С „Къпиновият дух и жълтоклюното птиче” Феридун Орал се завръща към заснежената гора от „Червената ябълка”. Но и този път няма нужда от шапки, шалове и ръкавици. Защото в топлия, приказен уют на турския разказвач и художник няма и помен от студенина!

Историята е за… ами едно къпиново духче и едно жълтоклюно птиченце! Духчето броди из зимната гора и с изненада открива странно дърво, по което няма и една снежинка. Нещо повече – дървото явно упорито е отказало да следва традициите на сезона и е запазило зелените си листа. Духчето, разбира се, решава веднага да провери тая работа.

kpinoviyat_duh

Скоро то разбира, че дървото всъщност закриля едно малко жълтоклюно птиче със счупено крилце. Пернатото мъниче не е смогнало да отлети на юг и се е озовало самичко, докато мама, татко и ятото му са поели към топлите страни. Къпиновият дух веднага се впуска да помогне на крилатата душица и й осигурява подслон. Двамата ще прекарат зимата в хралупата на духчето, а неговата добрина ще предизвика щастие и ще поведе след себе си и още добри дела.

duh2.PNG

Къпиновото духче ме спечели веднага и ме накара да си спомня за красивия и поучителен анимационен сериал „Давид гнома” от моето детство. Същото усещане за близост с природата, за хармония, приятелство и грижовност. Спомняте ли си го и вие?

Мисля си още, че Феридун Орал е като Rien Poortvliet за най-малките!

6a00e54efed40888340147e3a3b334970b-800wi

Rien Poortvliet е илюстраторът на книгите на за гномите по които е правено сериалчето, текстът е на Wil Huygen. Заглавията от серията за гномите са истинско съкровище. Точно както и книжките на Феридун Орал от издателство „Емас”!

 

С красиво пресъздадени природни картини и трогателен сюжет „Къпиновият дух и жълтоклюното птиче” лесно ще се превърне в едно от любимите четива на вашето дете. А може би и на вас самите!

Ненко Генов

duh1.PNG

Гледайте и представяне на книжката по БНТ: https://www.bnt.bg/bg/a/kapinoviyat-duh-i-zhaltoklyunoto-ptiche-detska-kniga-ot-ilyustratora-feridun-oral

 

Феридун Орал се числи към големите имена в илюстрацията не само в турската литература, но и в световната, носител е на множество национални и международни отличия. Неколкократно негови произведения, вкл. книгата „Къпиновият дух и жълтоклюното птиче“, са обявявани за най-добре илюстрирана турска детска книга на годината от Международния съвет за детска литература, базиран в Базел. А през 2012 г. Феридун Орал бе номиниран за най-престижната награда в света на детско-юношеската литература – медала „Х. Кр. Андерсен“.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s