Хенри Х. Неф, създател на хитовата (но непревеждана все още у нас) приказна пенталогия „The Tapestry” ни поднася началото на една нова илюстрована Young Adult сага. „Импириум” (изд. „Егмонт България“) е постапокалиптично фентъзи приключение в най-добрите жанрови традиции, което несъмнено ще посее у младите читатели любов към магическите светове и ще подготви следващото поколение почитатели на „Шанара” и „Умираща Земя”. 

„Импириум” е първата книга от запланувана YA трилогия, следващите две части от която се очакват съответно през тази и следващата година.

Tapestry

Хенри Х. Неф разкрива, че „Импириум” всъщност се развива в света на предната му поредица, „The Tapestry”, но 3000 години по-късно. Сюжетът на „Импириум” обаче не е свързан директно с предходната сага и ни най-малко не изисква от читателя да е запознат с нейното съдържание. Така че, четете спокойно!

97895427192671492929719.0642

Светът, който познаваме днес вече не съществува. Останал е само далечен, бегъл спомен. Сянка. А от пепелта на апокалипсиса се е родил един нов свят, в който властва магията. Това е „Импириум”.

 

Династията Фереджин управлява Импириум над три хиляди години. Но когато магията на фамилията започва да избледнява, с нея си отива и влиянието й над империята…

Хейзъл – най-младият член на кралското семейство – е щастлива да остави управлението на сестрите си, за да може да изучава магията си на спокойствие. Но императрицата има други планове за внучка си – тъмни и опасни действия, с които да експлоатира таланта на Хейзъл и да възкреси мистиката на Фереджините. Хоб, обикновен гражданин от външните светове, е изпратен в града, за да служи на Фереджин… И да ги шпионира.

Единият иска да защити династията. Другият иска да я унищожи. Когато Хейзъл и Хоб се сприятеляват, тяхната връзка може да спаси кралството… Или да го унищожи завинаги.

impyrium copy1493368918.281

Хейзъл е героиня, към която е лесно да се привържеш. И то не само заради факта, че тя отхвърля полагащата й се власт и гледа с презрение на някои от своите ламтящи за величие родственици. Героите-аутсайдери, тези, които се чувстват не на място, самотни, пък макар и обградени от хора – те винаги са били и ще продължават да бъдат притегателни образи, особено за младите читатели. Без значение от кое поколение. Темата си е чисто и просто вечна – за отхвърлянето на предопределеното бъдеще, за тежестта на чуждите очаквания и борбата да откриеш и да бъдеш себе си.

impirium

Всичко това го имаме тук. Може би за да засили харизмата на героинята Неф е описал Хейзъл като албинос, ярко открояваща се от останалите две тризначки в семейството, които нямат нищо против да поемат управлението на империята в ръцете си. Хейзъл пък от своя страна предпочита да държи книга.

 

Проблемът й е, че макар и най-младата, единствено Хейзъл притежава дар за древната магия, чрез която фамилията й може да укрепи властта си. И всички погледи са вперени в нея. Едни я гледат с очакване, други с изгаряща завист.

impirium1

Очаквах, че книгата ще следва тенденциите от последните години и Хейзъл ще е дейната, силна и еманципирана героиня, която ще разкаже играта на лошите и ще дърпа някой сладък, но позалюхан момък след себе си, като периодично му спасява кожата. Зарадвах се, когато тези ми очаквания не се опрадваха.

 

Хоб се оказа доста способен. Той съвсем не пада по-долу и дори често води в тандема. Докато Хейзъл е от аристократично потекло и представителка на подтиснически род, Хоб е, така да се каже, чедо на работническата класа. Изстрадал е доволно за младите си години и има предостатъчно причини да се бунтува срещу статуквото и режима. Ето защо той с готовност поема мисията да се внедри и шпионира управляващата династия.

impirium2.PNG

Мисия, между другото, възложена му от тайнствен представител на нелегална съпротива, на която Хоб си мисли, че може да има доверие. Но… се лъже, и то жестоко. Защото не всеки, който се опитва да детронира тираните го прави от благородство или смелост.

Impirium_Cover_Prin1000_back1492929718.9087

„Импириум” е дългичка като за младежко фентъзи – романът е тухличка от близо 600 страници. И все пак се чете невероятно бързо! И основните причини за това са две:

 

Първо – темпото е добре премерено. Хенри Х. Неф е създал един много обширен и изпълнен с детайли свят, но не ви го представя наведнъж, а го оставя да се разгърне заедно с действието, скицира го както с много приятните си илюстрации, така и с добре премерени пасажи от текста. Екшънът също не липсва и е поднесен на такива интервали, че нито да ви умори, нито да ви остави да скучаете.

 

Второ – отношенията между героите са страхотни. Приятелството между Хейзъл и Хоб не е нещо предопределено, което се случва изведнъж. То се изгражда стъпка по стъпка, с помощта на реалистични ситуации и добре написан диалог. Лично аз харесах Хоб веднага, а към Хейзъл се привързвах постепенно, когато тя започна да излиза от бунтарската си летаргия и да се отърсва от пасивното си отношение към всичко, което я заобикаля. С напредването на историята и маската на Хейзъл също започна да се пропуква, а това, което се разкри ми допадна доста.

impirium3

Дебютът на Хенри Х. Неф по родните книжарници ме накара да съжалявам, че не съм се сблъсквал с творчеството му преди. Всъщност, съвсем не бих възразил чакайки втората част на „Импириум” да премина през книгите от серията „The Tapestry”, особено ако се появят на български език! (Намигване към „Егмонт”! 😉 )

 

И на раздяла… Заповядайте трейлъра на „Импириум”!

Художникът на работа…

 

 

Книгокрил

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s