книги – стиймпънк поредицата „Левиатан” на Скот Уестърфийлд (изд. „Студио Арт Лайн”).

hitler.PNG
Ключов кадър от „Флаш Гордън“

В навечерието на Първата световна война младият принц Александър Фердинанд е принуден да бяга. Родителите му са станали жертва на политическо убийство. Животът на момчето също е в опасност. И ето, че Алек се оказва на борда на Буреход, поемайки първите крачки към едно вихрено приключение, изпълнено със смъртоносни опасности.

product_27

Дерин пък е нахакана британска мома, която иска да лети за военовъздушните сили на родината си. Добре, че суфражетките още не са успели да й извоюват това право, нали? Е, да, ама не! За ужас на горката си майка, Дерин няма ни най-малко намерение да се превърне в поредната „порядъчна млада дама”. Напровит – отива в другата крайност и се превръща в… „порядъчен млад момък”. (Не, не, никакви операции, ти пък! Не си ли гледал „Мулан”?) И преди да се усетиш, Дерин, така де, „Дилан”, вече яхва нещо, напомнящо на хвърчаща медуза.

 

Алек и Дерин ще се превърнат в тандема протагонисти на трилогията, колкото противоположни, толкова и свързани един за друг. Взаимоотношенията им са добре представени, пък макар и да се вписват в установените Young Aault канони.

japaneseleviathannew

Това, което наистина грабва обаче е, че враждуващите страни във войната са пречупени през фантастичната призма на Скот Уестърфийлд. Членовете на немския лагер са го ударили на зъбни колелета и двигатели с вътрешно горене, а британците и техните съюзници, повлияни от научните трудове на Дарвин – си играят с живата материя и използват какви ли не чудати създания в ролята на бойни единици.

 

Дизелпънк срещу Биопънк!

Усетих приятен привкус от „Междузвездни войни: Войните на клонираните”. В конфликта между Републиката и Сепаратистите имаме сблъсък на биологичните и механичните войни – от едната страна на фронтовата линия са клонингите, а от другата е армията на дроидите. Естествено, този мотив го има къде ли не, просто аз съм си Star Wars фен и това беше първата ми асоциация, когато се разкриха и особеностите на двете фракции в „Левиатан”.

 

Книгата е написана доста увлекателно и не изисква някакви задълбочени исторически познания, за да й се насладите. Аз съвсем не съм експерт в тази област, но подозирам, че ако бях щях да оценя дори по-високо заигравките на Уестърфийлд с историческите събития. Художественото оформление е върховно изпипано и много допринася за удоволствието от четенето.

cvr9781442483774_9781442483774_hr

Цялата трилогия е вече издадена на български. А ревюто на втората книга, „Бегемот”, ще бъде публикувано утре!

До тогава… послушайте какво има да ви каже Скот Уестърфийлд за книгите си!

 

Избери своето оръжие: животинско или дрънчащо

Aлек е принц без трон. При бягството от собствения му народ, той разполага само с военна машина и малка група от хора.

Дерин е момиче, дегизирано като момче от Британските въздушни сили. Тя трябва да се бори за своята кауза и да запази тайната си на всяка цена.

Алек и Дерин попадат заедно на борда на могъщия въздушен кораб Левиатан. Техните светове са твърде различни, защото се бият от двете страни на барикадата. Британците създават живи воении същества, които да се противопоставят на немските машини. Те са врагове, които могат да загубят всичко, но някак са обречени да бъдат заедно.

Поздрави от Левиатан.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s